Sport

Northug fikk to timers betenkningstid. Det trengte han ikke

Det var landslagstrener Tor Arne Hetland som tok initiativ til å sette Petter Northug ned som reserve på distanserennene i ski-VM. Men Petter Northug kom med oppspillet og var helt enig.

LAHTI (Dagsavisen): VMs største plakatnavn trente med svensk treningsvest tirsdag. Langrennsverdenen er opptatt av at skikongen over noen har vraket seg selv fra den norske troppen. Petter Northug går kanskje bare torsdagens sprint i egenskap av titteforsvarer. Han har preget samtlige ski-VM siden 2007.

Northug ble tatt ut i den opprinnelige 12-mannstroppen til VM, men mandag plasserte han altså seg selv som første reserve i en videoblogg som ble lagt ut av Norges Skiforbund.

Bestemte seg i Otepää

Men han fikk hjelp til avgjørelsen. Den ble tatt i Otepää etter middagen søndag. Der gikk de siste verdenscuprennene før VM. Mennenes landslagstrener Tor Arne Hetland forteller:

- Vi tok en prat etter middagen i Otepää. Jeg hadde sett på hjemmesiden hans at han hadde tatt ut alle VM-lagene på de forskjellige distansene og der var han selv ikke nevnt. Så jeg spurte: - Jeg ser at du har vraket deg selv til alle øvelsene i VM. Så jeg spurte han om han så for seg å gå noen av de andre øvelsene, og da svarte han nei, det var andre løpere som var bedre, forteller Hetland til Dagsavisen.

For nest beste nordmann på 15 kilometeren i Otepää ble Hans Christer Holund, som da han gikk i mål var 13. mann i den norske VM-troppen, altså reserve.

Ville bytte plass

Da foreslo Hetland at Northug byttet plass med Holund, og spurte om han syntes det var greit.

- Det hadde også jeg gjort om jeg var trener, var svaret han fikk fra Petter Northug.

Men Hetland tok ikke svaret helt bokstavelig og spurte Northug om han ville ha et par timers betenkningstid hvis han trengte å snakke med noen i hans eget støtteapparat.

- Men det svarte han kjapt at han ikke hadde behov for, sier Hetland.

Alt eller ingenting

Men torsdagens innledende VM-øvelse har altså tittelforsvarer Petter Northug på startstrek og ingen aner hvordan det kan slå ut. Løypa i Lahti er kortere enn den i Otepää der Northug brakk staven.

- Det kan bli et enten eller løp med Petter igjen. Vær forberedt på alt, er rådet fra sprinttrener Arild Monsen.

Men legger til: - Skal Petter overraske i dette mesterskapet, er det jo på sprinten han må gjøre det.

Petter er klar

Tirsdag trente Northug i VM-løypene  iført en oppvarmingsvest med svenske Theodor Petersons navn. Det synes svensken bare var gøy.

Northug kom på sedvanlig vis med stikk til svensken da han ble konfrontert med vesten og sa til  VG at han ikke traff på et eneste skyv med vesten på – akkurat som Peterson i mesterskap.

Svensken selv tok det hele med stoisk ro.

– Det har vel skjedd en feil. Men det var kult at han fikk låne den litt, sa han på pressekonferansen tirsdag.

Om Petter Northug også går femmila på VMs avslutningsdag, er det ingen som vet foreløpig. Planen hans nå er å reise hjem etter sprinten. Til Adresseavisen sa han i går at han ikke går femmila, men det er det ikke alle som tror på.

Tor Arne Hetland skal etterhvert også ta ut et femmilslag, men Petter Northug kan gjøre som han vil i egenskap av tittelforsvarer.

- La oss se på sprinten først. Jeg tror veldig mye styres av hva som skjer der, sier Tor Arne Hetland til Dagsavisen.

Mer fra Dagsavisen