Sport

OL i fare for Johaug etter at FIS anker

Therese Johaug må leve i fortsatt usikkerhet. Etter at det internasjonale skiforbundet (FIS) anker saken, kan det ta lang tid før avgjørelsen kommer.

Bilde 1 av 3

Av Reidar Sollie

Det internasjonale skiforbundet (FIS) anker Therese Johaugs 13 måneder lange dopingutestengelse.

Det meldte  FIS i en pressemelding tirsdag morgen. Det betyr at Therese Johaug må leve i usikkerhet lenge.

- Vi håper at denne anken ikke fører fram slik at Therese kan følge sin plan. Men hun er selvfølgelig skuffet over avgjørelsen, sier Johaugs advokat Chrisan B. Hjort til NRK. Johaug selv er ute på reise.

Kan ta lang tid

- Det kan ta et halvt år før denne saken kommer videre til CAS (idrettens voldgiftsdomstol), sier idrettsjurist Gunnar Martin Kjenner til NRK.

Han karakteriserer Johaug som et offer i et antidoping-arbeid som ikke fungerer.

- Etter mitt skjønn er det helt urimelig at en utøver utestenges for bruk av en helt relevant salve mot munnsår, sier han.

Ventet til etter VM

Rett før VM-start i Lahti meddelte FIS at det skulle offentliggjøre sin beslutning tirsdag 7. mars. Saken var behandlet i FIS dopingpanel, men de valgte å vente med offentliggjøringen til etter VM.

For Johaug betyr det en ny runde med usikkerhet. Hun fikk ikke delta i Lahti-VM der de norske langrennsjentene tok alle seks gull, men sendte hilsener til de norske jentene. Det skapte reaksjoner, særlig i Finland og Sverige.

Skulle FIS nå gjennom i Idrettens Voldgiftsrett (CAS) slik at straffen blir strengere, kan det være at hun heller ikke får delta i neste års OL i PyeongChang. Da er neste spørsmål om hele hennes karriere er i fare. Johaug selv var på befaring i Sør-Korea tidligere i vinter for å bli kjent med OL-terrenget.

– Rapporten rundt Johaug-saken blir nå studert av vårt dopingpanel. Vi kommer ikke til å gi noen kommentarer rundt dette før tirsdag 7. mars, sa FIS-generalsekretær Sarah Lewis dagen før Lahti-VM åpnet.

Da avgjørelsen ble offentliggjort tirsdag viste det seg at FIS har valgt å ta saken videre. Det betyr at forbundet ikke er tilfredse med den 13 måneder lange utestengelsen. Johaug selv, Antidoping Norge og Den internasjonale olympiske komité (IOC) har ikke villet anke saken.

– Det er en totalvurdering rundt forutsigbarhet. Vi har gjort dette slik at hun kan konsentrere seg om idretten og legge saken bak seg, sa Johaug-advokat Christian B. Hjort til NTB.

Den muligheten får langrennsstjernen ikke med det første, nå som FIS har valgt å legge på ytterligere saksbehandling rundt dopingdommen.

Kan komme tilbake 18. november

Domsutvalget reduserte Påtalenemnda i ADNs opprinnelige innstilling om 14 måneders utestengelse med én måned. Therese Johaug testet positivt for det ulovlige stoffet clostebol, som hun fikk hun i seg ved bruk av kremen Trofodermin på en solbrent leppe under et høydeopphold i Livigno, i september 2016.

Utestengelsen gjelder fra 18. oktober i fjor. Det betyr at Johaug kan konkurrere igjen fra 18. november i år, dersom dommen fortsatt skulle bli stående. Hun har i så fall god tid på seg før OL i Pyeongchang i 2018. Med ytterligere behandlingstid kan Johaug i ytterste konsekvens gå glipp av OL-sesongen etter at VM i Lahti røk.

Ordknapp WADA

Verdens antidopingbyrå (WADA) kan også anke dommen.

WADA har til gode å si noe om når beslutningen deres rundt en mulig anke i Therese Johaug-saken skal foreligge. WADA har tre uker mer tid på seg enn Det internasjonale skiforbundet (FIS).

– WADAs ankefrist er 21 dager lenger enn FIS' ifølge punkt 13.2.3 i regelverket, skrev informasjonskoordinator Maggie Durand kortfattet til NTB forrige uke på spørsmål om når WADA så for seg å komme med sin beslutning.

Det er stor internasjonal oppmerksomhet rundt Johaug-saken.

Det svenske skiforbundets langrennssjef Johan Sares er ikke overrasket over at Therese Johaug-saken tas til Idrettens Voldgiftsrett (CAS).

– Min spontane reaksjon er at de (FIS) vil ha ytterligere en part til å se på saken. Jeg har full tillit til de som vurderer saken, sier han til nyhetsbyrået TT tirsdag morgen.

FAKTA OM SAKSGANGEN

* Både partene og Verdens antidopingbyrå (WADA), Den internasjonale olympiske komité (IOC) og Det internasjonale skiforbundet (FIS) har ankerett. Den som anker kan velge om anken over domsutvalgets avgjørelse skal gå til Norges Idrettsforbunds (NIF) appellutvalg eller rett til Idrettens voldgiftsrett (CAS) uten å gå via appellutvalget.

* Ankefristen til NIFS appellutvalg er 14 dager etter at vedkommende har blitt kjent med avgjørelsen. Anken fremsettes for NIFS domsutvalg og sendes av domsutvalget sammen med sakens dokumenter til NIFS appellutvalg. Anken gir ikke utsatt iverksettelse med mindre ankeinstansen bestemmer det annerledes.

* Fristen for å anke til CAS er 21 dager fra mottak av avgjørelsen. For WADA, IOC og FIS gjelder det imidlertid egne frister.

* Senest 15 dager fra mottak av avgjørelsen har IOC og FIS rett til å anmode om kopi av saksdokumentene fra domsutvalget. Dersom anmodningen fra IOC eller FIS er gjort innenfor fristen på 15 dager, har disse en frist på 21 dager til CAS fra mottak av saksdokumentene.

* WADA kan anke inntil 21 dager etter at de har mottatt saksdokumentene, eller inntil 21 dager etter at ankefristen til partene, IOC og FIS har utløpt.

* 7. mars offentliggjorde FIS at de vil anke saken inn for CAS. (NTB)

Kilde: NIF

Mer fra Dagsavisen