Sport

Over 1000 tilskuere på treningkamp lover godt for Vålerenga

(Vålerenga - Stabæk 2-1). Vålerenga jobber med å skape et fartsfylt fotballag. - Det varmer i hjertet at det kommer over tusen tilskuere for å se på oss i treningskamp, sier VIF-trener Ronny Deila.

Bilde 1 av 3

Av Haakon Thon

VALLHALL: Vålerengas gode forsesong fortsetter. Lørdag slo de Stabæk i en fartsfylt og morsom kamp mellom to like stilarter.

Vålerenga ga de 1064 fremmøtte en fin forestilling da laget for første gang testet seg mot et av de andre eliteserielagene denne sesongen.

VIF stilte uten flere av sine rutinerte spillere og unggutta grep sjansen og serverte fartsfylt, offensiv fotball.

- Vi stiller med et veldig ungt lag her i dag og det er mange som viser at de kan være med å bidra, sier en fornøyd VIF-trener Ronny Deila til Dagsavisen etter kampen.

Tidlig ledelse

Etter en jevn åpning på kampen var det Vålerenga som fikk nettkjenning først da Magnus Grødem dro seg inn fra venstre. Et litt dårlig touch på ballen gjorde at den havnet hos Herman Stengel. Han fikk ikke klemt av et skudd, men ballen endte til slutt opp hos Ernest Agyiri på 20 meter. Unggutten som fikk to sjanser på Vålerengas A-lag i fjor hamret ballen bak Mande Sayouba etter 23 minutters spill. Før det hadde Simen Juklerød satt en ball i stolpen.

- Ernest har gått litt den samme veien som meg. Vi fikk begge et par sjanser på slutten av fjorårssesongen for A-laget. Han er utrolig god til å dra av en mann og skape rom. Det er en drøm for oss som spiller ute på kantene, skryter lagkamerat Magnus Grødem.

Offensiv fotball 

Men Stabæk var ikke ufarlige. Anført av en meget god Tortol Lumanza (ny spiller fra Belgia) på midtbanen hang Stabæk godt med og etter 28 minutter slo han en glimrende langpassning til Moussa Njie som fikk lagt ballen videre til Ohi Omoijuanfo, men avslutningen ble for svak. Det var imidlertid kun forvarselet, for to minutter senere satt utligningen for Omoijuanfo og Stabæk etter et innlegg høyt i banen fra høyre.

Fortjent ledelse

Det skulle likevel gå enda kjappere for VIF å ta tilbake ledelsen. Kun to minutter etter utligningen slo Herman Stengel et hjørnespark som fant Henrik Kjeldsrud Johansen. Ballen ble liggende inne i feltet og til slutt dukket Magnus Grødem opp og ga VIF ledelsen fra kort hold.

- Fint å score, men det er tilfeldig at det er meg. Det er det som er bra med laget vårt nå. Det er mange som kan score og mange som bidrar. I dag var det jeg som fikk den, sier Grødem som hadde en positiv kamp, der han til tider fikk boltre seg ganske fritt på Vålerengas venstrekant. Selv mener han det handler om detaljer og centimetere før han scorer enda flere mål.

- Det er små detaljer jeg jobber med hele tiden. En centimeter her og en centimeter der så hadde jeg fort scoret to mål til i dag, forklarer han.

Misbrukte overganger

Den andre omgangen gikk roligere for seg og ble stykket om av mange bytter, som treningskamper ofte blir. Men begge lag klarte likevel å skape et par gode muligheter hver. Vålerenga virket imidlertid å ha god kontroll, men Stabæk var farlige da de ved noen anledninger klarte å få presisjon inn i sitt kjappe angrep.

Det var det samme for Vålerenga og den største sjansen fikk de på en overgang, fire mot tre. Magnus Grødem førte ballen og valgte å slå på førstebevegelsen til Thomas Elsebutangen rett fremover i banen, bak ryggen på en av Stabækspillerne. Pasningen var for så vidt god og Elsebutangen klarte også å runde Sayouba, men han havnet for langt ned mot dødlinja og ballen gikk i nettveggen.

- Var det den beste måten å utnytte den kontringen på?

- Nei, han skal spille inn i midten før den kommer ut til siden igjen og det vet han, sier Ronny Deila om situasjonen.

Dermed endte det fortjent 2-1 til Vålerenga.

- Det ble som jeg håpa. Intensiteten var god og vi gjorde jobben vår. Vi kunne ha scoret mange flere mål, sier Deila.

Deila hadde lite å utsette på sitt lags prestasjon. Vi ba han likevel trekke frem noe som kunne vært gjort bedre i dagens kamp.

- Da må det bli effektiviteten og at vi kunne forsvart oss bedre til tider, sier han.

Lik filosofi

Kampen bar preg av at det var to lag med en ganske lik filosofi som møttes. Hurtige angrep i lengderetningen og aggresivt press var gjennomgangsmelodien for begge lag. Det førte til at begge lag til tider var meget dristige i sine forsøk på å spille seg ut bakfra.

Selv om filosofien til de to lagene er i samme gate som Drillo, så var ikke den velkjente "Drillo-pasningen" en nødløsning hos noen av lagene.

- Vant dere fordi dere løste spillestilen best?

- Det er vanskelig å si, det må du nesten spørre dem (Stabæk) om. Vi ønsker å ha mye aggressivitet og ballforflyttelse og i dag får vi til det, sier Deila.

Magnus Grødem forklarer også at presset var noe de hadde snakket om få forhånd

- Vi bestemte oss tidlig for å komme ut og ta dem høyt. I dag synes jeg presshøyden vår er bra gjennom hele kampen. Dette var overbevisende av oss synes jeg. Vi vidrefører det vi gjorde mot Djurgården, sier en fornøyd  Grødem.

Over tusen tilskuere

Til slutt skryter Deila av publikum som møtte opp mannsterke og støttet VIF i sesongens første test mot en av rivalene i Eliteserien. Det varmet sjefens hjerte.

- Det er veldig gøy å få det til når det kommer så mange for å se på. Over 1000. Det varmer i hjertet. Det er en herlig positivitet i hele klubben nå, avslutter en stolt Deila.

PS. Sentrale spillere som Christian Grindheim og Moa Abdellaoue ble bevisst hvilt i forbindelse med denne kampen. Ghayas Zahid kom innpå først etter pause. Mandag reiser Vålerenga på treningsleir til Marbella.

KAMPFAKTA

Treningskamp lørdag:

Vålerenga – Stabæk 2-1 (2-1)

Vallhall: 1064 tilskuere.

Mål: 1-0 Ernest Agyiri (23), 1-1 Ohi Omoijuanfo (30), 2-1 Magnus Grødem (32).

VIF startet slik: Aslak Falch - Christian Borchrevink, Markus Nakkim, Ivan Näsberg, Razak Nuhu - Herman Stengel - Magnus Lekven - Ernest Agyiri - Simen Juklerød, Henrik Kjelsrud Johansen, Magnus Retsius Grødem.

Både Rasmus Lindkvist og Thomas Elsebutangen fikk sine første minutter på A-laget i år.

Mer fra Dagsavisen