Sport

Tatt av presset

Maren Lundby kunne skrive norsk idrettshistorie. I stedet ble det tårer for en fjerdeplass.Men da hun hadde VM-tittelen på gaffelen, glapp den i siste moment. For det var ingen superhopp hun måtte slå, hun måtte gjenta det gode hoppet fra førsteomgangen.

LAHTI: Hun satt alene igjen på toppen i kveldsmørket i Lahti og ledet rennet som kunne skrive henne rett inn i norsk skihistorie. Og den er som kjent omfattende. Det handlet om å bli tidenes første norske kvinnelige verdensmester i hopp.

Ble for anspent

Men hun slo av 8,5 meter i finaleomgangen i går kveld. Og tyske Carina Vogt kunne lettere sjokkert se at hun tok sin tredje VM-tittel på rad. Ekstremt av en tysk jente som sjelden vinner renn i verdenscupen.

Ikke husket

Maren Lundby er en spesiell idrettsutøver. Hun var med i sitt første VM allerede som 14-åring. Nå er hun 22 år og i denne sammenheng svært rutinert.

– Jeg får ta med meg at jeg ledet VM-rennet havveis. Men det er nok ingen som husker det om to år, sa en tårevåt Maren Lundby til NRK da hun hadde fått summet seg litt.

Fire seire

Da skuffelsen hadde lagt seg, prøvde hun seg på en analyse.

– Jeg ble for anspent og fikk ikke nok kraft på hoppkanten. Da ble det for «lett» som vi sier, forklarer hun.

Hun har hatt sin beste sesong internasjonalt med fire seire i verdenscupen til nå i vinter. Med det ble hun en medaljekandidat i VM.

Hun hadde i hvert fall håpet å innfri håpet om medalje, som var målet hennes. Anette Sagens bronse er dermed fortsatt den eneste norske i denne delen av hopphistorien.

Det var ikke bare Lundby som hadde grunn til å være skuffet. Verdens beste hopper de siste årene, japanske Sara Takanashi, klarte heller ikke denne gang å vinne et mesterskap. Nå ble det bronse bak lag Yuki Ito.

Både Takanashi og Lundby får ny sjanse i OL i PyeongChang om et år.

reidar.sollie@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen