Sport

Krisene står i kø

Vi er ett år unna et av tidenes mest omstridte fotball-VM. Under prøve-VM fra i morgen skal opinionen snus.

Det blir ingen liten jobb. Her er lista over Russlands problemer foran verdens mest prestisjetunge mesterskap.

* Dopingskandalene rundt russisk idrett som ennå ikke er avsluttet.

* 17 dødsfall under byggingen av VM-arenaene og rå utnyttelse av arbeidskraft.

* Korrupsjon i forbindelse med arena-utbyggingen.

* Sikkerheten for utenlandske supportere. Russiske fotballfans ønsker bråk.

Lykkeloddet

Den nye FIFA-presidenten Gianni Infantino har fått alle problemene i fanget, men lener seg på de russiske arrangørene som hevder de har full kontroll.

Og Infantino har lovet å øke bonusen for VM-deltakelse ytterligere og i dag ser det ut til at hvert av de 31 landene som kvalifiserer seg vil få en deltager-bonus på 83 millioner kroner, opp 20 millioner fra forrige VM.

Får rødt kort

Denne uka ble rapporten «Red Card: Exploitation of Construction Workers on World Cup Sites in Russia» publisert av Human Rights Watch. Til dels rystende lesning om arbeidsforholdene på de ti VM-arenaene.

Det norske fotballmagasinet Josimar har avdekket hvordan nordkoreanske arbeidere er utnyttet på prestisjeanlegget i St. Petersburg.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Nordisk bekymring

I mai sendte Norges Fotballforbund et brev til FIFA der de uttrykte bekymring for hva som har kommet fram.

– Vi har vært i Russland sammen med LO og er bekymret over det vi har sett, sier fotballpresident Terje Svendsen til Dagsavisen.

Mens Norge i praksis er ute av VM-kvalifiseringen, har både Sverige, Danmark og Island reelle sjanser til å komme til sluttspillet.

Hinsides fornuft

I morgen innledes prøve-VM på Krestovskij stadion i St. Petersburg med kampen Russland - New Zealand. En arena det har tatt nesten ti år å ruste opp til dagens standard. Prislappen skal være på svimlende 6,3 milliarder kroner i Vladimir Putins hjemby.

Supporterbråk

Under fjorårets EM i Frankrike ble det opptøyer under kampen Russland – England i Marseille. Russiske suppiortere skal allerede være i gang med mobilisering foran mesterskapet neste år, der Russland naturlig nok slipper å kvalifisere seg.

Mer fra Dagsavisen