Sport

Stortalentets gjennombrudd

Han var ikke på det opprinnelige laget. Men da han fikk sjansen gikk Sondre Turvoll Fossli bort og vant hele premieren i verdenscupen fredag.

Av Egil Sæther

KUUSAMO:  – Helt konge! Sondre Turvoll Fossli (22) var i skyene etter å ha feid inn til sin første seniorseier mot de beste i langrennsverdenscupen.

Eirik Brandsdal ble henvist til 2.-plass, og selveste Petter Northug ble parkert og henvist til 3.-plass.

Kjempetalentet fra Hokksund har alltid vært ekstremt rask, men fram til i år har han hatt en tendens til å slukne i finalene.

Det gjorde han ikke i Kuusamo. Han dro fra alle opp den siste bakken og hadde mest å gi i spurten.

Dessverre for ham gjelder seieren kun som en delseier i minitouren i Finland, og han må fortsatt vente på den første ordentlige verdenscupseieren.

Akkurat fredag la ikke det noen demper på stemningen. Fossli tok steget opp fra fjorårets 3.-plass.

– Dette var dritkult. Jeg er superhappy over å ta den første seieren. Helt konge! Jeg føler at jeg hadde en bedre feeling i finalen enn det jeg hadde i fjor, sa Fossli.

Reserve

Egentlig skulle ikke Fossli ha vært i Finland i det hele tatt. Men sist mandag kastet Ola Vigen Hattestad inn håndkleet på grunn av nær forestående fødsel, og tirsdag fødte hans samboer Katja Visnar en sønn som har fått navnet Ludvig.

Fossli kom inn som reserve i grevens tid, og er takknemlig for at han fikk sjansen. Fredag viste han at han har jobbet godt på trening. Denne gangen var det ikke snakk om å sprekke.

– Jeg har jobbet med utholdenheten og hadde mer å gasse på med i finalen i år. Jeg har gjort en bedre treningsjobb.

– Landslagstrener Monsen har bedt deg om å levere i finaler?

– Ja, jeg leste det at han synes jeg burde ta steget opp for å vinne, og da var det egentlig bare en ting å gjøre, smilte Fossli.

– Jeg har ikke trent mer på selve spurten, men mer på utholdenhet slik at jeg har bedre trykk mot slutten.

Talentet

Fossli slo igjennom allerede i ung junioralder. Han tok sølv i junior-VM i 2011 og i 2012 ble det bronse. Det samme året tok han sølv i sprint i senior-NM i Voss. Sist år ble han U23-verdensmester.

Han var svært nær å komme til VM i Falun sist vinter, men endte opp som reserve. Fossli kunne fort tatt medalje i Falun om han hadde fått sjansen. Det er trangt om slike plasser på Norges lag i mesterskap.

Uansett var giret hans opp den siste bakken fredag hakket bedre enn alle andres.

Målsettingen for resten av helgen er ikke like store.

– Jeg har et lite mål om å komme topp-30. Nå har jeg gjort jobben min, og da får jeg prøve å være offensiv i de to neste løpene. Jeg får klinke til med flere gode løp.

Selvkritisk Northug

Petter Northug (29) var selvkritisk etter fredagens sprint. Han mente at han hadde brent for mye krutt.

Han endte på en god 3.-plass, men ble spurtslått av både Eirik Brandsdal og vinner og superreserve Sondre Turvoll Fossli.

I ettertid mente Northug at han kanskje skulle ha latt seg slå ut i kvartfinalen. Det ble for krevende med en tung prolog og tre tunge heat.

– Hadde jeg visst at Fossli skulle være så suveren, skulle jeg ikke tatt ut alt i den siste bakken. Jeg må tydeligvis jobbe med spurten, men det er tidlig i sesongen og jeg vil bli bedre etter hvert, sa Northug på den internasjonale pressekonferansen.

– Nå var jeg så dum at jeg gikk fort i fire heat her. Jeg klarer aldri å lære. Jeg må hjem og evaluere før jeg har gått ferdig, sa Northug.

Utgangspunktet før lørdagens ti kilometer klassisk er likevel brukbart. Han har for eksempel 15,3 sekunder ned til sammenlagtfavoritt Martin Johnsrud Sundby. Sundby har vunnet de fem siste tourene i verdenscupen.

– Jo, men i fjor var jeg nummer to etter sprinten her, om jeg ikke husker helt feil, og da var jeg helt slakt dagen etterpå. Sprint koster dessverre mest. Egentlig burde man avsluttet med sprint, men sånn er det dessverre ikke. Jeg skulle gjerne blitt nummer 13, 14 eller 15, å bli det kontra nummer tre er det så få sekunder å hente på. I Tour de Ski får du 60 sekunder for en sprintseier, her får du 30. Man burde bare gått prologen og delt ut bonussekundene, for det er jo ikke spennende en gang, sa Northug på Aftenpostens spørsmål etter den internasjonale pressekonferansen.

Brandsdal imponert

Annenmann Eirik Brandsdal (28) var mektig imponert over sin 22 år gamle landslagskamerat Sondre Turvoll Fossli.

– Jeg synes at Sondre var ganske overlegen. Han var utrolig sterk opp den siste bakken. Der var han råsterk. Jeg synes at jeg fikk til bakken bedre og bedre utover dagen. Det var veldig mye bra, men jeg liker ikke å bli slått av «junioren» på laget, selv om han var en absolutt fortjent vinner av dagen. Det var imponerende det han gjorde, og det er bare å dra hjem og trene mer, sa Brandsdal til NTB.

Brandsdal er sprinter, men håper å markere seg under resten av minitouren også. Han ble for eksempel nummer fem under 15 kilometer klassisk under åpningshelgen på Beitostølen for 14 dager siden.

– Min utfordring er ti kilometer skøyting lørdag. Jeg kommer til å gå hardt ut, og så får vi se hvor lenge det holder, sa Brandsdal.

– Hvem vinner Touren?

– Sundby så veldig sterk ut i dag. Northug er en god nummer to. Finn Hågen Krogh er en outsider. Han har vist gryende form, men noen sammenlagtfavoritt er han likevel ikke, mente Brandsdal. (NTB)

Resultater

Verdenscup langrenn fredag, sprint klassisk (første av tre etapper i minitouren):

Kvinner:

1) Maiken Caspersen Falla, Norge, 2) Stina Nilsson, Sverige, 3) Ragnhild Haga, Norge, 4) Ingvild Flugstad Østberg, Norge, 5) Ida Ingemarsdotter, Sverige, 6) Heidi Weng, Norge.

Øvrige norske: 17) Astrid Uhrenholdt Jacobsen, 18) Therese Johaug.

Utslått i kvalifiseringen: 35) Martine Ek Hagen, 48) Kari Øyre Slind.

Stillingen i minitouren (1 av 3 renn):

1) Falla 2.29,4, 2) Østberg 0.07,6 min. bak, 3) Nilsson 0.07,9, 4) Haga 0.12,4, 5) Weng 0.13,0, 6) Ingemarsdotter 0.14,4, 7) Harsem 0.20,8, 8) Krista Parmakoksi, Finland 0.23,5, 9) Evelina Settlin, Sverige 0.23,8, 10) Ida Sargent, USA 0.25,0.

Øvrige norske: 13) Jacobsen 0.30,5, 17) Johaug 0.34,1, 35) Hagen 0.41,8, 48) Slind 0.45,3.

Menn:

1) Sondre Turvoll Fossli, Norge, 2) Eirik Brandsdal, Norge, 3) Petter Northug, Norge, 4) Andrew Newell, USA, 5) Teodor Peterson, Sverige, 6) Emil Jönsson, Sverige.

Øvrige norske: 8) Finn Hågen Krogh, 13) Pål Golberg, 14) Martin Johnsrud Sundby, 18) Anders Gløersen, 23) Niklas Dyrhaug.

Utslått i kvalifiseringen: 35) Didrik Tønseth, 46) Sjur Røthe, 62) Hans Christer Holund.

Stillingen i minitouren (1 av 3 renn):

1) Fossli 2.03,0, 2) Brandsdal 0.06,3 min. bak, 3) Northug 0.11,5, 4) Newell 0.13,0, 5) Jönsson 0.14,8, 6) Peterson 0.16,2, 7) Krogh 0.19,8, 8) Federico Pellegrino, Italia 0.22,1, 9) Aleksej Petukhov, Russland 0.22,4, 10) Matias Strandvall, Finland 0,22,7.

Øvrige norske: 12) Golberg 0.24,6, 13) Sundby 0.26,8, 18) Gløersen 0.32,3, 26) Dyrhaug 0.35,1, 35) Tønseth 0.39,3, 46) Røthe 0.40,6, 62) Holund 0.43,0.

Mer fra Dagsavisen