Perle fra Rashford ga United seier

(Celta Vigo - Manchester United 0-1). Manchester United tok et langt steg mot finale i europaligaen etter torsdagens seier i Spania.

Av Sjur Natvig

Manchester United har ett bein i europaligafinalen etter 1-0-seieren borte mot Celta torsdag. Marcus Rashford ble matchvinner med et frispark.

Rashford skaffet selv frisparket midt i annen omgang. Celta-kaptein Hugo Mallo felte ham og fikk gult kort. Daley Blind gjorde seg klar til å ta frisparket med venstre, og Celta-muren ble stilt opp ut fra det. Nederlenderen løp bare forbi ballen, og i stedet skjøt Rashford med høyre, utenfor ellers gode Sergio Álvarez' rekkevidde.

Det var ungguttens 19. mål for Manchester United, men det første scoret fra en posisjon utenfor 16-meteren.

– Han er en 19-årig gutt som elsker fotball. Han jobber hardt, han er moden, og det viktige er ikke alderen hans, men kvaliteten, sa José Mourinho om matchvinneren.

– Han blir igjen en halv time etter trening og øver på frispark. Han har bare ventet på en mulighet.

Mourinhos lag har nå scoret kampens første mål i ni europaligakamper på rad. Torsdag holdt det til klubbens tredje borteseier i Spania på hele 23 forsøk.

United vil være stor favoritt til å sikre finaleplassen i returkampen om en uke. Blir det seier også i finalen på Friends Arena utenfor Stockholm senere i måneden, er United tilbake i mesterligaen.

Celta tok seg videre fra 16-delsfinalen etter å ha tapt første kamp 0-1 på hjemmebane, men United på Old Trafford er noe annet enn Sjakhtar Donetsk i Kharkiv.

– Intet er umulig. Vi må hente oss inn så raskt som mulig, reise til England og vise mot, sa Celta-keeper Álvarez.

Wass-miss

Celta fikk kampens første sjanse, men Daniel Wass utnyttet den dårlig. I det 11. minutt slo Nemanja Radoja et innlegg bak United-forsvaret, og dansken kunne heade ganske uforstyrret inne i målgården. Han traff dårlig og sendte ballen utenfor lengste stolpe.

Hjemmelaget fortsatte å ha ballen mye, men United var mye giftigere og sto for resten av målsjansene i første omgang. Tre flotte redninger av keeper Sergio Álvarez holdt Celta inne i kampen.

I det 20. minutt fikk Rashford god treff fra 20 meter. Ballen hadde kurs mot krysset, men Álvarez kastet seg i full lengde og slo den utenfor.

Ti minutter senere rullet et United-innlegg gjennom målgården. Jesse Lingard kastet seg fram, men var noen centimeter fra å få foten på ballen.

Sjanser

Ytterligere fem minutter senere ble Henrikh Mkhitaryan spilt gjennom av Paul Pogba, og avslutningen var god. Álvarez svarte med en flott beinparade.

I det 39. minutt ble Lingard spilt gjennom. Han fikk avslutningen på mål, men Álvarez vant også den duellen.

I annen omgang garderte Celta seg bedre mot Uniteds farlige kontringer og skapte også mer selv. Laget fikk en stor sjanse i det 59. minutt da danske Pione Sistos skudd sneiet en United-spiller, fikk en lei dupp og satte keeper Sergio Romero på en stor prøve. Han besto den og vippet ballen over tverrliggeren.

Dermed sto det fortsatt 0-0 da Rashford viste fram dødballfoten i det 67. minutt. Etter ledermålet trygget United inn seieren uten store problemer.

Skader var et skår i gleden. Både Rashford (ti minutter før slutt) og innbytter Ashley Young haltet av banen i Vigo. (NTB)