Satte publikumsrekord for norsk ishockey

Utendørskampen mellom Stjernen og Sparta ble en stor tilskuersuksess for norsk ishockey. Initiativtaker Dag Solheim håper på flere vinterklassikere i framtiden.

Bilde 1 av 3

Av Bernt Harald Dysthe Brennevann

Hele 12.500 publikummere fikk med seg Spartas 3-0-seier på Fredrikstad stadion lørdag kveld. Dermed ble det satt tilskuerrekord for en ishockeykamp i Norge.

- Det var helt fantastisk å se så mange komme for å kose seg og være med på hockeyfesten. Jeg er stolt over å ha vært med på å lage noe som ikke er blitt gjort i Norge før, sier Solheim til NTB.

I 1994 var det 9250 tilskuere så Norge møte Finland i Håkons Hall under Lillehammer-OL. Lørdag røk rekorden med klar margin.

Komplekst

- Vil du arrangere flere vinterklassikere etter dette?

- Vi må få summe oss og få puste litt først, men det vil være veldig hyggelig om noen andre vil høste våre erfaringer og arrangere en vinterklassiker i årene som kommer. Vi har lært mye av dette, sier Solheim.

Han innrømmer at det var komplekst å få Norges første utendørskamp i ishockeyens eliteserie på beina. Mange frivillige bidro på veien.

- Gikk alt etter planen?

- Det er vanskelig å ha en plan for noe man aldri har gjort før. Sinnssykt høy luftfuktighet gjorde at vi slet litt med pleksiglasset under kampen, men dette var ikke noe vi kunne forutse. Sportslig var det uansett gode forhold. Isen holdt seg bra, sier Solheim.

Folkefest

Som Stjernen-supporter ble det derimot ingen innertier for Solheim.

- Det var en dårlig hockeykamp av Stjernen, men det var uansett en folkefest. Det kom også mange flere sarpinger enn vi hadde trodd på forhånd.

Oppgjøret var jevnspilt. Ikke uventet ble det en rekke utvisninger, og det tok spesielt fyr tidlig i annen periode. I løpet av 20 sekunder var både Stjernen og Sparta redusert med to spillere hver.

Håkon Stormli scoret kampens første mål etter 34.08. Stjernen trykket på for en utligning, og Spartas svenske målvakt Samuel Ward ble satt under kraftig press i tredje periode. Men det ville seg ikke for hjemmelaget.

I stedet økte Sparta ved Daniel Öhrn til 2-0 i overtall fire minutter før slutt. På tampen tok Stjernen ut målvakten i et desperat håp om et comeback. Det ga Niklas Roest muligheten til å sette inn 3-0 i åpent mål. (NTB)

Eliteserien ishockey lørdag, 35. runde:

Frisk Asker - Stavanger 2-3 e.f. (1-0, 0-0, 1-2, 0-1)

1785 tilskuere

1. periode: 1-0 (11.59) Anders Bastiansen (Ryan Hayes, Fredrik L. Jacobsen).

2. periode: Ingen.

3. periode: 1-1 (47.31) Mark Van Guilder, 1-2 (51.27) Spencer Humphries (Guilder, Timothy Kunes), 2-2 (53.22) Henrik Ødegaard (Bastiansen, Jacobsen).

Forlengning: 2-3 (63.22) Tommy Kristiansen (Dan Kissel, Ruben Smith).

Dommer: Eirik Hansen, Jutul og Tor Olav Johnsen, Manglerud Star.

Utvisninger: Frisk Asker 2 x 2 min., Stavanger 6 x 2 min.

Lørenskog – Kongsvinger 8-2 (2-1, 4-1, 2-0)

670 tilskuere

1. periode: 0-1 (11.56) Kim Lennhammer (Sean-Michel Sunnquist, Juuso Mörsky), 1-1 (15.42) James Sixsmith (Sebastian Johansen, Jason Krog), 2-1 (18.42) Mats Trygg (Alexander Larsson, Steffen Thoresen).

2. periode: 3-1 (20.30) Larsson (Stefan Espeland, Mikael Dokken), 4-1 (22.41) Darcy Zajak (Trygg, Thoresen), 4-2 (29.34) Daniel Tranavsky (Mörsky, Lennhammer), 5-2 (34.49) Olai Sveine Johannessen (Emil Lindberg Frøshaug, Sixsmith), 6-2 (35.26) Dokken (Krog, Larsson).

3. periode: 7-2 (50.56) Joachim Sundelius (Thoresen, Larsson), 8-2 (52.55) Patrik Vaakanainen (Zajak, Espeland).

Dommer: Owe Lüthcke, Ringerike og Jørn M. Ekeberg, Holmen.

Utvisninger: Lørenskog 4 x 2 min., Kongsvinger 9 x 2 min. og 4 x 10 min.

Stjernen – Sparta Sarpsborg 0-3 (0-0, 0-1, 0-2)

12.500 tilskuere på Fredrikstad stadion (utendørs)

1. periode: Ingen.

2. periode: 0-1 (34.08) Håkon Stormli (Christopher Henriksen, Didrik Svendsen).

3. periode: 0-2 (56.02) Daniel Öhrn (Patrick Andre Bovim, Henrik Malmström), 0-3 (58.09) Niklas Roest (Patrick Eriksson, Bovim).

Dommer: Tommy Søstumoen, Storhamar og Roy Stian Hansen, Storhamar.

Utvisninger: Stjernen 5 x 2 min., Sparta Sarpsborg 5 x 2 min.