Sport

Publikum får betalt for å se på

- Qatar har en ekte interesse for idrett. Alt i vårt land dreier seg om idrett, het det da Qatar ble tildelt friidretts-VM i 2019. Nå viser det seg at gjestearbeidere får betalt for å fylle tribunene i det søkkrike landet.

Andektig sto de på geledd, og applauderte høflig, de dresskledde delegatene fra Det internasjonale friidrettsforbundet da Qatars oljesjeiker takket og bukket for tildelingen av friidrettens største festivitas etter sommerlekene.

På nesten samme geledd sto i sin tid FIFA-president Sepp Blatter og hans hoff i kjole og hvitt og tok imot takksigelser for at Qatar ble arrangør av fotball-VM i 2022.

Nå viser det seg at det verdens mektigste idrettsledere ble fortalt om Qatar-befolkningens nesegruse begeistring og oppofrende interesse for idrett i alle varianter, bare har vært spill for galleriet.

 

Får penger

For i en omfattende undersøkelse som nyhetsbyrået AP har gjennomført, viser det seg nemlig at de fleste som bor i det oljerike, varme landet heller går forbi en idrettsstadion enn å gå inn for og se på en fotballkamp, et friidrettsstevne eller hva det måtte være.

Den labre folkeinteressen har fått arrangørene til å innføre en publikumsvri som (heldigvis) er unntaket fra regelen:

De som sitter på tribunen, seinest under svømme-VM for et par uker siden, er i hovedsak utenlandske gjestearbeidere som har fått betalt av arrangøren for å fylle opp tribunesetene.

 

Gjelder alle idretter

Ifølge nyhetsbyrået AP skal både betaling og transportering av gjestearbeidere til idrettsarrangementer være utbredt i alle idretter. For å sitte på tribunen under en fotballkamp skal betalingen være mellom 7 og 40 norske kroner.

AP mener å kunne dokumentere at minst 150 gjestearbeidere ble «busset» til Qatar Open i sandvolleyball nylig, en turnering som inngår i verdenscupen. Det internasjonale forbundet ble så begeistret av den enorme publikumsinteressen for Qatar Open, og ble nesten sjokkert over at «landets befolkning gikk mann av huse», som det ble sagt.

Med den dokumentasjonen som nå kommer, har begeistringens rus blitt en real blåmandag. Nå vil Det internasjonale forbundet iverksette undersøkelser om hvorfor det var så mange til stede under Qatar Open.

 

Fra andre nasjoner

Nå er det da heller ikke den typiske qatarer man ser på tribunene, men gjestearbeidere fra blant annet Ghana, Kenya og Nepal.

Til AP sier flere av dem som var til stede under Qatar Open, at de fikk et beløp tilsvarende 40 norske kroner for å være tribuneslitere.

Til nyhetsbyrået forteller også mange av dem at det er ganske vanlig at de blir transportert rundt i landet for å fylle tribunene mot betaling:

For å være til stede på en kamp i landets øverste fotballserie, skal betalingen tilsvare 23 norske kroner. Mest attraktivt er det, ifølge AP, å være tilskuer på en håndballkamp. Betalingen for det er 90 norske kroner.

 

Skaper problemer

Det er ikke noe nytt fenomen i Qatar at utenlandske gjestearbeidere får betalt for å sitte på tribunene. Men at betalingssystemet er så omfattende som AP-undersøkelsen viser, kommer overraskende.

For snart et år siden gjennomførte et statlig organ i Qatar en spørreundersøkelse blant 1.079 innbyggere for å se hvor stor interessen for idrett var:

To av tre personer svarte at de ikke hadde noen spesiell interesse for idrett. Tvilerne sa at de holdt seg hjemme fordi de synes det var flaut å sitte på samme tribune som gjestearbeidere som hadde fått betalt for å være der.

Mer fra Dagsavisen