Sport

Northug: - Hjemme hos meg er det veldig rolig

Petter Northug entret podiet. Smilte lurt. Snakket litt. Og dro.

Bilde 1 av 3

LILLEHAMMER (Dagsavisen): Har han kniven på strupen før helgens verdenscuprenn på Lillehammer?

Eller har han ikke det? Det hørtes ikke slik ut på svarene han ga. Han entret podiet i Weidemannsalen på Lillehammer hotell som sportens største plakatnavn. Han ble fotfulgt av fotografer. Han inntok podiet med den samme gamle minen om at dette var noe ikke hadde bedt om. Men han stiller opp når han må.

Holder det at han vinner NM i januar for å komme seg til OL? Ingen vet eksakt. Nei, han må nok prestere internasjonalt før det.

Mer dramatisk utenfor

- Svaret er ja, svarte han på undertegnedes spørsmål om han sjøl oppfatter situasjonen rundt egen person som mer dramatisk i offentligheten enn privat.

- Ja, hjemme hos meg er det veldig rolig, svarte han fra podiet der han satt ganske alene, kun med presseattasje Gro Eide ved enden av bordet.

All oppmerksomheten rundt vrakingen av ham til åpningen av verdenscupen i Finland forrige helg, nådde nye høyder. Han ga inntrykk at han ikke hadde fulgt med så mye på den debatten.

Og om Instagram-meldingene han sendte med dårlig skjult hets av trenere og lagkamerater: - Humor, min humor, svarte han kort om meldingen som han hadde fått tilsendt fra noen studenter og som han sendte videre.

Og la til: - Bilde sier ofte mer enn ord.

Men nevnte ikke at det var ganske mye tekst i den omstridte illustrasjonen som ble publisert fra hans Instagram-konto.

Aldri prestert

Scenen er altså at han debuterer i verdenscupen med sprint lørdag og 30km med skibytte søndag.

Planen er å komme seg til OL, men det skjer ikke gjennom rennene i det gamle OL-terrenget.

- Jeg føler meg i god form og er klar for å gå gode skirenn, var det runde svaret han ga på alle spørsmål om hans egen form. Og hva han syntes han måtte prestere. Men alle vet at det ikke er form i desember som avgjør OL-løpene. Men når han er på verdens beste landslag, blir den interne konkurransen hard. I sist vinters VM trakk han seg fra laget midtveis da han skjønte han hadde gjort sitt. Nå skal det fysiske grunnlaget være mye bedre.

Da VG borret litt i rennet han gikk på Gålå, der han visstnok nektet å dra da han gikk sammen med andre, etterlot han inntrykket at Gålå ikke var stedet å vise seg fram på.

Det var en treningstur.

Kaller det god dialog

Han kommuniserer knapt med omverdenen. Han gir ikke egne intervjuer, stiller bare opp på det han er forpliktet til. Men det var nok til å bygge myten om seg sjøl og komme med små stikk til svenskene.

– Hvordan synes du landslagsledelsen har tilrettelagt for deg med tanke på OL?

– Vi har en god dialog om hva som er fornuftig å gå. Planen er ikke veldig ulik terminlisten.

– Noen mener at du ikke er blitt behandlet med respekt?

– Jeg har mine tanker, men det er ikke slik at jeg trenger å dele dem her, sa han.

Da han ble gjenforent med landslaget på Lillehammer torsdag, skal de ha hatt en god og humørfylt middag sammen. Fredag entret han podiet etter at Mart Bjørgen og Johannes Høsflot Klæbo hadde vært der. Martin Johnsrud Sundby holdt seg unna på grunn av lett sykdom.

Etter lørdagens og søndagens renn vet vi betydelig mer om Petter Northug og den kommende OL-vinteren.

Mer fra Dagsavisen