Sport

Norge vil ha slovensk UEFA-president

Norges Fotballforbund stiller seg bak slovenske Aleksander Ceferins kandidatur når ny president i Det europeiske fotballforbundet (UEFA) skal velges i september.

Av Stian Grythaugen

ULLEVAAL STADION: Jakten på Michel Platinis erstatter som øverste sjef i europeisk fotball er i gang etter at Idrettens Voldgiftsrett (CAS) nylig behandlet franskmannens anke. Platini, som er anklaget for å ha brutt idrettens etiske regelverk, fikk utestengelsen redusert fra seks til fire år, og dermed anses saken som avsluttet.

Hvem som overtar presidentvervet etter franskmannen, blir klart 14. september. Da går medlemslandene i UEFA til valgurnene. Norges Fotballforbund har allerede bestemt seg for å støtte den slovenske fotballpresidenten Aleksander Ceferin.

Lang prosess

NFF-president Terje Svendsen bekrefter at man i lengre tid har jobbet med å finne den rette kandidaten å støtte.

– Den som tror at prosessen knyttet til valgkamp og kandidater starter først når UEFA-styret nå annonserer presidentprosessen, må tro om igjen. CAS-dommen kom ikke akkurat som noen overraskelse på så veldig mange, og forberedelsene til presidentvalget har pågått lenge, sier han.

– Sammen med våre nordiske venner har vi hatt flere møter med potensielle kandidater. Under mesterligafinalen i Milano var det blant annet viktige møter knyttet til denne prosessen, tilføyer han.

At man endte opp med å støtte Ceferin, forklarer han slik:

– Det gjør vi etter å ha gjennomført en rekke møter med ham. Vi tror han representerer en fornyelse for UEFA, og han har et langt perspektiv på sitt kandidatur.Vi vet også at han deler mye av verdigrunnlaget til de nordiske landene, og vi mener han er en meget god kandidat.

Ba om støtte

Den slovenske fotballpresidenten skal ha uttrykt ønske om å få støtte fra Norden før han lanserte sitt kandidatur.

Helt låst er man samtidig ikke til å gå for Ceferin i september.

– Vi har lagt inn en «fluktrute». Dersom det skulle dukke opp andre sterke kandidater, vil vi også gjennomføre intervjurunder med dem. Men i utgangspunktet ønsker vi Ceferin som ny president, sier Svendsen.

Det skal i første omgang velges ny president for de to og et halvt årene som gjenstår av Michel Platinis opprinnelige presidentperiode. (©NTB)

Mer fra Dagsavisen