Sport

Mye nytt må inn, Lagerbäck

KOMMENTAR: VM i 2018 kan glemmes. Nå kan Lars Lagerbäck konsentrere seg om EM-kvalifiseringen til 2020. Til det laget bør det bli mange endringer.

Landslaget den modige svensken måtte sende utpå i sin første landskamp, hadde stempel fra forgjengeren. Og troppen var delvis tatt ut av hans hjelpemenn. Det mest positive med kampen i Belfast var innhoppene til Mats Møller Dæhli og Sander Berge. Dette er to spillere som kan utvikle hvordan nye Norge må opptre. Vi tar det også for gitt at Martin Ødegaard på sikt kommer tilbake. Men Lagerbäcks største utfordring ligger i å skape en defensiv trygghet spillerne selv tror på. Han bør finne et helt nytt stopperpar.

Nei, vi skal ikke stemple Gustav Valvik ut etter hans debut, men når laget slipper inn sitt første baklengsmål etter åtti sekunder sier det noe om usikkerhet og famling. Det var Even Hovland som sviktet i den direkte duellen, det var Håvard Nordtveit som ble stående stille og se på. Norge trenger en sjef i bakre firer. Vedkommende er der ikke i dag. Og i mangel av sjef blir spillere usikre. Norge spilte lange baller mot spisser som ikke fikk støtte bakfra, og i følge Lagerbäck var heller ikke dette planen.

Stefan Johansen overtok kapteinsbindet etter Per Ciljan Skjelbred, og han led samme skjebne som sin forgjenger: Å bli byttet ut når kampen skulle snus. Samspillet mellom Stefan Johansen og Håvard Nordtveit var kampens store skuffelse. Nordtveit har ikke spilt en hel fotballkamp siden 2. januar og burde heller ikke spilt denne. Lagerbäck begrunnet uttaket med det han hadde sett av spillerne på trening i London. Det må man ha respekt for. Men det er Sander Berge som kan være framtidens mann på sentral norsk midtbane. Han fikk bare vist seg fram i et kvarter på stillingen 0-2, men rakk å vise at han ikke er redd for å holde på ballen og passere ledd. Men vi kan ikke basere nye Norge på tenåringer alene.

Kommende helg starter den norske eliteserien og fram til neste kamp i juni kan Lagerbäck selv skaffe seg oversikt over hvordan det norske spillermateriellet ser ut. Det årets første landskamp ga svar om er at den norske førtseelleveren ikke er satt. Her er det fullt mulig å spille seg inn. Og vi vil se interessante kanddiater i Rosenborg, Odd, Vålerenga og Molde, for å nevne noen. Han kan også skule til Allsvenskan der mange spennende nordmenn spiller. Kanskje han finner et stopperpar som fungerer framfor gode enkeltspillere?

For etter fire av fem tap i VM-kvalifiseringen er ikke 0-2 for Nord-Irland noe sjokk. Det var faktisk helt som forventet. Kjetil Rekdal satt i Eurosports kommentatorboks og fikk mye kritikk for sin negativitet før pause. Men han sa jo bare sannheten. At Norge var passive, tapte dueller i alle deler av banen og at Norges eneste synlige angrepsvåpen var lange innkast fra Håvard Nordtveit. Ingen av dem lyktes. Og den påståtte bedringen etter pause kom først og fremst av at Nord-Irland rygget for å sikre seieren mot en motstander som aldri så farlige ut. Men det er dette nivået Lars Lagerbäck har påtatt seg å heve oss opp fra. Det er all grunn til å ønske ham lykke til.

Dagsavisens spillerbørs:

Rune Almenning Jarstein: 5 Kunne ikke gjøre noe med baklengsmålene. Utfordring med nytt forsvar foran seg.

Omar Elebdellaoui: 4 Preget av den samme passiviteten som de andre før pause. Savnet hans offensive initiativer.

Even Hovland: 3 Starten hans der han lar motstander vende opp inne i feltet blir på sett og vis merkelappen for hele kampen.

Gustav Valsvik: 3 Som flere andre var han feilplassert på 0-2. God luftstyrke, men har utfordringer langs bakken.

Jørgen Skjelvik: 4 Prøvde å bidra offensivt for så å etterlate seg rom. Men kan ta steg.

Tarik Elyounoussi: 2 Vi så jo ikke noe til ham. Fikk aldri de ballene han trives med og ble taklet ut av kampen.

Håvard Nordtveit: 2 Har ikke spilt en kamp siden rett over nyttår og det syntes, Var involvert i begge baklengsmålene da han var passiv. Hadde ett godt frispark og åtte lange innkast.

Stefan Johansen: 3 Den nye kapteinen ble ikke den sjefen vi trodde vi skulle få se etter alt det positive spillet i Fulham. Ble byttet ut foran innspurten.

Mohammed Elyounoussi: 2 Dette var ikke hans kampbilde. Ble aldri noen synlig offensiv kraft. Passiv foran innlegget til 1-0.

Joshua King: 4 Ble offer for de mange lange ballene, King er ikke noe oppspillspunkt. Viste fysikk og duellkraft de få gangene han fikk sjansen.

Alexander Søderlund: 4 Har utviklet fysikken i Frankrike. Sterk i duellene, men det ble skapt for lite. Fyrte av Norges største målsjanse med skudd i tverrliggeren på volley.

INNBYTTERE:

Mats Møller Dæhli: 5 Kom inn rett etter pause og tok tak både verbalt og spillemessig. Liker å ha ballen og liker også å styre andre i et forsøk på å finne struktur. Slike egenskaper er viktige. Norges beste spiller.

Adama Diomande: Spilte 17 minutter for Søderlund. Er alternativ på spissplass.

Sander Berge: Fikk sin landslagsdebut kvarteret før slutt. Rakk å vise fram hvorfor han bør satses på. Trygg med ballen, tar seg tid til å søke pasninger og kan gå på egenhånd.

Mer fra Dagsavisen