Norge tapte ikke. Og det er framgang

(Norge - Tsjekkia 1-1). Norge misbrukte store sjanser, men evnet ikke å score vinnermålet. Men Lars Lagerbäck fikk omsider se Norge score. På straffespark.

Bilde 1 av 4

Av Espen Hartvig

ULLEVAAL STADION: Lars Lagerbäck unngikk nederlag i sin Ullevaal-debut. Alexander Søderlund skjøt Norge til 1–1 i VM-kvalkampen mot Tsjekkia lørdag.

Det kunne og burde vært norsk seier etter flere gode sjanser i den andre omgangen. Særlig ble det fokus på Tarik Elyounoussis enorme mulighet alene med keeper da han enkelt kunne gitt ballen til en fri Alexander Søderlund ved siden av seg. Men Tarik skjøt i stedet rett i keeper.

Og debutant Bjørn Maars Johnsen var svært nær å kunne heade inn 2–1 i sluttsekundene.

Rune Almenning Jarstein hadde to fine redninger rundt halvtimesmerket. Telemarkingen kunne ikke rette opp flere defensive norske feil kort etter.

Et innlegg fra høyre fikk gå over det norske forsvaret og landet på bakre stolpe. Der valgte Jonas Svensson å se på ballen framfor en markering av Theodor Gebre Selassie.

Det ble kostbart og resulterte i 0–1 etter 36 minutter.

Norge produserte svært lite før pause. Søderlund hadde den beste sjansen, men nok en gang ble en landslagsavslutning resultatløs fra ham.

Tamt

Samme mann ordnet 1–1 på et straffespark like etter pause. Han dunket ballen inn med rå kraft.

Tarik Elyounoussi driblet og drev fram taklingen innenfor 16-meteren. Like etter kom han helt alene gjennom uten press, men skuddet gikk rett på keeper. Større sjanse skal man lete lenge etter.

Noe før den norske utligningen hadde Tsjekkia skutt i tverrliggeren.

Norge var pigge i hele 2.-omgangen og kjørte det aller meste av kampen da.

Bedre

Et snaut halvfullt Ullevaal stadion var rammen rundt Lagerbäcks første hjemmekamp. Svensken beholdt seks spillere i startoppstillingen fra sin debut borte mot Nord-Irland (0-2-tap) i mars.

En av fem som kom inn var Tore Reginiussen, men han måtte ut etter vel en halvtime på grunn av en smell i hodet.

Søderlund fullførte heller ikke kampen. Han pådro seg en smell i kneet etter 69 minutter.

Norge står nå med seks tap og en uavgjort på sine åtte siste kamper i løpet av det siste året. Eneste seier i denne perioden kom hjemme mot San Marino.

Lang rekke

Norge er godt over midtveis i kvalifiseringen. Det blir den niende på rad som ikke gir norsk plass i mesterskap (EM og VM).

Dette er de fire gjenstående kampene:

1. september: Aserbajdsjan (h)

4. september: Tyskland (b)

5. oktober: San Marino (b)

8. oktober: Nord-Irland (h)

Nord-Irland brukte lørdagen til å slå Aserbajdsjan 1–0 borte. Scoringen kom på overtid ved Stuart Dallas. Det gjør at nordirene har et grep om andreplassen som trolig gir toer-playoff.

Tyskland tok sin sjette strake seier og utklasset San Marino hjemme.

Norge – Tsjekkia 1-1 (0-1)

Ullevaal stadion: Ca 12.200 tilskuere.

Mål: 0-1 Theodor Gebre Selassie (36), 1-1 Alexander Søderlund (str. 57).

Dommer: Andre Marriner, England.

Gult kort: Stefan Johansen (58), Norge, Jakub Brabec (73), Ladislav Krejcí (90), Tomás Horava (90), Tsjekkia.

Norge (4-4-2): Rune Jarstein – Jonas Svensson, Håvard Nordtveit, Tore Reginiussen (Gustav Valsvik fra 33.), Haitam Aleesami – Mohamed Elyounoussi, Sander Berge, Stefan Johansen, Jo Inge Berget (Mats Møller Dæhli fra 61.) – Tarik Elyounoussi, Alexander Søderlund (Bjørn Maars Johnsen fra 71.).

Tsjekkia (4-2-3-1): Tomás Vaclík – Pavel Kaderábek, Jakub Brabec, Tomas Sivok, Theodor Gebre Selassie – Tomas Soucek, Vladimir Darida (Tomás Horava fra 80.) – Ladislav Krejcí, Borek Dockal, Jaromír Zmrhal (Jakub Jankto fra 43.) – Michal Krmencík (Patrik Schick fra 63.).