Sport

Martin Ødegaard erstattet Cristiano Ronaldo

Ventetiden er over for Martin Ødegaard. 16-åringen fikk lørdag endelig sin debut for Real Madrid.

Real Madrid ledet 5-3 hjemme mot Getafe da Ødegaard ble sendt inn på ærverdige Santiago Bernabéu.

– Jeg er veldig glad og veldig stolt, sa Ødegaard om debuten ifølge Real Madrids egen TV-kanal.

Ødegaard, som spilte med draktnummer 41, ble dermed tidenes yngste Real Madrid-spiller i offisielle kamper. Lysluggen var 16 år og 157 dager lørdag.

LES OGSÅ: Ingen krise for Ødegaard

Ble omfavnet

Han erstattet stjernespilleren Cristiano Ronaldo, som omfavnet nordmannen på vei ut.

– Jeg synes han klarte seg like bra som en kunne håpe og ha forventninger om. Han virket litt nervøs og usikker i starten, og fant ikke helt sin plass på banen og var usikker på hva han skulle foreta seg da lagkameratene hadde ballen, sier CMores spanske fotballekspert Petter Veland til NTB.

Han har fulgt spansk fotball tett i en årrekke.

– Men det tok beundringsverdig kort tid før han fant seg selv og glemte omgivelsene, akkurat slik han gjorde det i sin tid på Marienlyst (Strømsgodset) og Ullevaal (landslaget). Han viste at han har lyst til å spille fotball og bydde på seg selv, var klok i vurderingene og utstrålte stor selvtillit. Og da så lagkameratene at han var en de kunne sende ballen til, for han var ikke livredd. Selv om han ikke gjorde noe som tok pusten fra folk, sier Veland videre.

LES OGSÅ: Liker Reals Ødegaard-plan

Lange ermer

Oftest spiller Ødegaard med lange ermer, men i Madrid-debuten spilte han i korte. Real Madrid vant kampen 7-3.

– Glem Grand Prix, sa MAX-kommentator Frode Marti da Ødegaard entret banen.

Samtidig ramlet gratulasjonene til Ødegaard inn på Twitter, hvor folket ikke helt fikk bestemt seg for om de skulle se lørdagens finale i Melodi Grand Prix eller Ødegaards debut. «Ok, retter opp, det gikk litt fort; Ronaldo ut, Ødegaard inn, det danker ut MGP...», tvitret Ap-leder Jonas Gahr Støre.

LES OGSÅ: Mener Ødegaard har negativ effekt

Kan bli størst

Martin Ødegaard var også på Real Madrid-benken mot Almeria i slutten av april, men fikk ikke spilletid den gangen.

– Det er godt å få unnagjort debuten, for å slippe alt maset og all ventingen, men i det store og hele betyr det ingenting for Martin Ødegaards fotballframtid. Det fotballinteresserte Norge og Ødegaard selv vil for alltid huske 23. mai, men utover at han er en opplevelse rikere, betyr ikke dette at han er nærmere en plass i A-stallen neste sesong. Det var først og fremst en passende anledning til å gi et stort talent sjansen på den største scenen, sier Veland.

– Hvor plasserer du dette i den norske fotballhistorien?

– Solskjærs avgjørende mål i Champions League-finalen og Rekdals straffe i Marseille er større. Og du har spillere som Henning Berg og Rune Bratseth som vant mange trofeer der ute. RBK hadde også et stort lag på 90-tallet, men av enkelthendelser er det muligens topp fem. Forhåpentlig er dette bare starten på det som utvikler seg til å bli det største i norsk fotball, sier Veland.

LES OGSÅ: Martin verden rundt

Følg oss på Twitter og Facebook!

Yngst i mye

16 år gamle Ødegaard har skrevet fotballhistorie flere ganger i sin unge karriere. Han er tidenes yngste spiller og målscorer i den norske toppdivisjonen.

LES REIDAR SOLLIE OM MARTIN ØDEGAARD: Han slår Kjellsen... og Når de beste ikke...

I august 2014 ble han tidenes yngste A-landslagsspiller for Norge i kampen mot De forente arabiske emirater.

Senere samme høst ble buskerudgutten tidenes yngste spiller i en EM-kvalifiseringskamp. Nå er han også yngst i en av verdens aller største fotballklubber. (NTB)

LES OGSÅ: De samme drømmene Martin Ødegaard og Casper Ruud har lik alder og like drømmer

Mer fra Dagsavisen