Sverige tapte, sikret omspill til VM

(Nederland - Sverige 2-0). Sverige er klar for toeromspill i VM-kvalifiseringen. To Arjen Robben-mål ga Nederland håp om et mirakel, men svenskene samlet seg og tapte bare 0-2.

Av Sjur Natvig

Nederland mister sitt annet sluttspill på rad, og etter kampen offentliggjorde Robben at han gir seg på landslaget.

– Det ble en tøff kamp, men det ventet vi. Nå føler vi lettelse, og det er deilig at vi kan fokusere på omspillet, sa Marcus Berg, som var svensk toppscorer i kvalifiseringen, til Kanal 5.

Svenskene reiste til Amsterdam i visshet om at bare sjumålstap eller mer ville koste dem omspillsbilletten. Samtidig drømte de om å løse VM-billett direkte. Det ville skjedd om de tok flere poeng mot Nederland enn Frankrike greide mot Hviterussland.

Janne Anderssons spillere våknet tidlig fra den drømmen da de ble overkjørt og kom under. Uansett gjorde Frankrike jobben og vant 2-1.

Mål av Antoine Griezmann og Olivier Giroud med seks minutters mellomrom i første omgang gjorde det samtidig klart for alle at Frankrike skal til VM.

Klønete

Da ledet Nederland allerede 1-0 på Amsterdam Arena etter at Manchester United-stopper Victor Nilsson Lindelöf på klønete vis lagde straffespark etter et kvarter.

Lindelöfs klareringsforsøk gikk i hans egen hånd, og Robben kunne sende hjemmelaget i ledelse. Hans Panenka-variant var i overkant arrogant, men Robin Olsen hadde kastet seg og greide ikke å stoppe det løse sparket midt i mål.

Langt hardere, og vakrere, var Robbens 2-0-mål fem minutter før pause. Ryan Babel forserte på venstresiden og fant Robben i midten. Han hogg til direkte, og ballen skrudde over skulderen på Andreas Granqvist inn i lengste hjørne.

Kontroll

Det var småsvett for svenskene da Nederland kom til flere store sjanser før pause, men etter en pauseprat hadde Sverige god kontroll i annen omgang. Snakk om at Nederland skulle score nok til å gå forbi var det aldri. Landet som vant VM-sølv i 2010 og VM-bronse i 2014 går glipp av sitt annet sluttspill på rad.

For Nederland er trøsten at laget med sin seier knep den siste plassen i den nye nasjonsligaens A-divisjon. Sverige ville med tre poeng tirsdag ha kommet med der, men Island blir eneste nordiske representant i toppdivisjonen.

Island er også eneste nordiske lag som løste VM-billett som gruppevinner. Danmark og Sverige er begge klare for toeromspill og kan møtes der. Trekningen skjer neste tirsdag.

I første kamp må Sverige greie seg uten Mikael Lustig. Den tidligere RBK-spilleren pådro seg gult kort for å somle med et innkast.

– Det er surt. Vi prøvde å dra ned tempoet, men han kunne advart meg før han kom med kortet, sa Lustig til Kanal 5. (NTB)

Europeisk VM-kvalifisering fotball menn tirsdag, gruppe A:

Frankrike – Hviterussland 2-1 (2-1)

Mål: 1-0 Antoine Griezmann (27), 2-0 Olivier Giroud (33), 2-1 Anton Saroka (44).

Spilt i Saint-Denis.

Luxembourg – Bulgaria 1-1 (1-0)

Mål: 1-0 Olivier Thill (3), 1-1 Ivailo Tsjotsjev (68).

Spilt i Luxembourg by.

Nederland – Sverige 2-0 (2-0)

Mål: 1-0 Arjen Robben (str. 16), 2-0 Robben (40).

Spilt i Amsterdam.

Frankrike til VM, Sverige til omspill.

Europeisk VM-kvalifisering fotball menn tirsdag, gruppe B:

Latvia – Andorra 4-0 (2-0)

Mål: 1-0 Davis Ikaunieks (11), 2-0 Valerijs Sabala (19), 3-0 Sabala (59), 4-0 Igors Tarasovs (63).

Spilt i Riga.

Portugal – Sveits 2-0 (1-0)

Mål: 1-0 Johan Djourou (selvmål 41), 2-0 André Silva (57).

Belgia – Kypros 4-0 (1-0)

Mål: 1-0 Eden Hazard (12), 2-0 Thorgan Hazard (52), 3-0 E. Hazard (str. 63), 4-0 Romelu Lukaku (78).

Spilt i Brussel.

Estland – Bosnia-Hercegovina 1-2 (0-0)

Mål: 0-1 Izet Hajrovic (48), 1-1 Ilja Antonov (75), 1-2 Hajrovic (84).

Spilt i Tallinn.

Hellas – Gibraltar 4-0 (1-0)

Mål: 1-0 Vasilis Torosidis (32), 2-0 Kostas Mitroglou (61), 3-0 Mitroglou (63), 4-0 Giannis Gianniotas (78).