Sport

Northug er trumfen, selvfølgelig

Petter Northug får ikke følge sin VM-plan. Da er vi der igjen. Verdens største langrennsnavn lever av motgang.

Vrakingen av Petter Northug til kommende helgs verdenscuprenn i Falun, er isolert sett ingen skandale, bare en feilvurdering. For en ting er alle skiglade mennesker enige om. Bare Petter Northug er Petter Northug. Slik han har vist i VM 2007, 2009, 2011, 2013 og 2015.

Det er ingen over, ingen ved siden. Og det siste VM-løpet hans, VM i Falun i 2015, er det største av alle. Nå er han ikke vraket fra VM i Lahti. Han har friplass på sprint og femmila. Men igjen er det det sviktende samarbeidet og dialogen mellom team Northug og Norges Skiforbund som overrasker.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

I vinter skulle jo samabeidet være tettete, sesongoppladningen gikk på skinner, for første gang på mange år unngikk Petter Northug både sykdom og skader. Trenerne rundt ham rapporterte om tidenes beste årgang av verdens beste langrennsløper. Inntil han begynte å gå renn. Da stoppet alt opp.

Les også: Får ikke gå VM-oppkjøringen i Falun

Ingen aner nå hvor Petter Northug står sportslig. Heller ikke han selv. Det var derfor han gjerne skulle gått i Falun. Det ville gitt ham flere svar. Norgesuprennet denne helgen var egentlig bare en treningsøkt. Man går ikke renn på maksnivå dagen etter man har avsluttet et høydetrenings-opplegg. Denne vurderingen burde vært samkjørt. Noen utøvere krever spesialbehandling. Det er ganske logisk, selv i de flotteste idrettslige kollektiver.

Landslagsledelsen skal plukke løpere fra verdens beste skinasjon. Også det er en utfordrende oppgave. Men det vi vet om Petter Northug er det han bekreftet i Falun for to år siden: Ingen har større kapasitet.

Men når VM-suksessene ramses opp, skal man ikke glemme unntaket. Oppløpet til OL i Sotsji i 2014. Han hanglet inn i OL, ble tatt ut under tvil, og mislyktes. Men da var det mye sykdom og manglende grunnlag i treningen. Nå har han trent mer enn noengang, antagelig for hardt. Og det skal være vinterens hovedproblem. Det kan vare sesongen ut og det kan plutselig eksplodere i positiv forstand.

Svaret får vi ikke før VM i Lahti. Med Petter Northug på startstreken.

Mer fra Dagsavisen