Sport

Skrekk for salver

Justyna Kowalczyk sonet 11 måneders straff etter bruk av salve for ti år siden. Blir dommen retningsgivende for Therese Johaug?

Akkurat det spørsmålet vil ikke de som jobber med saken i dag, svare på. Mye har skjedd i antidopingarbeidet på ti år. Og nå skjermer de seg for å få jobbe i fred.

Men i det norske idrettsmiljøet er man skremt over at bruk av salve til «normal» behandling, kan få slike konsekvenser.

Les også: Johaug: – Jeg vil jobbe for full frifinnelse

Fikk ned straffen

Justyna Kowalczyk var fortvilet etter at hun brukte en betennelsesdempende krem mot en vond akilles i januar 2005. Den ga utslag på dopingtesten. Hun fikk to års utestengelse, anket og fikk redusert straffen til ett år. Den ble senere ytterligere redusert slik at hun fikk forberede seg og delta i OL i Torino i 2006.

– Jeg opplevde situasjonen som dypt urettferdig og følte meg helt alene i denne kampen, sa Kowalczyk til Dagsavisen i Holmenkollen i fjor da vi hadde en samtale om hennes dopinghistorikk.

Les også: Tar suspensjonen tungt

Fikk 15 måneder

Og som kjent fikk den italienske syklisten Stefano Agostini 15 måneders utestengelse i 2013 for bruk av den samme salven som Therese Johaug benyttet. Han brukte den mot utslett på den ene rumpeballen.

I begge dommene ble det konkludert med at bruken ikke var prestasjonsfremmende, men ettersom stoffet står på forbudslista, ble begge felt.

Les også kommentaren: Johaugs opinionskamp

Tar forholdsregler

– Man blir jo litt paranoid, for jeg tør jo nesten ikke smøre rumpa til Marius med krem en gang. Jeg må innrømme at jeg virkelig kjente på det da Therese fortalte historien sin, så man blir redd, sa Marit Bjørgen til NTB under landslagets treningssamling i Val Senales mandag.

Johaugs forklaring er altså at hun brukte krem mot solbrente lepper. Det er dette Antidoping Norge nå etterforsker.

Therese Johaugs advokat Christian B. Hjort tror at eventuell dom i saken vil falle først etter nyttår, skriver Aftenposten.

Neste onsdag er det møte i påtalenemnda til Antidoping Norge. Når nemnda har fattet eventuelt vedtak om påtale, skal det utarbeides en påtalebegjæring på grunnlag av vedtaket.

Når en påtalebegjæring sendes til Norges Idrettsforbunds domsutvalg, får utøveren tre ukers frist til å uttale seg. Deretter vil en muntlig høring bli berammet av domsutvalget.

VM i Lahti arrangeres siste uke i februar.

Mer fra Dagsavisen