Ishockey

Manglerud snøt Vålerenga for poeng

(MS-VIF 6-5 e.f.). Fire baklengs på fire kamper for Vålerenga ble til seks baklengs på en kamp mot Manglerud Star.

Bilde 1 av 2

Av Haakon Thon

Defensivt solide Vålerenga hadde kun sluppet inn fire mål på de fire første kampene av årets sesong, men borte mot MS klarte ikke Steffen Søberg og VIF å snøre igjen sekken. Det endte med målfest i Manglerud Ishall.

– MS var effektive i dag og vi gjør for mange slurvefeil. Steffen Søberg er heller ikke på sitt beste og det er vi avhengige av, sier tidligere landslagstrener – nå VIF-sjef, Roy Johansen etter tapet i Manglerudhallen.

MS-trener David Livingston var mer fornøyd med kampen og utfallet. Naturlig nok.

– Vi er fornøyd med å score seks mål. Noen situasjoner og dommeravgjørelser får litt store konsekvenser for oss, men alt i alt er jeg fornøyd. God intensitet og godt tempo. I dag synes jeg vi spiller en perfekt kamp, til tross for at vi roter bort en sterk ledelse, sier han til Dagsavisen etter kampen.

Godt tempo, lite finspill

849 mennesker hadde samlet seg på Manglerud for å følge kampen som avgjør skryterettighetene i hovedstaden. VIF sto med sju poeng før kampen, mens MS hadde tatt tre på de fire første kampene.

Kampen åpnet med godt tempo, men lite finspill. Begge lag valgte en tilnærmet lik inngang til kampen der pucken skulle dumpes og fokuset lå på å holde tett bakover.

MS pådro seg to tidlige to-minuttere uten at VIF klarte å utnytte det. Og da MS fikk sitt første overtall, viste de naboene hvordan det skulle gjøres. Pucken kom fra Johan Skiøld bak til høyre for Steffen Søberg i VIF-buret og fant veien til Mattias Johansson, som sendte skiva opp forbi votten til Søberg.

Målfest

Førsteperioden ebbet ut uten de helt store farlighetene fra noen av lagene. Men da de entret isen for andre periode, var den defensive tankegangen lagt på hylla for begge lag. Og allerede etter 02.43 klemte Øksnes pucken forbi Sebastian Idoff og dermed stod det 1-1.

Et drøyt minutt senere var imidlertid MS tilbake i føringen ved Johan Skiøld.

Kampen bølget frem og tilbake og det var en morsom hockeykamp på Manglerud. Og 11.29 ut i perioden fikk så Vålerenga uttelling i sitt overtallspill. Henric Nordin scoret målet.

Kampen stod og vippet, men det var på ny MS som tok ledelsen. Fire og et halvt minutt etter utligningen til Vålerenga dukket Skiøld opp og sørget for 3-2.

En perle

Ett minutt og 44 sekunder senere serverte Kjetil Martinsen og Johan Skiøld publikum dagens vakreste scoring.

– Jesper (Hoel) graver frem pucken, en Vålerenga-spiller står opp for å prøve å vinne den, men Jesper chipper den frem til meg. Vi kommer to mot én og det ser ut som backen ikke klarer å bestemme seg for hva han vil. Når jeg drar meg rundt går han ikke i meg og legger heller ikke ned kølla og da blir det enkelt å spille pasningen, sier Kjetil Martinsen.

Skiøld gjorde ingen feil, rundet Søberg, la pucken over på backhand og fullførte hat-tricket.

Opphentingen

Dermed stod det 4-2 til MS med en periode igjen. På ingen måte en trygg ledelse i ishockey, men når MS satte inn 5-2  i overtall ved Cato Cocozza 06.40 ut i den siste perioden, så det mørkt ut for Vålerenga.

– Vi slipper inn to mål i undertall som jeg synes vi burde klare å avverge, mener Roy Johansen.

Men de blå og hvite fra Jordal kjempet seg likevel tilbake, og tre og et halvt minutt senere reduserte Andreas Øksnes - før Tobias Lindström på ny reduserte med fem og et halvt minutt igjen av kampen.

Vålerenga hadde kjempet seg tilbake på skuddhold, men måtte fremdeles ha ett mål til for å sikre overtidsspill. Og med tre minutter og 40 sekunder igjen kom det. Lindström var mannen nok en gang og sørget dermed for 5-5 og at de tre poengene måtte deles.

– Vi viser bra moral med opphentingen, men det er likevel for svakt av oss, sier VIF-trener Johansen.

Avgjørelsen

Nytt av året er at sudden death spilles tre mot tre. Det gir spillerne mye is å boltre seg på. Og det utnyttet Manglerud Stars Kjetil Martinsen etter drøyt to minutter. Han tok med seg pucken over nesten hele banen, men i siste sekund fikk han en VIF-back hengende over seg. Han ble i overkant forstyrrende og dermed blåste dommeren straffe til MS. På straffa gjorde Martinsen kort prosess med tidligere MS-gutt Steffen Søberg og sørget dermed for at MS tok to poeng med sluttresultatet 6-5, mens VIF fikk med seg ett.

– Det er så sjukt digg! Jeg har prøvd å dra ut han noen ganger for å si det sånn. Jeg kan ikke huske å ha scora på han siden jeg var drittunge, sa en strålende fornøyd matchvinner til Dagsavisen etter kampen. Han skrøt også av rekkekameratene sine.

Endring

– Vi har endra litt på rekkene og i dag spilte jeg sammen med Johan (Skiøld) og Jesper (Hoel) og det fungerte veldig bra. Både på treninga i går og i kampen i dag, sier Martinsen, som scoret ett mål og hadde tre assists totalt i kampen.

Hoel, Skiøld og Martinsen gjorde 10 poeng til sammen mot Vålerenga i Manglerudhallen.

Trener David Livingston skryter av laget som slo tilbake i sudden death.

– Gutta skal ha kred for at de kommer tilbake etter å ha mistet ledelsen og vinner på overtid.

Ståkarakter

– Det å få en seier i stedet for et tap betyr kanskje vel så mye som det ekstra poenget?

– Absolutt. Det er veldig positivt for oss å få denne seieren, nikker Livingston.

Vålerengas sjef Roy Johansen var naturligvis skuffet etter tapet på Manglerud.

– Vi må regne med å tape noen kamper. Og i år er vi ikke et lag som spiller ut MS på en dårlig dag. Vi må jobbe knallhardt sammen om vi ønsker å havne høyere enn midt på tabellen slik vi er spådd, sier Johansen, som likevel gir VIF ståkarakter på innledingen av sesongen.

– Den har vært veldig bra. I de foregående kampene har vi gjort jobben og stått på og det har gitt resultater, sier han.

Kampfakta eliteserien ishockey lørdag, 5. runde

Manglerud Star – Vålerenga 6-5 e.f. (1-0, 3-2, 1-3, 1-0)

849 tilskuere.

1. periode: 1-0 (11.50) Mattias Johansson (Johan Skiøld, Jesper Hoel).

2. periode: 1-1 (22.43) Andreas Øksnes (Filip Gunnarsson), 2-1 (23.51) Skiøld (Magnus Leth Nielsen), 2-2 (31.29) Henric Nordin (Fredrik Csisar, Morten Ask), 3-2 (36.11) Skiøld, 4-2 (37.55) Skiøld (Kjetil Martinsen).

3. periode: 5-2 (46.40) Cato Cocozza (Nielsen, Karl Pearson), 5-3 (50.15) Øksnes (Tobias Lindström), 5-4 (53.32) Lindström (Brede Csiszar, Martin Laumann Ylven), 5-5 (56.20) Lindström (Ylven, Anders Braavold).

Forlengning: 6-5 (62.13) Martinsen (str.).

Utvisninger: Manglerud Star 7 x 2 min. Vålerenga 9 x 2 min.

Mer fra Dagsavisen