Sport

Prinsessen tenner ilden på Lillehammer

Prinsesse Ingrid Alexandra (12) tenner fredag ilden for ungdoms-OL på Lillehammer. Pappa Haakon gjorde det samme for OL i 1994.

Av Mette Bjørberg Estep

En titt på programmet for kongefamilien viser at både kongeparet og kronprinsfamilien vil bidra tungt til ungdoms-OL, noe som utvilsomt vil vekke mer interesse for arrangementene.

Særlig kronprins Haakons engasjement er bredt: Siden juni 2012 har han vært Kulturdepartementets representant i hovedkomiteen for lekene, han kommer til å være til stede nesten alle dagene, til tross for at han deler av tiden i tillegg har oppgavene som regent fordi kong Harald er i utlandet.

– Kombinasjonen av et stort og komplekst arrangement og at det arrangeres av og for unge mennesker. Det gjorde ungdoms-OL interessant og spennende. Jeg fikk lyst til å bidra, sier kronprins Haakon til Gudbrandsdølen Dagningen (GD).

Tre generasjoner

Dagen før den offisielle åpningen av lekene blir det generalprøver i Lysgårdsbakken. I tillegg skal dronning Sonja på ettermiddagen torsdag åpne Lillehammer Olympiske museum på Maihaugen, hvor også kronprinsesse Mette-Marit vil være til stede.

Kronprinsen setter den første stenen når lekene tjuvstarter i curlinghallen fredag, med familien på sidelinjen. Selve åpningen av ungdoms-OL er det kong Harald som forestår fredag. Prinsesse Ingrid Alexandra tenner OL-ilden, som har reist hele veien fra Hellas, gjennom hele Norge og til Lillehammer. Ilden tennes på samme fakkel som under OL i 1994, nøyaktig 22 år og to timer etter at kronprins Haakon gjorde det samme.

– Det blir spesielt, sier han.

Først tenkte han at det var hyggelig og gøy at datteren kunne tenne samme ilden som han selv, men så kom foreldreinstinktet: Ikke presse, men beskytte og passe på barnet:

– Vi la det fram for henne, og dette var noe hun hadde lyst til, sier kronprinsen.

Mer enn idrett

En av hovedforskjellene mellom OL og ungdoms-OL er at utøverne er forpliktet til å delta i et omfattende kultur- og læringsprogram kalt Learn & Share. De skal blant annet lære om verdier, fair play og hvordan skape en bærekraftig framtid.

I tillegg til å aktivt delta ved mottakelser og introduksjon av flere øvelser, skal kronprins Haakon også være tilskuer ved mange arrangement og foredragsholder i Learn & Share. Det blir med et eget Dignity Day-arrangement. Verdighetsdagen han har vært med på å grunnlegge har de siste årene vært arrangert ved over 100 skoler i Norge hvert år.

Ungdoms-OL trekker for øvrig kongelige fra flere land: Danske kronprins Frederik og prinsesse Nora av Liechtenstein, begge medlemmer av Den internasjonale olympiske komité (IOC), er ventet til Lillehammer. Det samme gjelder tidligere IOC-medlem fyrst Albert av Monaco. Ifølge Idrettsforbundet kommer rundt 70 av 92 IOC-medlemmer. (NTB)

FAKTA

Youth Olympic Games (YOG) er olympiske leker for verdens beste utøvere mellom 15 og 18 år.

* Visjonen bak ungdoms-OL er å inspirere ungdom verden over til å delta i idrett, leve sunt, og etterleve de olympiske verdier, blant annet å vise solidaritet og utøve fair play.

* Ungdoms-OL er også en arena for kultur og læring og involverer unge lokalt, nasjonalt og internasjonalt, i tillegg til utøverne.

* Det har vært arrangert tre ungdoms-OL: To sommerleker og en gang vinterleker.

* De 2. vinterlekene arrangeres 12.-21. februar.

* Rundt 1.100 utøvere fra 70 nasjoner vil samles på Lillehammer, Hamar, Gjøvik, Øyer og i Oslo.

* Det blir 70 medaljeøvelser innenfor 15 tradisjonelle olympiske vinterdisipliner står på programmet.

* Monobob, lagkonkurranse i nordiske grener, langrennscross og supersprint skiskyting er noen av øvelsene vi vil se for første gang i olympisk sammenheng.

(Kilde: Idrettsforbundet )

Mer fra Dagsavisen