Ski

Lurte både Bjørgen og Johaug

Kathrine Harsem hadde en langsiktig plan. Den fulgte hun og slo både Marit Bjørgen og Therese Johaug i fredagens NM-øvelse.

Av Stian Grythaugen

HARSTAD: Før sesongen sa Kathrine Harsem at hun skulle ta gull på den klassiske 5-kilometeren i ski-NM i Harstad. Fredag holdt 26-åringen ord.

Varden-løperen tok sitt første individuelle NM-gull og jublet som besatt i målområdet da forhåndsfavorittene Marit Bjørgen og Therese Johaug kom for sent til straffe tiden hennes. Etterpå røpet gullvinneren at nettopp 5-kilometeren i Harstad har vært et hemmelig mål i lang tid.

– Da jeg så at fem kilometer klassisk sto på NM-programmet før denne sesongen, sa jeg til kjæresten og treneren min at der skulle jeg ta gull. Han trodde ikke helt på meg, og det var vel heller ikke helt realistisk. Jeg har jo aldri slått disse jentene før, sa Harsem til NTB.

Fredag gjorde hun akkurat det. Harsem ledet 5-kilometeren fra første stavtak og var i mål 5,7 sekunder foran sølvvinner Heidi Weng. Marit Bjørgen, som har vært syk etter verdenscupfinalen i Holmenkollen, måtte nøye seg med bronse. Hun var slått med ytterligere fire tideler.

Surrealistisk

Therese Johaug ble ikke bedre enn nummer seks – slått med nesten halvminuttet av gullvinner Harsem.

– Dette er et renn på tampen av sesongen. Mange av de beste har vært i VM og har sluppet seg litt ned etterpå. Likevel skal det godt gjøres å gå fortere enn dem, for de er såpass mye bedre enn meg. Jeg ser på dette som et av de beste rennene jeg noen gang har gått, sa Varden-løperen.

Hun mener NM-løypa var skreddersydd for henne.

– Dette var en løype der jeg virkelig kunne gå klassisk. Dermed fikk jeg endelig bruk for disse lange beina, som bare er til bry ellers, sa hun.

26-åringen hadde problemer med å forstå at hun hadde blitt norgesmester.

– Dette er veldig stort. Det har ikke gått opp for meg enda, sa hun.

Har tatt steg

Harsem fikk plass på elitelandslaget før årets sesong. Det har vært et viktig steg videre i karrieren.

– Det har betydd veldig mye. Jeg prøver å ta steg for steg og å være tålmodig. Da kommer også resultatene. Gullet i dag er det største jeg har gjort så langt, sa hun.

Etter målgang var det mange som gledet seg med Harsem. Blant dem var bronsevinner Marit Bjørgen.

– Kathrine ser nå at hun kan slå både meg, Therese og Heidi, og det er helt sikkert en enorm motivasjon inn mot en ny sesong. Dette viser henne at alt er mulig, og det må inspirere, sa langrennsdronningen fra Rognes.

Bjørgen fortsetter?

Marit Bjørgen tok bronse på fredagens 5-kilometer i ski-NM. Etterpå gikk hun langt i å antyde at karrieren fortsetter.

Langrennsdronningen fra Rognes ble slått med 6,1 sekunder av gullvinner Kathrine Harsem i Harstad. Det var Bjørgen godt fornøyd med, tatt i betraktning at kroppen har hanglet etter verdenscupavslutningen i Holmenkollen.

Etter målgang måtte Bjørgen svare på spørsmål om hun kunne ha gått sitt aller siste NM-renn. Til det svarte 35-åringen:

– Det er ikke sikkert, det.

Videre gikk Bjørgen langt i å antyde at hun blir å se i skisporet også neste vinter.

– Jeg skal bestemme meg etter påske og vil bruke tiden som kommer til å tenke, men jeg er jo motivert og har ikke vært noe lei i vinter. Da sier vel ting seg selv, kanskje, smilte veteranen.

– Det betyr at sjansene er gode for at du fortsetter?

– Skal ikke se bort fra det. Men jeg må bruke litt tid, sesongen er fortsatt tett innpå meg, smilte Bjørgen.

Fredagens bronseløp gikk langt bedre enn hun hadde fryktet.

– Jeg synes det gikk mye bedre enn forventet. Jeg har jo vært litt syk etter Holmenkollen men er glad jeg reiste hit. Jeg er veldig fornøyd, sa Bjørgen, som ikke går lørdagens tremil i Harstad.

– Det blir nok med en 5-kilometer for meg når jeg har vært litt småsyk den siste tiden, sa langrennsdronningen, som nå setter kursen for påskeferie i Bardu. (NTB)

Resultater:

5 kilometer, kvinner fredag:

1) Kathrine Rolsted Harsem, Varden 13.27,6, 2) Heidi Weng, Bul 0.05,7 min. bak, 3) Marit Bjørgen, Rognes 0.06,1, 4) Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Heming 0.23,4, 5) Ragnhild Haga Åsen 0.26,8, 6) Therese Johaug, Nansen 0.29,5, 7) Marthe Bjørnsgaard, Lillehammer 0.47,3, 8) Marthe Kristoffersen, Varden 0.47,5, 9) Barbro Kvåle, Lillehammer 0.49,9, 10) Silje Theodorsen, Kvaløysletta 0.50,9.

Mer fra Dagsavisen