Ski

Northug kan gå alle VM-løp

Både Petter og Tomas Northug kan få plass på VM-laget i sprint. Petter Northug kan ende opp med å gå samtlige VM-øvelser.

Av Egil Sæther

RØROS:  – Vi kan kalle dette for Arild Monsens minneløp, sa en strålende opplagt og ironisk Petter Northug etter fredagens NM-sprint.

Sprintsjefen stallordre om å få Northug hjem fra høydeoppholdet i Seiser Alm for å gå NM-sprinten var den store snakkisen i forkant av mesterskapet i Røros.

Northug lystret, dro hjem, tok seg videre på tid to ganger og havnet i finalen. Der ble det sjette og sisteplass etter mye drama.

Northug gjorde jobben.

I den grad det noen gang har vært tvil om hans plass på VM-sprinten i Falun, så ble den tvilen feid bort en gang for alle på Røros.

Det viste Northug i både ord og fakter etter løpet. Da så vi en Northug i godt, gammelt slagferdig merke.

Han var ikke vond å be da det ble spilt opp til at hans tvungne hjemreise kunne sammenlignes med at mulla Krekars tvangsbosettes på Kyrksæterøra.

– Jeg føler at jeg og mulla Krekar er i samme båt. Både jeg og han prøver å gjøre det beste ut av det, sa Northug.

Ikke kritisk

Mens mange har ment at Northugs hjemreise svekker VM-sjansene, hadde Northug selv i det minste en annen offisiell versjon.

– Hva synes du om styret om at du måtte dra hjem?

– Det er ikke noe styr. Jeg måtte booke om billetten da, men den jobben var det noen andre som tok.

– Har det ødelagt noe for forberedelsene dine?

– Nei, det tror jeg ikke. Jeg har god kontroll. Ut fra de sprintene jeg har gått i år, er det denne som jeg har vært desidert dårligst forberedt til siden jeg har vært i høyden. Formen er bra den, og jeg vet at farten kommer.

– Kom du hit på grunn av Monsen?

– Ja. Dette blir på en måte Arild Monsens minneløp, sa Northug med et fett glis om munnen.

Stolt av broren

Broren Tomas var på vei til seier da han ble felt av Sondre Turvoll Fossli i finalen. Broren fikk uansett vist fram sitt sterke diagonalrykk for andre helgen på rad.

– Både du og jeg ser hva Tomas gjør i finalen. Han er kanskje i sitt livs form. I Falun er det løyper der du kan rykke i diagonal. Det han gjør er litt sånn som Björn Lind gjorde i 2006. Det er ti år mellom hver gang det kommer en slik gærning, sa Northug på NRKs spørsmål.

Storebroren var klar på at både han selv og lillebror Tomas bør få klarsignal til VM-sprinten.

– Hva går du i VM?

– Vi får ta en vurdering på hva jeg skal gå. Du merker at når du kommer fra høyden så mangler du fart. Det har jeg prøvd mange ganger. Med det i bakhodet er det greit å få fire drag her i dag.

– Hvem går sprinten i VM?

– Jeg tror at laget har speilet seg ut. Laget er ganske klart.

– Og det er?

– Det vet dere alle sammen. Dere trenger ikke å få høre det av meg, sa Northug.

Timo André Bakken vant NM-sprinten, men seieren er neppe god nok til VM-plass. NTB tror at sprintlaget til VM blir bestående av to blad Northug, samt Eirik Brandsdal og Ola Vigen Hattestad. (NTB)

Favoritt i mange løp

Petter Northug er favoritt i alt han stiller opp i under VM i Falun, mener Northugs trener Stig Rune Kveen.

– Er det lurt av han å gå alt?

– Det er en vurdering vi må ta, men det skal vel mye til for at han kaster inn håndkleet om han føler seg pigg. Det er vanskelig å komme på hva han skal stå over.

– Så han benytter seg av friplassen på 15-kilometeren?

– Jeg tror han går 15-kilometeren ja.

Kveen var i likhet med resten av Team Northug en lettet mann etter NM-sprinten. Petter Northug måtte stille opp på sprinten for å vise at han var i tilnærmet normal form, og det var akkurat det han gjorde. (©NTB

Mer fra Dagsavisen