Sport

Niskanen fikk sin revansj

Til ellevill jubel sikret Iivo Niskanen finsk VM-gull på hjemmebane.

Iivo Niskanen sendte Finland til skyene med gull på 15-kilometeren i ski-VM onsdag. Martin Johnsrud Sundbys mesterskapsmareritt lever videre. Han måtte nøye seg med sølv på 15 km klassisk intervallstart under ski-VM i Lahti onsdag. For han kunne ikke gjøre noe med Iivo Niskanen. Finnen ville ha sin revansj etter at han kanskje ble fratatt gull i lagsprinten da Emil Iversen sperret ham inn mot siste sving. Og han fikk den.

Onsdag tråkket hjemmefavoritten virkelig på gassen fra 1,5 til 4,7 kilometer. Da gikk Niskanen fra Sundby med hele elleve sekunder. Ledelsen fortsatte øke før finnen ble litt sliten mot slutten.

Men Niskanen var dagens mann. Han boblet nesten over i målområdet.

– Jeg er verdensmester i Lahti. Det betyr mye for meg. Skiene mine var fantastiske. Jeg startet stabilt, og så tråkket jeg på etter snaut tre kilometer, sa Niskanen til FIS-TV.

Det var sydlandsk stemning på stadion i Lahti. Dette var et gull finnene kunne gitt mye for. Niskanen stilte som nestfavoritt bak Sundby før start.

– Jeg er ganske mye mer fornøyd med dagens medalje. Jeg hadde ikke mer å gå med. Vi må bare innse at det var en finne som var bedre enn oss i dag. Jeg ble nesten litt skremt da sekundene raste på, sa Sundby til NRK.

Niklas Dyrhaug tok bronsen og gikk seg trolig rett inn på Norges stafettlag. Didrik Tønseth fikk en delt femteplass.

– Niskanen gikk et vanvittig løp, sier Tønseth til NRK.

– Det er noe man drømmer fra man begynner å gå på ski, sier Dyrhaug til NRK om medaljen.

Johannes Høsflot Klæbo hadde det tungt og kom inn som 15. mann.

Det ble med andre ord en bra norsk dag, men toppen manglet. Og Sundby står dermed fortsatt uten individuelt gull i VM og OL.

Uflaks

På tremila med skibytte tidligere i VM var Sundby uheldig og falt i en motbakke og brakk staven. Dermed fikk vi ikke se en duell om gullet mellom ham og Sergej Ustjugov. De to var helt overlegne resten av feltet.

I flere tidligere mesterskap (OL og VM) har Sundby flere ganger slitt med sykdom. Han sto med én VM-/OL-tittel før start onsdag. Den kom på stafetten i 2011.

Sundby har hatt en tøff sommer og høst etter astmamedisin-saken. Det gjorde at han mistet seirer og fikk en kort utelukkelse.

Bra

Det var rent klisterføre i Lahti onsdag. Det er en type forhold som historisk er bra for norske løpere. På grunn av bløtføre og løs snø, valgte arrangøren å begrense testing ute i løypene før start.

Langrennsgutta avslutter VM med stafett fredag og femmil søndag. I stafetten blir trolig Russland den store utfordreren for Norge. (NTB)

Mer fra Dagsavisen