Sport

Sportssjefen: - Unnskyld, Finland!

Emil Iversen skiftet spor akkurat da han ikke skulle gjøre det. Han felte Ivo Niskanen som var på full fart iopp i ledelsen. 30.000 finske tilskuere brølte. Så ble de helt stille. Og Russland fikk fri vei til sprint-gullet.

Bilde 1 av 4

Sprintstafetten ble en opplevelse han aldri vil glemme. Emil Iversen var svært skuffet og diskvalifiserer seg selv fra rsten av VM. Det er ikke lagledelsen enig i. Men han følte seg som dobbelt syndebukk, både for det norske laget og for Finland.

Sportssjef Vidar Løfshus innrømmet at det vare bare en ting å si:

- Unnskyld, Finland!

- Kan du beskrive hvordan du har det nå, ble Emil Iversen spurt av NRK.

- Nei, var hans kontante svar.

Hjemreise eller ikke

Men han innrømmet at alt var hans feil. Han gjorde en manøver han ikke skulle.

- VM er over for min del. Jeg får reise hjem til mamma og ha noen treningsdager der, sa en nedbrutt Emil Iversen. Og la ti: - Jeg er dårligst når det gjelder. Jeg er en skam. Slike kan vi ikke ha i et VM, sier han.

Akkurat det er ikke helt opplagt. Landslagstrener Tor Arne Hetland ville han en prat med ham søndag kveld når han har fått stafetten litt på avstand. Mandag blir laget til onsdagens 15 kilometer klassisk tatt ut. Petter Northug, som la ut en videosnutt om dramaet søndag kveld, mener Emil Iversen må bli. - Du en en pallkandidat på 15km klassisk, sier Northug, som selv gikk Norgescup på Nannestad (!) under lagsprinten i VM.

Ledet på siste etappe

Norge så ut til å ha kontroll på sprintstafetten etter at Johannes Høsflot Klæbo gikk fantastiske etapper og sendte Emil Iversen ut på siste strekk med seks sekunders ledelse.

Men sekundene ble spist opp bit for bit og da feltet kom kjørende ned på stadion var det klart at Iversen ville bli tatt igjen. Finlands Ivo Niskanen satte full fyr på hjemmepublikum da han var på vei opp på venstre side av Iversen. Men da skiftet Iversen spor og felte både finnen og seg selv.

Og da kunne Russland komme bakfra og Sergej Usjugov feide inn til sitt andre gull på to dager.

Finnene var rasende over det som skjedde, men det var ingenting man kunne gjøre. De endte på bronseplass, mens Norge ble nummer fire. Men Norge kunne  blitt plassert sist på grunn av Iversens skifte av spor. Det skjedde ikke, og Finland så ingen grunn til å protestere.

Klæbo gikk i svart

For Johannes Høsflot Klæbo ble det en spesiell dag. Han gikk sin første lagsprint på dette nivået og imponerte med sin sprint-teknikk. Men hans innsats ble overskygget av dramatikken på siste etappe.

Etter løpet imponerte han enda mer med sin måte å takle nederlaget på.

- Vi er begge unge og har framtiden foran oss i skisporet. Men vi skal ikke glemme at vi dominerte denne stafetten fra start til det var 200 meter igjen, sier han. Men han innrømmer at han gikk i svart da han så Emil falle.

Iversen falt også på den individuelle sprinten torsdag.

- Du burde hatt gult kort for filming, var Northugs kommentar da.

Feil lagoppstilling?

I etterpåklokskapens klare lys ville ange hatt Klæbo på siste etappen. Han viste en motbakke-teknikk som kan revolusjonere sporten ytterligere. Men i utforbakkene ned til mål hadde både Finland og Russland bedre glid enn de norske.

- Klæbo burde gått alle etappene, sier Emil Iversen om en lagsprint han aldri vil glemme.

Mer fra Dagsavisen