Nederlaget som blir en klassiker

KOMMENTAR: Smak på tallene: 33-34. Etter to ekstraomganger. I en semifinale. Håndballguttas sviende nederlag kan snus til ti års muligheter blant verdens beste. Og heldigvis ble det ingen norsk protest denne kampen blir husket for.

For akkurat nå har Norges et av verdens beste håndballandslag. Semifinale-tapet for Tyskland endrer ikke på det. Det er i Europa sportens stormakter holder til. Norge har slått Kroatia, Hviterussland og Frankrike og hatt Tyskland på gaffelen. Men en over to meter høy tysk mur stoppet bokstavelig talt Norge. Langskuddene gikk ikke inn. Derfor tapte Norge. Men det var også de aller minste marginer som skilte fra en historisk finaleplass. Ikke at tyskerne muligens hadde en spiller for mye på banen i sluttsekundene. Det hadde ingen praktisk betydning. Og er ingenting å protestere på. Såpass store bør vi være. Derfor ble også protesten trukket lørdag formiddag.

Fortsatt skal dette laget spille om EM-medalje og VM-plass og senere i år kommer en dramatisk OL-kvalifisering. Men viktigst: Håndballgutta har slått igjennom som nasjonal underholdningsmaskin. Den millionen som fulgte denne semifinalen var kanskje like slitne som spillerne ved kampslutt. Og man kunne nesten være like stolte. For dette var isolert sett en fantastisk håndballkamp. Taktisk etterpåklokskap finnes nesten ikke. Begge lag er fullt av talenter som i dette EM har slått ut i full blomst. Og flertallet av spillerne i denne semifinalen spiller i tyske Bundesliga, verdens tøffeste håndballiga.

Vi fikk se avslutninger i verdensklasse av sportens største talenter og legendariske redninger av en av sportens eldste keepere. Ole Erevik holdt Norge inne i kampen da vi lå under med fire mål. Men i ekstraomgangene hadde han ingen redninger. Bare en hadde kanskje vært nok. Så små var marginene.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

I løpet av de siste fire minuttene av ordinær tid scoret ikke Norge et eneste mål, Tyskland scoret bare ett. Det var som en boksekamp der begge aktører hang i tauene. Men etter en kort pause var energien tilbake i ekstraomgangene. 27-27 ble til 33-33 da sekunder gjensto av tilleggstiden. Og tyskerne hadde ballen. Og da scoringen kom gikk vi glipp av enda to ekstraomganger i kampen som aldri burde tatt slutt.

Det gjorde den og søndag spiller Norge bronsefinale mot Kroatia. Der har dette laget aldri vært for. Spillerne som har vært med på dette vil aldri glemme det. Og det kan løfte dem inn i en blomstrende tiårs-periode for norsk herrehåndball. Og kanskje enda lenger. Men først: Kampen om EM-medalje og kampen om å komme til OL. 2016 er ikke over.