Sport

Riise klar for langrennsdebuten

John Arne Riise håper han får sjansen til å måle krefter med langrennseliten på Beitostølen fredag. 37-åringen er stålsatt for en brutal opplevelse.

Av Stian Grythaugen

BEITOSTØLEN: Mannen med flest fotballandskamper (110) for Norge gjennom tidene blir i vinter å se i langrennssporet. Planen er at 37-åringen skal gå samtlige renn i langløpssirkuset. Allerede neste helg er det sesongåpning i sveitsiske Pontresina.

Fredag er det norsk åpning på Beitostølen. Der er i utgangspunktet ikke Riise kvalifisert til å gå, men fotballprofilen håper arrangøren likevel finner plass til ham. Torsdag testet han løypene og kunne samtidig fortelle NTB at han fikk sin første skitur på svært lenge.

– Jeg hadde én i fjor med kona og datteren min. Da gikk vi i skogen, men det kaller jeg ikke langrennstur. Sist jeg gikk langrenn var jeg 16 år. Det å gå på snø for første gang på 20 år, og kanskje også få gå renn mot verdenseliten i morgen, blir gøy, sa den tidligere fotballproffen.

Hette og lue

Riise innser at utfordringen som kan vente fredag blir av den krevende sorten. Skulle han få startplass, blir det ifølge 37-åringen mest av alt en «lærings- og inspirasjonstur».

– Jeg vet at jeg er dårlig og at folk kommer til å le av meg, men sånn er livet. Man må tørre å vise seg fram på nye måter. Jeg tror folk tar det som bra humor hvis jeg stiller. Jeg har aldri gått på ski, så teknikken kommer til å se ræva ut, men det er en del av gamet. Selvironi er viktig, smilte Riise.

– Jeg får ha på meg hette og lue, sånn at ingen ser at det er meg, lo han videre.

15 kilometer klassisk står på programmet på Beitostølen fredag. Når langløpssirkuset kommer i gang, skal det gås både tre, fire og fem ganger så langt. Riise er usikker på hvordan kroppen takler den utfordringen.

– Det er derfor jeg må begynne med tre og fire timer lange treningsøkter nå for å finne en rytme og en fart. Jeg må se hva jeg tåler og følge med på pulsen. Det er veldig annerledes å skulle tenke på den hele tiden også. Uvant og lærerikt, sier 37-åringen til NTB.

Agent

– Hva har overrasket deg mest etter at du startet langrennssatsingen?

– Jeg visste at de trente hardt og mye, men det er disse lange øktene. Mange av dem er rolige, men det er utrolig hvor sliten man blir. Det overrasker meg hvor rolig de går, men hvor mye det likevel tærer på kroppen, sa Riise.

Planen er å komme seg i god form til langløpene i januar.

– Derfor kommer jeg til å kjøre kroppen ganske hardt i tiden som kommer. Nå er jeg ferdig med all reising og den slags styr, så nå er fokuset på trening, sier han.

Nylig ble det kjent at Riise satser på en karriere som fotballagent. Jobben med å skaffe seg spillere å representere er i gang. Å kombinere det med langrennssatsingen ser han ikke mørkt på.

– Jobben min er å være agent, men jeg tar langrennsbiten veldig seriøst. Jeg har ikke lyst til å skuffe lagkameratene mine, laget mitt og meg selv. I tillegg vet jeg at mange mente mye da jeg tok denne utfordringen, så jeg har lyst til å få dem til å holde kjeft også. Sånn sett har jeg press på meg, sa Riise. (NTB)

Mer fra Dagsavisen