Sport

Sølv pluss sølv er fortsatt nederlag

Martin Johnsrud Sundby har selv lagt lista: Gull. Da er det ganske opplagt at også sølv nummer to svir.

Bilde 1 av 3

KOMMENTAR: Ja, Martin Johnsrud Sundby gikk et godt løp. Men ikke sitt beste. Han tok fram sitt sjarmerende, diplomatiske smil, men ikke det bredeste. For han har jo sagt det i hele vinter til alle som ville høre: Jeg manger det individuelle gullet jeg må ha for å kunne kalle meg verdens beste langrennsløper.

Og forutsetningene var jo der: Tittelforsvarer Johan Olsson har fått sesongen ødelagt av sykdom. Han var aldri med i medaljekampen. Petter Northug har fått sesongen ødelagt av overtrening. Han kom ikke en gang til start. Det gjorde heller ikke mannen som har slått Martin i de viktige duellene før i vinter: Sergej Ustjugov. Med andre ord: Det var tilrettelagt. Men Iivo Niskanen fikk til akkurat det løpet han hadde drømt om, og som ikke Martin klarte å svare på. Og det er verdt å nevne at Niskanen har slått Martin i fire av sju møter på 15km i verdenscupen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Men om Martin følte seg som en taper, slik kroppsspråket viste mer enn nok av i målområdet, holdt han verdigheten og høfligheten i sin oppførsel. Han fikk Niskanen opp på gullstol, han skrøt av den finske løperen og han sa det ikke var stort mer han kunne gjøre. Vi må jo tro ham på noe av det.

Likevel kom nok spørsmålet da rennet var litt på avstand: Hvorfor akkurat meg?.Hvorfor kommer det alltid en annen løper? Hvorfor er Petter Northug eneste nordmann som har vunnet distansegull de siste ti årene individuelt?

Norge står uten mannlig seier i dette VM, men Martin var overraskende positiv med hensyn til de norske seierssjansene på fredagens stafett. Vinner vi ikke den, kan vi vel reise hjem, sa han til NRK. Men hva med Finland? Hva med Sverige, som alltid hever seg i stafett?.Og hva med russerne som nå har et sterkt lag igjen? Serjeg Ustjugov er klar på sisteetappen.

Les også: Ski-VM time for time

Samme mann er antagelig også på startstrek på søndag. Martins siste matchball i dette VM. Før start i går sa han at han anså seierssjansen som større på femmila enn på 15 kilometer. Kanskje han har rett. Martin Johnsrud Sundby har vist gang på gang at han er verdens beste langrennsløper. Men han er ikke best når det gjelder. Og det svir. Det svir for utøvere på dette nivået. Søndag gjør han sitt forsøk nummer 15. Vi følger intenst med på jakten, den er jo sjarmerende i all sin galskap.

Iivo Niskanen hadde Mika Myllylä som sitt store idol da han var guttunge. Finsk skisports store stolthet som lagde VM-fest i Lahti i 2001 helt til dopbomben sprakk. Myllylä døde i 2011. Dette var Finlands største opptur siden skandale-VM for seksten år siden. Iivo Niskanen kan sende dem inn i en ny tid. Og det var faktisk det viktigste som skjedde på skistadion i Lahti den første dagen i mars. Der Norge i løpet av sju VM aldri har vunnet 15 kilometeren for menn.

Menn, 15 km klassisk:

gull: Iivo Niskanen, Finland 36.44,0,

sølv: Martin Johnsrud Sundby, Norge 0.17,9 min. bak,

bronse: Niklas Dyrhaug, Norge 0.31,3,

4) Aleksander Bessmertnijkh, Russland 0.41,8, 5) Didrik Tønseth, Norge og Andrej Larkov, Russland 0.53,2, 7) Aleksej Poltoranin, Kasakhstan 1.06,3, 8) Sami Jauhojärvi, Finland 1.09,7, 9) Johan Olsson, Sverige 1.10,6, 10) Calle Halfvarsson, Sverige 1.15,0.

Øvrige norske: 15) Johannes Høsflot Klæbo 1.38,7.

Mer fra Dagsavisen