Sport

Rekdal: Det er alltid noe å lære

Kjetil Rekdal tror det er noe å lære av Island. Også.

VALLE: Mens EM når sitt klimaks fortsetter den norske toppfotallen her hjemme. Serierunden starter i kveld på Åråsen, men Vålerenga tar i mot Odd på Ullevaal søndag.

Fokus på barn

Som i alle fotballmiljøer akkurat nå, er Island den store snakkisen.

Landslaget deres har ikke tapt siden de slapp inn tre mål på Ullevaal 1. juni...

– Vi må ikke tro at vi gjør alt feil her i Norge selv om Island har suksess, sier Kjetil Rekdal til Dagsavisen.

For det er store logistikkmessige forskjeller på Island og resten av verden.

– Men der jeg tror det er noe å hente er å se på hvordan de organiserer barnefotballen og setter inn profesjonelle trener-ressurser tidlig. Det er en grunn til at de sprer proffspillere over hele Europa, sier han.

Sjokkert over England

Men som den fotballkjenneren han er, var Rekdal nesten mer sjokket over hvor svake England var, enn han var overrasket over Island.

– Frankrike vil være en større favoritt enn det England var mot Island. England var jo sjokkerende handlingslammet etter pause mot islendingene. Og islendingene spiller totalt fritt for press, det er en stor fordel i en slik kamp, sier han.

Frankrike har hatt problemer med å score mål og har ofte avgjort kampene sine sent. Nå møter de et Island som har vist at de kan stå i mot hele veien.

Les også: Island-modellen

Norsk bunnstrid

Han har to islendinger i stallen, Elias Mar Omarsson, som var aktuell for den islandske troppen, og nykommeren Samuel Fridjonsson, som har spilt på både klubb og landslag sammen med Omarsson. De er barndomskamerater fra Island. Men Fridjonsson er ikke spilleklar for VIF før om tre uker.

Førstnevnte sto igjen lenge på torsdagens trening og terpet avslutninger med Moa Abdellaoue.

– Ja, det er en inspirasjon det Island gjør nå. Vi skal løfte oss vi også, sier Omarsson.

Men for Vålerenga er det norsk bunnstrid det handler om for Rekdal. Noen timer før Frankrike og Island møtes i Paris søndag kveld, fortsetter Vålerengas seriespill mot Odd på Ullevaal. I og med at EM-pausen kom så tidlig, er dette sesongens første møte med Odd. De slo finske Mariehamn 2-0 i kvalifiseringen til Europaligaen torsdag kveld. Og er tabelltoer bak Rosenborg.

– Det blir jevnt og tøft igjen som det som regel blir mellom disse lagene. Vi har hatt gode treningsuker og nå og to solide treningskamper i Danmark, sier Rekdal.

Status i VIF: Christian Grindheim er ute av spill med hofteskade, Daniel Fredheim Holm trener for fullt.

Les mer her: Grindheim ute av spill en uke til

Og sist, men ikke minst: Hvordan ser Ullevaal-matta ut etter Bruce Springsteen-konserten?

Mer fra Dagsavisen