Sport

Tar suspensjonen tungt

Therese Johaug er suspendert de neste to månedene, en nyhet hun har tatt tungt. Skiforbundet tar suspensjonen «til etterretning».

I går ble det klart at Påtalenemnda i Antidoping Norge har suspendert 28-åringen fram til 18. desember i påvente av dom i dopingsaken mot henne. Det er også åpnet sak mot tidligere landslagslege Fredrik S. Bendiksen, som har tatt på seg all skyld i saken. Forrige uke sa Johaug at hun har «null skyld». Dét er ikke Påtalenemda enig i.

– Vi mener hun er å bebreide for ikke å undersøke hva hun inntok i kroppen, sier leder Anstein Gjengedal til NTB.

Frykt

– Frykter du, med tanke på Påtalenemdas uttalelse, utfallet av denne saken, Vidar Løfshus?

– Vi frykter det verste, men håper det beste, sier landslagssjef Løfshus til Dagsavisen. Han legger til at Johaug har det «veldig tungt» om dagen, men at hun får god oppfølging.

– Hva tenker Johaug og Skiforbundet om skyldspørsmålet? Har Johaug endret mening?

– Jeg har ikke pratet med Therese om det, og jeg uttaler meg heller ikke om det. Saken ligger hos Antidoping Norge, og der får den en god behandling nå, svarer Løfshus.

– Faktum er at hun nå er suspendert, og det tar vi til etterretning. Når det er sagt, så er det viktigste for meg å ta vare på Therese og Fredrik oppi alt dette, sier landslagssjefen.

Johaugs advokat har derimot kommentert skyldspørsmålet:

– Vi står fast på at Therese er uskyldig i denne saken, sier Christian B. Hjort til TV 2.

Sentralt i Johaug-saken står blant annet selve pakningen med Trofodermin, kremen Johaug fikk av Bendiksen. Ifølge svenske SVT har det i Italia de siste 13 årene vært påbudt å merke medisiner som inneholder stoffer på dopinglisten med et varselsymbol.

– Ville aldri brukt den

– Hun la ikke merke til noe varselskilt. Hadde hun gjort det, ville hun selvfølgelig ikke brukt kremen, sa advokat Hjort til TV 2 nylig.

– Har ikke Skiforbundet visst om denne italienske loven, Løfshus?

– Det må du nesten spørre legen om, men vi kjøper nesten aldri medisin i utlandet. Hadde Fredrik visst det, hadde dette aldri skjedd, sier landslagssjefen til Dagsavisen.

– Kan andre norske utøvere ha fått i seg forbudte stoffer på samling eller før konkurranse i Italia i løpet av de siste 13 årene?

– Som sagt, sjelden eller aldri kjøper vi medisin i utlandet, sier en ordknapp Løfshus.

I går ble det kjent at Skiforbundet har innført strakstiltak som skal forhindre nye dopingsaker. Nye rutiner for kjøp av medisiner i utlandet og ny sjefslege (Petter Olberg) er to av flere grep som gjøres.

– Praksisen som har vært til nå, har ikke vært god nok til å få luket ut den typen fatal feil som skjedde i Italia, sier Vidar Løfshus.

Saken

Therese Johaug testet positivt på det forbudte stoffet clostebol i september. Hun skal ha fått i seg dette på samling i Italia gjennom kremen Trofodermin, brukt til behandling av en solforbrent leppe.

– Jeg tar dette tungt, men forholder meg til det. Nå konsentrerer jeg meg om det som er viktigst, å jobbe for full frifinnelse, sier Johaug om den ferske suspensjonen fra Påtalenemda, melder Skiforbundet.

Fredrik S. Bendiksen ønsker ikke å gi flere kommentarer om saken på nåværende tidspunkt.

Mer fra Dagsavisen