Sport

Tande felt av hoppdressen

Daniel-André Tande ble nummer tre sammenlagt i verdenscupen, men ble disket fra hopping i avslutningen i Planica. Vant gjorde Stefan Kraft, som også vant verdenscupen sammenlagt.

Tande fikk riktignok lov til å hoppe i finaleomgangen. En omgang som ble avlyst etter kun sju hoppere, på grunn av vanskelige vindforhold.

Dermed ble Tandes hopp på 224-meter kun trening.

Første disk

Det var kun de 30 beste i verdenscupen som fikk hoppe søndag.

Det ga Daniel-André Tande muligheten til å hoppe en siste gang i skiflygingsbakken, selv om han egentlig ble disket for ureglementær dress. Kongsberg-hopperen kom seg ikke gjennom kontrollen, og fikk startnekt i første omgang.

Tande stilte med den samme dressen i finalen, og da ble den godkjent.

– Forskjellen er at jeg var litt for ukonsentrert og kun tenkte på mulighetene til å få hoppe. Jeg greide ikke å stå som jeg skulle. Det var min første diskvalifisering i et verdenscuprenn, så det er veldig kjedelig, sa Tande ifølge NTB etter at sesongen var over for i år.

Skrittmål

– Skrittmålet må være høyt nok. Det er det eneste som måles på toppen. Forferdelig trist, og jeg tipper Daniel synes det er flaut, sa NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen under førsteomgangen.

Dette er ikke første gang norske hoppere er blitt disket for ureglementær hoppdress denne sesongen.

Under Raw Air-turneringen tidligere i mars, ble Anders Fannemel, Halvor Granerud og Marius Lindvik alle disket før de skulle hoppe kvalifisering i Raw Air-konkurransen i Holmenkollen.

– Det var visstnok en måler som var litt annerledes enn den vi er vant med, fortalte Fannemel til NRK, og viste til at det norske landslaget har et litt annerledes måleinstrument for hoppdressene enn det FIS benytter.

250 meter

En liten stund var det fire norske på topp i første omgang, men det var før de aller beste hopperne satte utfor.

Kraft vant skiflygingsrennet med 8,1 poeng foran Andreas Wellinger fra Tyskland. Østerrikeren tok dermed sin første sammenlagtseier i verdenscupen.

Den japanske superveteranen Noriaki Kasai tok tredjeplassen. 44-åringen var 20,4 poeng bak teten.

Robert Johansson ble beste norske på 7.-plass. Han var 32,5 poeng bak Kraft.

Robert Johansson hoppet klart lengst av de norske. Søre Ål-utøveren landet på 232 meter.

– Det var veldig nærme. Det var bedre enn i prøveomgangen, sa Johansson til NRK som mente at han måtte ha litt mer flyt i finalen. En finale som ble avlyst.

– Det var riktig å avlyse. Det var en sidevind som kunne blitt farlig for hopperne. Jeg er fornøyd med laginnsatsen. Vi er fire blant 13, men skulle gjerne hatt en av våre litt høyere på listen, sier Norges landslagssjef Alexander Stöckl til NTB.

Mer fra Dagsavisen