Sverige tok "en Norge": 8-0 i VM-fest

(Sverige - Luxembourg 8-0). Marcus Berg scoret fire av Sveriges mål da Luxembourg ble slått 8-0 i VM-kvalifiseringen i fotball lørdag. Men i motsetning til Norge tok svenskene et langt steg mot VM-deltakelse.

Av Ole Henrik Tveten

Sverige tok sin største seier noensinne i en EM- eller VM-kvalifiseringskamp på Friends Arena lørdag. Med seieren har svenskene sikret seg gode kort i kampen om å bli blant de to beste lagene i gruppe A.

Frankrike leder gruppa etter sin seier over Bulgaria lørdag, men svenskene følger på andreplass og har et jerngrep om den plassen. Nederland er tre poeng bak svenskene, og har langt svakere målforskjell. Kun en usannsynlig storseier i lagenes møte tirsdag kan dermed vippe Sverige ned på tredjeplass.

– Nå reiser vi til Amsterdam, og det skal bli trivelig det også, sa Sveriges landslagstrener Janne Andersson til publikum etter lørdagens kamp.

Ikke bare satte svenskene ny seiersrekord i en kvalifiseringskamp, det ble også satt ny publikumsrekord på Friends Arena. 50.022 tilskuere så kampen på svenskenes nasjonalstadion.

Innfridde

Sverige innfridde til de grader favorittstempelet laget hadde mot Luxembourg i Stockholm. Da dommeren pekte på straffemerket etter åtte minutters spill holdt over 50.000 svensker pusten. Stillheten gikk over til full jubel da Andreas Granqvist satte ballen sikkert i mål.

Alt handlet om de blågule i den første omgangen. Luxembourg prøvde seg ved et par anledninger, men det ble aldri skummelt foran Robin Olsen i Sveriges mål.

Da Marcus Berg satte inn både 2–0 og 3–0 økte sjansene for å høre «Du gamla du fria» i Russland neste år.

Ikke ferdigscoret

Også etter pause handlet det meste om Sverige, men Luxembourg var farligere i annen omgang og kom til to store muligheter i løpet av de fem første minuttene i annen omgang.

Men verken Marcus Berg eller Sverige var ikke ferdigscoret. Berg gjorde sitt tredje mål for kvelden ni minutter etter pause, mens tidligere Rosenborg-spiller Mikael Lustig headet inn 5–0 en halv time før slutt.

Etter 65 minutter fikk Sverige straffe nummer to for kvelden etter en hands i feltet. Granqvist gjorde som i første omgang og satte ballen kontant i mål.

Etter 71 minutter måtte Luxembourg-keeper Jonathan Joubert hente ballen ut av nettet for sjuende gang. Da hadde Marcus Berg satt inn sitt fjerde for kvelden, og ble den første firemålsscorer for det svenske landslaget siden Zlatan gjorde det samme mot England i november 2012.

Men Sverige var ikke helt ferdige. Målshowet ble avsluttet med en nydelig scoring signert Ola Toivonen knappe kvarteret før full tid. Et langt innlegg fra høyre ble kronet med en vakker volley i krysset. Da sto det 8–0 til Sverige mot laget som i starten av september spilte 0–0 mot Frankrike.

Avgjørende målforskjell

– Vi gjør jobben bra her i dag og jobber på. 8–0 er bra, men det kunne fort endt med flere mål, sa Berg til  Eurosport etter kampen.

– Vi har gjort jobben, og så får vi se hvordan det går med Frankrike og Nederland, sa Berg før de øvrige lagene skulle i aksjon.

Både Frankrike og Nederland vant sine kamper. (NTB)

Europeisk VM-kvalifisering fotball menn lørdag, gruppe A:

Sverige – Luxembourg 8-0 (8-0)

Mål: 1-0 Andreas Granqvqist (str. 10), 2-0 Marcus Berg (18), 3-0 Berg (37), 4-0 Berg (54), 5-0 Mikael Lustig (60), 6-0 Granqvist (str. 67), 7-0 Berg (71), 8-0 Ola Toivonen (76).

50.022 tilskuere i Solna.

Bulgaria – Frankrike 0-1 (0-1)

Mål: 0-1 Blaise Matuidi (3).

Spilt i Sofia.

Hviterussland – Nederland 1-3 (0-1)

Mål: 0-1 Davy Proepper (24), 1-1 Maksim Volodko (55), 1-2 Arjen Robben (str. 84), 1-3 Memphis Depay (90).