Sport

Rasende utøvere fikk skiskytterforbundet til å snu

Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) skriver i en pressemelding søndag at det vil bli kalt inn ekstraordinær kongress før VM. Årsaken er oppropet fra utøverne om antidopingarbeidet.

Av Egil Sæther og Sjur Natvig

TV 2  siterer fra pressemeldingen:

– IBU-styret forstår fullt ut og støtter initiativet til utøverne om å skjerpe reglene for antidopingarbeid. Både mot medlemsforbund og individuelle idrettsutøvere. For å implementere de nye reglene så snart så mulig, kaller IBU inn til en ekstraordinær kongress for å godkjenne regelendringer og sette dem ut i praksis før VM i Hochfilzen.

Pressemeldingen blir sendt ut etter reaksjonene på IBUs styremøte lørdag kveld i forbindelse med verdenscuprennene i Antholz i Italia.

Der viste både Martin Fourcade og Ole Einar Bjørndalen skuffelse og sinne etter at det ble kjent at IBU ikke ville gjøre noe med dopingbrevet fra utøverne før om tidligst ett og et halvt år.

- Jeg er forbannet, tordnet Fourcade etter møtet.

- Vi aksepterer ikke halvannet års venting på at kongressen kanskje skal gjøre noe. Vi ønsker et rent mesterskap om noen uker. Da vil vi ha en reaksjon fra IBU, sa 43-åringen til TV 2.

IBU har fått sterk kritikk etter at McLaren-rapporten ble lagt fram. Av 31 nevnte skiskyttere i rapporten, er det innledet dopingsak mot to av dem. Begge initiert av Den internasjonale olympiske komité (IOC).

I brevet sendt fra 160 utøvere krever man en kraftif opptrapping av sanksjoner i framtidige dopingsaker.

Møttes lørdag

Det internasjonale skiskytterforbundets styre møttes i Antholz lørdag for å diskutere hva som skal gjøres videre etter avsløringene i McLaren-rapporten og IBU-styrets vedtak før jul.

Noen trodde at IBU ville utestenge Russland, noen at løpernes krav om skjerpede sanksjoner ville bli hørt. I stedet droppet IBU granskingen av de fleste mistenkte russerne og retter i stedet siktet mot Russlands skiskytterforbund, som avkreves svar om sin rolle i skandalen.

Etter møtet var det innkalt til en pressekonferanse der også løperne var invitert til å møte opp. Utøverne ble i stedet briefet først, og både Martin Fourcade og Ole Einar Bjørndalen var skuffet etter det de fikk høre.

- Jeg er forbannet, var Fourcades eneste kommentar på vei ut, melder TV 2. Franskmannen har sammen med tsjekkiske Michal Slesingr gått i front i utøvernes krav om strengere reaksjoner mot dopingjuks.

For lenge å vente

Løperne fikk blant annet høre at IBU tidligst om halvannet år vil gjøre noe med brevet løperne sendte etter sitt møte i Oberhof rett etter nyttår, der det ble stilt flere krav.

IBU har suspendert bare to av de 31 russiske skiskytterne som var nevnt i McLaren-rapporten. Det er de to IOC har innledet dopingsak mot. Begge har for øvrig lagt opp.

- Sju russere forblir under etterforskning, men det er for øyeblikket ikke tilstrekkelig bevis mot de andre. Vi har derimot innledet en formell etterforskning av det russiske forbundet, sa IBU-president Anders Besseberg lørdag til TV 2.

Russlands skiskytterforbund har fått frist til 5. februar på å klargjøre sin rolle i dopingskandalen.

Han forklarte at utøvernes krav ikke kan møtes nå.

- Det er bare kongressen som kan endre reglene og antidopingreglene, sa Besseberg lørdag.

Men søndag kom altså snuoperasjonen. Det blri ekstraordinær kongress. (NTB)

Mer fra Dagsavisen