Sport

Nå handler det om OL-start eller ikke

Therese Johaug har gjort sitt. Midt på sommeren får hun vite om hun kan forberede seg til OL eller ikke.

KOMMENTAR

Therese Johaug har sagt det som kan sies. Saken hennes er avsluttet. Dom kan komme om fire, seks eller åtte uker. Hva kan hun forvente?

Saken i Château de Béthusy i Lausanne tirsdag handlet lite om hva som hadde skjedd. Den norske undersøkelsen, der blant annet tidligere KRIPOS-arbeider har vært involvert, er blitt stemplet og godkjent av alle partene. Hendelsesforløpet hang man seg lite opp i. Nå handlet det om hva som er rimelig straff. Er den norske avgjørelsen på 13 måneders utestengelse rimelig? Er det et fornuftig forhold mellom forseelse og straff?

Ja, mente både WADA (det internasjonale antidopingorganet) og IOC (den internasjonale olympiske komité). Det var FIS (det internasjonale skiforbundet) som sørget for tirsdagens ekstraomganger i Lausanne. Kun ett norsk vitne deltok, den tidligere landslagslegen Fredrik Bendiksen. Fordi han har påtatt seg all skyld. Johaug-teamets britiske advokat Mike Morgan, tok saken fordi han var overbevist om at Johaug er straffet for hardt. Men i idrettens verden kan ikke idrettsutøvere fritas for skyld for hva de selv påfører kroppen. Derfor vil Johaug bli straffet.

Og FIS mener altså at hun i det norske systemet er straffet for mildt. I deres prosedyre skal de ha hevdet at Johaug bør miste OL, altså få 16 til 20 måneders utestengelse. Dette er ikke noe presist referat fra forhandlingene for dem hadde ingen utenforstående adgang til. Og partene har heller ikke lov å referere fra dem. Men det var den norske delegasjonens "inntrykk". Da ble det nok ganske presist uttrykt.

Andre mener minstestraffen på 12 måneder for å ha fått i seg et anabolt steroid, uansett årsak, er for strengt. Johaug hadde «motanket» saken og går for full frifinnelse. Det er lite sannsynlig utfall, og i så fall blir det bare på papiret. Det er lite kommunisert at Therese Johaug allerede er straffet ganske hardt, i form av at hun ble utestengt hele sesongen som ligger bak. Burde hun fått konkurrert helt til dom forelå? De funderingene tilhører ikke denne saken. Dommerne må forholde seg til det regelverket som gjelder i dag.

Generalsekretær Sarah Lewis er den sentrale kraften i FIS, og mye tyder på at det er politiske hensyn som ligger bak anken. Her skal det ikke gis noe inntrykk av at norske utøvere dømmes mildere enn andre. Men 16 til 20 måneders utestengelse  rimer ikke med tilsvarende saker og en slik straff står ikke i stil med forseelsen. Og det er betenkelig at FIS ikke gir offentligheten noen innsikt om bakgrunnen for deres krav om strengere straff.

Onsdag og torsdag  møtes verdens beste ekspertise i dopingsaker på et internasjonalt seminar i Oslo. Blant dem Travis Tygart, mannen som fikk Lance Armstrong avslørt. Den saken ligger i den helt andre enden av skalaen i det som i det store bildet heter «dopingsaker». Antidopingarbeidet har aldri hatt større utfordringer enn nå. I det bildet er Johaug-saken en bagatell. Men mister hun OL i Pyeongchang, er det kanskje karrieretruende. Men hun avviste det i Lausanne. Therese Johaug vil konkurrere på ski igjen, uansett utfall.

"Det er ikke FIS som bestemmer", sa Johaug da det hele var avsluttet. Det har hun rett i. Det er de tre internasjonale dommerne som utgjør voldgiftsrettens panel som avgjør. De er ikke påvirket av noe norsk mediekjør. To av dem har også ganske fjern distanse til langrenn som sport. Deres eneste ønske er å lande på en fornuftig straff i en idrettsverden der fornuften tilsidesettes gang på gang. Det blir nye spennende uker for Therese Johaug og teamet hennes.

Mer fra Dagsavisen