Sport

Ta vare på seiersfølelsen, Norge

(Norge - Nord-Irland 1-0). Norge avsluttet VM-kvalifiseringen med å tenne et håp. Lykke til i VM-fortsettelsen Nord-Irland. De har i hvert fall noen av de beste supporterne inn i omspillet om VM-plass

Bilde 1 av 4

KOMMENTAR

ULLEVAAL STADION (Dagsavisen): Inntil klokka 22.10 søndag kveld var det bare Tyskland som hadde scoret mot Nord-Irland i denne VM-kvalifiseringen. Men Stefan Johansens innlegg ble hjulpet inn i mål av både keeper Michael McGovern og ikke minst Chris Brunt som banket den opp i nettaket. Men mål er mål og seier er seier og Norge avsluttet med 8-0 og 1-0 i de to siste VM-kampene. Og går ubeseiret ut av Ullevaal stadion dette året. Det er etterlengtede poenger å ta med seg for et sulteforet norsk publikum. Og ikke minst for Lars Lagerbäck som nå bare fokuserer på mulighetene med dette laget.

Gjengen i VG-svingen på Ullevaal skapte en atmosfære rundt en VM-kamp, som egentlig var avgjort før den begynte. Nordirene fikk vite i garderoben at de var klare for omspill, uansett resultat på Ullevaal. Og Norge hadde som kjent kun egen stolthet å spille for. Nå er ikke det så ret lite i denne sammenheng. Og etter 8-0 over San Marino var det i hvert fall et velvillig innstilt publikum.

Men denne kampen handlet jo om det vi ikke fikk svar på i San Marino: Har vi et forsvar som fungerer? Ja, vi fikk se en firer som fungerte foran reservekeeper Ørjan Nyland, og det ga oss en av de mest sjansefattige omgangene som er spilt på riksanlegget. Etter pause skjedde det mer. Og Norges beholdning: En ubeseiret sesong på hjemmebane. Det kan Lars Lagerbäck ta med seg videre. Tore Reginiussen og Håvard Nordtveit var enda et midtstopperpar og slapp nesten ikke til sjanser i mot. Og Sander Berge hevet seg utover i kampen da han skjønte at også her var hans fysikk ganske overlegen.

Norge vant flere av duellene etter pause og skapte halvsjanser. Men det er en grunn til at det er bare var Tyskland som har scoret mot Nord-Irland før denne kvelden De høye norske ballene inn i feltet ble at for enkle for stopperparet fra West Bromwich. Etter hvilen kom ballen oftere langs bakken. Og da ble det farligere. Seiersgoalen var som så mye annet en tilfeldighet. Men det er alltid et poeng å få ballen inn foran mål. Det klarte Stefan Johansen og uten hans initiatv hadde det blitt målløst denne kvelden. Alexander Søderlunds  scoring på overtid burde også vært tellende, men det er av teoretisk interesse. Hadde det vært en avgjørende situasjon, hadde det vært et eventyrlig etterspill.

Men Norge var altså ute av denne kvalifseringen altfor tidlig, og mens Sverige, Danmark og Island alle er i posisjon til VM-spill, blir det et nytt år i skyggenes dal for Norge. Neste høst innledes et helt nytt landslagsssyetem som det krever et seminar for å forklare, men i korthet skal Norge spille i 3. divisjon i en ny nasjonsliga. De divisjonene settes opp i januar. Selve EM-kvalifiseringen til 2020 starter ikke før i 2019 dessverre.

Før det skal Lars Lagerbäck finne sin stamme, slik han fant en nesten fast startellever for Island. Det er nesten den samme gjengen som kan skyte Island rett til VM i Russland mandag kveld. Lagerbäck burde jo vært æresgjest på i Reykjavik denne kvelden. Det er han ikke fordi alt fokus er nå på Norge. Tirsdag skal Martin Ødegaard og U21-laget møte Tyskland i Drammen og noen få spillere derfra er også aktuelle for team Lagerbäck. Landslagsåret 2017 er over. Det endte dobbelt så godt som det begynte. En liten gnist er tent. Alle vet hvordan slikt kan utvikle seg.

KAMPFAKTA

M-kvalifisering fotball menn søndag, gruppe C:

Norge – Nord-Irland 1-0 (0-0)

Ullevaal stadion: 10.244 tilskuere.

Mål: 1-0 Chris Brunt (selvmål 71).

Dommer: Sergej Bojko, Ukraina.

Gult kort: Chris Brunt (87), Nord-Irland.

Lagene:

Norge (4-4-2): Ørjan H. Nyland – Jonas Svensson, Håvard Nordtveit, Tore Reginiussen, Birger Meling – Mohamed Elyounoussi (Tarik Elyounoussi fra 71.), Markus Henriksen (Ole Selnæs fra 83.), Sander Berge, Stefan Johansen (Martin Linnes fra 87.) – Alexander Sørloth, Alexander Søderlund.

Ubenyttede reserver: Rune A. Jarstein, Sten Grytebust – Jørgen Skjelvik, Gustav Valsvik, Bjørn Maars Johnsen, Sigurd Rosted, Omar Elabdellaoui, Jo Inge Berget.

Nord-Irland (4-5-1): Michael McGovern – Conor McLaughlin, Gareth McAuley, Jonny Evans, Chris Brunt – Josh Magennis, Corry Evans (Shane Ferguson fra 79.), Oliver Norwoood (George Saville fra 46.), Steven Davis, Stuart Dallas – Conor Washington (Kyle Lafferty fra 69.).

Ubenyttede reserver: Alan Mannus, Roy Carroll – Lee Hodson, Niall McGinn, Paul Paton, Tom Flanagan, Daniel Lafferty, Callum Morris, Matthew Lund.

Mer fra Dagsavisen