Storseier i VM-kvalifisering

Etter en sommer full av nedturer viste kvinnelandslaget i fotball klare tegn på bedring da Slovakia ble utklasset i en omgang og slått 6-1 i VM-kvalifiseringen.

Av Sjur Natvig

Martin Sjögrens lag tok sin første seier siden april da Nord-Irland ble slått 4-1 før helgen, men da slet laget fortsatt offensivt og virket heller forknytt. Tirsdag fikk Norge uttelling tidlig og sprudlet i perioder av første omgang. Halvveis sto det 6-0.

Skuffelsen var at laget ikke greide å følge opp etter pause.

Norge fikk en kjempestart og scoret på sine to første avslutninger. Kampen var avgjort før det var spilt ti minutter, men de norske sto på og tanket selvtillit før den vanskelige og viktige bortekampen mot europamester Nederland neste måned.

Det var spilt tre minutter da Stine Reinås spilte langt fram. Lisa-Marie Utland tok ned ballen på brystet, vendte og skjøt den i mål ved stolpen.

Utland og Elise Thorsnes har vært sulteforet på minutter som landslagsspiss med Ada Hegerberg i laget, men i sistnevntes fravær fant Sjögren plass til begge i en 4-4-2-formasjon tirsdag. I det 9. minutt nikket Utland et utspark rett tilbake. Thorsnes jaget ballen og banket den i mål.

Vakkert

3-0 kom etter kombinasjoner som gleder trenerens hjerte. Kristine Minde ble frispilt på kant, Guro Reiten tok hennes innlegg inn i 5-meteren og skjøt i mål.
Det fjerde målet var det vakreste. Caroline Graham Hansen plukket opp ballen langt fra mål, men satte fart, spilte vegg med Reiten og tok seg med sin eminente teknikk gjennom forsvaret som varm kniv i smør. Til sist vippet hun ballen elegant over keeper.

Wolfsburg-stjernens skulder fikk hard medfart da hun skaffet straffespark i det 37. minutt, og hun fikk behandling mens kaptein Maren Mjelde satte inn straffesparket. Da Utland like etter ble felt bakfra etter å ha rundet keeper, var Hansen tilbake og gjorde 6-0 på straffe.

Stoppet opp

– Det var en fantastisk bra 1. omgang, men det er utrolig viktig at vi fortsetter slik. Vi ønsker å holde nullen også, sa Sjögren til NRK i pausen.
Han fikk ikke ønsket oppfylt. En forsvarsglipp ga gjestene et trøstemål i det 55. minutt. De norske ropte forgjeves på offside da Klaudia Fabova scoret i tomt mål.

Samtidig knøt det seg offensivt for Norge igjen, og det var langt mellom sjansene i 2. omgang. Det er spillet fra første halvdel Norge må gjenskape om det skal bli poeng i Groningen 24. oktober.

Norges største landslagsseier noensinne, for kvinner eller menn, var mot Slovakia. I 1995 ble det 17-0 i Ulefoss i den første kampen etter kvinnenes VM-gull. Slovakene har tatt store steg siden den gang, og det var ikke noe dårlig lag Norge slo i Sarpsborg.