Sport

Skiforbundet reagerer på Northug-utspill

Petter Northugs raljering med landslagsledelsen i langrenn behandles nå internt i Norges Skiforbund.

Dette bekrefter Gro Eide, medieansvarlig for langrenn i Skiforbundet.

– Dette er en sak som vi håndterer internt og direkte med Petter Northug. Personalsak i denne sammenhengen betyr at vi følger opp dette internt, skriver hun i en SMS til NTB.

Instagram-harselas

Petter Northug tok mandag kveld til sosiale medier etter at han ble vraket fra verdenscupåpningen i finske Ruka. På bildedelingstjenesten Instagram la han ut et bilde av landslagssjef Vidar Løfshus og landslagstrener Tor Arne Hetland, akkompagnert av en fiktiv dialog. Northug har forfattet dialogen slik:

Løfshus: «Vi tar vel ikke med Northug til Ruka?»

Hetland: «Selvfølgelig ikke, vi må prioritere medaljegarantister i OL-sesongen. Kjør inn Golberg, Krüger, Holund, Tønseth, Fossli og Brandsdal. Mesterskapsløpere med X-faktor».

Løfshus: «Og vi får ikke pes i mediene?»

Hetland: «Seff ikke. Papa Esten O. i Dagbladet kommer til å backe oss».

– Humor

Flere har reagert både på den fiktive dialogen mellom skilederne, og at Northug nevner flere løpere som ble prioritert foran ham i Ruka-uttaket. Trønderens manager, Are Sørum Langås, beskriver det hele som humor.

– Dette er humor i kampen hete. Petter har selvfølgelig ingen negative tanker om sine lagkamerater, sier Langås til NTB og fortsetter:

– Petter bruker mye humor og selvironi, og jeg tror de andre gutta på laget tar dette med et smil. De har selv illustrert god takhøyde på egne kontoer i sosiale medier.

Northugs omdiskuterte Instagram-melding var tirsdag ikke slettet.

Ikke vondt ment

– Northugs raljering med landslagsledelsen var ikke mer enn man burde tåle, sier ekspertkommentator og mangeårig trener innen utholdenhetsidrett, Johan Kaggestad, til NTB.

– Når det gjelder Petters reaksjon: Han er skuffet og harselerer litt, men jeg tror det er lurt av Petter å sette beina på bakken og konsentrere seg om det han skal gjøre, nemlig å gå fort på langrenn, og ikke være så mye på Twitter. Det er jo Donald Trump og Petter Northug som er ivrigst i sosiale medier, sier Kaggestad, som legger til at han ikke synes mandagens utspill er spesielt dramatisk.

– Folk må skjønne at dette ikke er vondt ment. Han slenger litt med leppa, det er det mange som har gjort. Det er ikke uvanlig at utøvere som ikke blir tatt ut på laget uttaler seg om manglende forståelse i laguttak, sier Kaggestad.

– Dette gjelder alle idretter. Men jeg ser ingen grunn til å kritisere Løfshus eller Hetland for uttaket, legger han til.

– Tror du noen tar seg nær av det Petter Northug poster på sosiale medier?

– Ja, det tyder på det, for nå har de åpnet personalsak mot Northug, så det er tydelig at noen har tatt seg nær av det.

– Om han burde holdt skuffelsen for seg selv er en annen sak, men jeg ser ikke noe dramatikk i at han ikke ble tatt ut. Det er naturlig å ta ut løpere som har dokumentert at de er i form, og vi vet lite om Petter annet enn at han hadde en dårlig sesong i fjor. Etter min erfaring er det ikke så dumt å starte med å gå en «low-key»-konkurranse for å sjekke ut at man er i siget etter en sykdomssituasjon. Jeg ser ikke noe galt i det uttaket, sier Kaggestad.

Reaksjoner

Det var knyttet stor spenning til mandagens uttak til verdenscupåpningen. Northug, som måtte stå over helgens nasjonale åpningsrenn på Beitostølen som følge av sykdom, friskmeldte seg selv søndag og meldte seg klar for å gå Ruka-rennene.

Landslagsledelsen fant likevel ikke plass til Northug. Det vakte reaksjoner.

Nå tyder alt på at langrennsstjernen går norgescuprennene på Gålå kommende helg.

Følgende ti løpere er tatt ut til verdenscupløpene i Ruka: Emil Iversen, Johannes Høsflot Klæbo, Martin Johnsrud Sundby, Pål Golberg, Finn Hågen Krogh, Simen Hegstad Krüger, Hans Christer Holund, Didrik Tønseth, Sondre Turvoll Fossli og Eirik Brandsdal. (NTB)

Mer fra Dagsavisen