Sport

«Stresses ikke av Vålerenga»

Lillestrøm risikerer sitt første nedrykk på femti år. Det preget ikke treningen i går.

LILLESTRØM/VALLE (Dagsavisen): Cirka klokka 10.50 startet treningen på Valle der Ronny Deila styrte Vålerengas spillere med tydelig tale og stadige stopp i spillet.

– Hvorfor spiller du der? roper han til han det gjelder og setter i gang økta igjen.

Klokka 11.00 startet Lillestrøm og den ferske hovedtreneren Arne Erlandsen sin tilsvarende seanse på den digre flata utenfor LSK-hallen.

– Vi gjør det ordentlig, er det første vi hører han rope når han styrer en spillsekvens nesten på samme måte som på Valle. Men han må bruke mye engesk for at alle i den internasjonale spillerstallen skal henge med.

Les også: Mobilisering foran Vålerenga - Lillestrøm

Mye på spill

Vi dro på tokt til de to treningsfeltene fire dager før lagene møtes i det som er den viktigste kampen mellom de to siden cupfinalen i 1985 da Lillestrøm slo Vålerenga 4-1.

Kaptein for Lillestrøm den dagen: Arne Erlandsen.

– Joda, en kamp verdt å huske, gliser han etter økta. Lillestrøm utklasset Vålerenga den høstdagen etter at Andre Krogsæther ble historisk og scoret alle fire målene. Men Erlandsen løftet pokalen først.

31 år etterpå handler det om overlevelse på øverste nivå. Å rykke ned gir større sportslige og økonomiske konsekvenser enn å tape en cupfinale.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

1966 og 1961

Og Lillestrøms historie er som kjent unik i Norge. Klubben har ikke opplevd nedrykk siden de gikk fra daværende 2. til 3. divisjon i 1966. Fra øverste nivå er siste nedrykk fra 1961.

Nå er det Vålerenga som kan sende Lillestrøm langt mot avgrunnen søndag kveld på Ullevaal.

– Vi lar oss ikke stresse av Vålerenga eller Molde i de to siste kampene. Nå konsentrerer vi oss om å ha gode treninger, sier Arne Erlandsen til Dagsavisen.

Rekdal ser på

På Valle snakker vi med Kjetil Rekdal og vi må forlate stedet før økta er over. Han ser for seg en kamp med mye ballbesittelse for VIF igjen.

Trenerskiftet oppfatter han som udramatisk. Og da Ronny Deila ledet VIF første gang fra benken mot Tromsø, var laget og strategien den samme som tidligere i høst.

– Er du trener eller sportssjef nå?

– Litt av begge deler, sier Kjetil Rekdal som sier de har diskutert i hele høst tidspunktet for når Deila skulle ta over.

– Og vi er enige om det meste, både laguttak og strategi. Men dette er nå Ronnys hovedansvar, sier han.

– Vi trenger oppgjørene VIF mot LSK i eliteserien. Dumt å sende dem ned?

– Ja, men vi kan ikke tenke slik nå. Vårt eneste fokus nå er å vinne de to kampene som gjenstår, sier Kjetil Rekdal til Dagsavisen. - Lillestrøm må løse sine problemer sjøl.

Han forventer seg et Lillestrøm som vil ligge lavt og satse på kontringer. Han har erfaringer mot dem både som spiller og trener.

- Det er høy temperatur og sterke følelser. Det liker vi, sier Rekdal, som først og fremst husker cuoppgjørene som spiller. Ikke minst straffesparkkonkurransen der VIF vant 11-10 i 2003 og leverte den udødelige replikken til Erik Hagen foran det avgjørende sparket: - Det er bedre at i scorer enn at du bommer.

Arne Erlandsen hører hva man forventer på Valle med hensyn til kampbilde og strategi.

– Njaa, vi er et lag som helst vil styre mye vi også, svarer Arne Erlandsen til det. Om de klarer det, får vi se søndag.

Taper Lillestrøm der, må de antagelig slå Molde i den siste kampen hjemme søndagen etter. Da kan de bare bli reddet av at Stabæk (som ligger nest sist) taper sine to siste kamper.

– Vi kan avgjøre dette sjøl og det er det vi jobber for, sier han.

Les også: Derfor vil ikke «Hengern’» se Lillestrøm – Vålerenga

Mer fra Dagsavisen