Sport

Krever økonomisk åpenhet i idretten

– Idretten må vise økonomisk åpenhet, sier idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner til Dagsavisen.

På tampen av Norges Fotballforbunds ting sist helg, samlet man seg om ett mantra: Full åpenhet.

– Det må også gjelde økonomisk åpenhet, sier idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner til Dagsavisen.

I utgangspunktet gjelder det lovbestemte kravet om full åpenhet, også om økonomi og økonomiske disposisjoner, kun for det offentlige. Nå krever stadig flere å få innsyn i idrettens økonomi, innbefattet reiseregninger. Det var noe Norges Fotballforbund først nektet VG da de ba om det.

Gunnar-Martin Kjenner mener at de samme kravene bør stilles til idretten, spesielt til de som representerer toppen av idrettspyramiden, Norges Idrettsforbund og de store særforbundene.

Hvorfor?

– Jo, fordi idretten i stor grad er finansiert av det offentlige og fordi de samme hensynene i stor utstrekning gjør seg gjeldende i idretten. Derfor bør offentligheten ha krav på innsyn i hvordan disse offentlige midlene blir brukt, fortsetter han. Han viser til hvordan idretten i stor utstrekning er finansiert av det offentlige, stat, fylker og kommuner og ramser opp:

  • Spillemidler til anlegg.
  • Moms-kompensasjonen.
  • Grasrotandelen.
  • Oppstartsmidler og utviklingsstøtte.
  • Lokale aktivitetsmidler (LAM-midler).
  • Inkluderingsmidler
  • Kommunale ordninger.
  • -  Behovet for innsyn i idretten er minst like stort som i den offentlige forvaltningen, sier advokaten. - Prinsippene i offentlighetsloven bør snarest innføres i idretten, spesielt NIF, særforbundene og idrettslagene som er avhengig av lisens for å delta i seriesystemet, det vil si de klubbene med størst omsetning. Jeg ser at kravet til de minste klubbene må være mindre, fortsetter han.

LES OGSÅ: Kampen om omdømmet i fotballforbundet

Jusekspert

Gunnar Martin Kjenner henviser blant annet til ei lærebok i jus, skrevet av Geir Heivoll, «JUS for økonomiske og administrative studier». Her skriver Heivoll blant annet:

«Offentligheten skal legge til rette for at offentlig virksomhet er åpen og gjennomsiktig, for på den måten å styrke informasjon- og ytringsfrihet, der demokratisk deltakelse, rettssikkerhet for den enkelte, tillit til det offentlige og kontrollen fra allmennheten. Media, organisasjoner og enkeltpersoner kan gjennom tilgang til forvaltningens dokumenter for eksempel bidra til å kaste lys over saksbehandlingsfeil og uheldig praksis i forvaltningen.»

– Dette bør i høyeste grad også etterleves av idretten, mener Gunnar-Martin Kjenner.

Rosenborg åpner

Styreleder i Rosenborg, Ivar Koteng, var en av dem som på fotballtingets avslutningsdag mest manet til åpenet og folkelighet. Han sier når til VG Nett at Rosenborg vil åpne for alt. De har ikke noe å skjule. Og som han sa fra tingets talerstol:

– Spiser du en lunsj til fire tusen fem hundre kroner, må du være åpen om det. Ellers får du la være å spise den lunsjen.

VG, som startet hele dette innsynskravet, har nå bedt om å få innsyn i reiseregningene til NIF, Norges Skiforbund, Norges Fotballforbund og Norges Sykleforbund.

Dette mener idrettsjurist Gunnar Martin Kjenner bør være en selvfølgelighet.

– Talen om åpenhet må få et konkret innholdt, sier han til Dagsavisen.

Mer fra Dagsavisen