Sport

Mener Sagan brukte albuen aktivt

Juryen mente Peter Sagan brukte aktiv albue da han sendte Mark Cavendish i asfalten på oppløpet på tirsdagens Tour-etappe.

Bilde 1 av 4

Av Ole Henrik Tveten og Stian Grythaugen

Rittjuryen har besluttet å kaste sykkelstjernen Peter Sagan ut av Tour de France etter at han albuet Mark Cavendish inn i rekkverket i spurten på tirsdagens etappe.

Det ble klart etter at Sagan først ble deplassert til sisteplass på resultatlisten.

TV-bildene viste at verdensmester Sagan slang ut en albue da Cavendish forsøkte å ta seg forbi på oppløpet. Briten deiset rett inn i rekkverket.

– Det er det styggeste jeg har sett. Sagan kan bli disket for dette, sa TV 2s sykkelekspert Dag Otto Lauritzen etter å ha sett reprisen.

Det ble også konklusjonen til rittjuryen. Sagan ble fratatt 2.-plassen og ilagt en tidsstraff på 30 sekunder. Ikke lenge etterpå ble han kastet ut av Touren.

Men forskjellige tv-bilder viste forskjellige versjoner. I ett opptak ovenfra ser det ut som han bevisst bruker albuen, et annet opptak forfra viser at albuen kommer ut etter at Cavendish har veltet. Men juryen valgte altså å diskvalifisere Sagan fra hele rittet. Det slo ned som en liten bombe tirsdag kveld.

Alexander Kristoff endte dermed opp med å bli nummer to tirsdag. Katjusja-rytteren kjempet om seieren, men stivnet på de siste meterne. FDJ-stjernen Arnaud Démare vant for øvrig etappen.

Til sykehus

Dimension Data-leiren var i harnisk etter det som skjedde med Cavendish. Lagets sportsdirektør ga klart uttrykk for at Sagan burde kastes ut av rittet.

– Jeg må i alle fall sy i fingeren, sa Cavendish til journalistene etter å ha blitt plastret sammen etter etappen.

– Jeg vet ikke hva som er galt med skulderen min, den skal skannes nå, men jeg er ikke veldig optimistisk, sa en nedbrutt Cavendish.

Om hendelsen som sendte han i bakken hadde han følgende å si:

– Jeg har et godt forhold til Peter Sagan, men den albuen... Jeg må snakke med ham om den, sa briten før han ble sendt videre til sykehus for sjekk.

Peter Sagan var borte hos Dimension Data-leiren og snakket med Cavendish etter etappen. Han sier han ikke visste at Cavendish kom bakfra da hendelsen fant sted.

– Det var litt hans feil, litt min feil. Men jeg er lei meg for at Cavendish gikk i bakken. Jeg har snakket med Cavendish og sagt unnskyld, sa Sagan.

– Skam

Dimension-sjef Douglas Ryder sier til TV 2 at det ikke ser bra ut for Cavendish.

– Forferdelig. Sagan visste at han (Cavendish) var der. Det som skjedde var en skam, sier han og antyder at Cavendish muligens må bryte Tour de France.

– Jeg håper han kan fortsette, men jeg tror ikke det skjer. Skulderen ser ikke bra ut, sa Douglas.

Beina avgjorde

Av dem som kom i mål var det til slutt Démare som kom først i mål.

– Det var et tungt oppløp, og jeg kjente at det kom til å holde hardt, sa Kristoff til TV 2 kort tid etter målgang.

– Det var beina som avgjorde i dag. Démare var i bra slag, og Sagan er alltid i bra slag, sa nordmannen om tredjeplassen som senere ble til en annenplass.

Edvald Boasson Hagen følte med lagkamerat Mark Cavendish etter den dramatiske velten i avslutningen på tirsdagens Tour de France-etappe til Vittel.

Dimension Data-proffen gjorde sin jobb i opptrekket til Cavendish, men hadde sluppet seg tilbake da den erfarne briten deiset i reklameskiltene rett før målstreken.

– Jeg gjorde bare min jobb og så deretter at han lå på bakken da jeg kom forbi. Det var veldig synd å se, sa Boasson Hagen da han kom til NTB og resten av pressekorpset etter etappen.

Gudbrandsdølen var lite lysten på å mene for mye om episoden som førte til at Cavendish gikk i asfalten. Boasson Hagen fikk imidlertid se videobildene mens intervjurunden pågikk og likte ikke det han så.

– Det ser ikke bra ut. Veldig synd, sa Boasson Hagen, som ikke ville mene noe om hva slags straff Peter Sagan burde ilegges for albuen som kan ha sendt Cavendish ut av årets Tour de France.

– Dette er det opp til juryen å ta en avgjørelse på, sa 30-åringen.

Regjerende verdensmester Sagan ble av juryen plassert sist på resultatlista og samtidig ilagt 30 sekunders tidsstraff. Han mistet også 80 verdifulle poeng i kampen om å vinne den grønne poengtrøya for sjette gang på rad.

Tour de France fortsetter onsdag. Da går rittet de 160,5 kilometerne fra Vittel til La Planche Belles Filles. (NTB)

Resultater:

Sykkelrittet Tour de France tirsdag, verdenstouren (25 av 38):

4. etappe, 203 km Mondorf-les-Bains (Luxembourg) – Vittel:

1) Arnaud Démare, Frankrike (FDJ) 4.53.54, 2) Peter Sagan, Slovakia (Bora) samme tid, 3) Alexander Kristoff, Norge (Katjusja) s.t., 4) André Greipel, Tyskland (Lotto-Soudal) s.t., 5) Nacer Bouhanni, Frankrike (Cofidis) s.t., 6) Adrien Petit, Frankrike (Direct Energie), 7) Jürgen Roelandts, Belgia (Lotto-Soudal) 0.07 min. bak, 8) Michael Matthews, Australia (Sunweb) s.t., 9) Manuele Mori, Italia (UAE) 0.10, 10) Tiesj Benoot, Belgia (Lotto-Soudal) s.t.

Sammenlagt (gul trøye):

1) Geraint Thomas, Storbritannia (Sky) 14.54.25, 2) Sagan 0.07 min. bak, 3) Chris Froome, Storbritannia (Sky) 0.12, 4) Matthews samme tid, 5) Boasson Hagen 0.16, 6) Pierre-Roger Latour, Frankrike (Ag2r) 0.25, 7) Philippe Gilbert, Belgia (Quick-Step) 0.30, 8) Michal Kwiatkowski, Polen (Sky) 0.32, 9) Tim Wellens, Belgia (Lotto-Soudal) s.t., 10) Démare 0.33.

Mer fra Dagsavisen