Sport

Konas sølv gledet Bjørndalen mest

Ole Einar Bjørndalen (43) satt med datteren Xenia på fanget da kona Darja Domratsjeva tok VM-sølv søndag. Den medaljen gledet han mer enn hans egen bronse.

Av Stian Grythaugen

Skiskytterkongen fra Simostranda måtte gi tapt i sølvkampen mot Johannes Thingnes Bø på jaktstarten i Hochfilzen, men var aldri i nærheten av å gi slipp på bronsemedaljen. Dermed kunne 43-åringen feire karrierens 45. VM-medalje.

Etter løpet ba imidlertid Bjørndalen om å bli trodd på at det som skjedde noen timer tidligere gledet han enda mer enn hans egen suksess. Da tok kona Darja Domratsjeva sølv på kvinnenes jaktstart.

– Det var viktigere for meg enn mitt eget løp. Hun har hatt det tøft i det siste og jobbet hardt, så det var moro, sa Bjørndalen, som fulgte konas medaljekamp fra hotellet.

– Dette er en lettelse for hele familien. Det var artig å se Darja komme i mål med Xenia på fanget, smilte veteranen.

Fullroser kona

Skiskytterparet ble foreldre for første gang 1. oktober i fjor. Siden har de kombinert foreldreoppgavene med målrettet jobbing for å komme i form til verdensmesterskapet i Hochfilzen. Søndag fikk begge betalt.
Bjørndalen sier konas sølvmedalje bidro til at han selv fikk en perfekt inngang til sin egen jaktstart.

– Det var veldig motiverende, og jeg var så avslappet i forkant av rennet, fordi jeg gledet meg på hennes vegne, sa skiskytterkongen.

Bjørndalen fullroser kona for måten hun har jobbet seg tilbake til verdenstoppen på etter fødselen.

– Hun er selvgående og utrolig sterk som person. Hun er bra når hun har press på seg, da er hun på sitt råeste. Jeg hadde veldig tro på henne i dag, men ikke at hun skulle ta medalje. Det trodde jeg var for langt fram, men hun klarte det, sa skiskytterkongen.

Oppladningen til VM i Hochfilzen har skiskytterparet gjort sammen. Om samarbeidet dem imellom sier Bjørndalen følgende:

– Det er litt krevende, for vi er litt selvgående begge to. Vi liker å finne ut litt selv. Samtidig er vi ikke helt tjukke i huet heller, så vi hører på hverandre. Hun har noen ekstreme kvaliteter som jeg lærer mye av, og de er det fint å snappe opp, også må man prøve å si de riktige tingene.

Vant bronsen

Under VM i Hochfilzen er familien Bjørndalen innkvartert med det hviterussiske laget. Med seg har de barnevakt, og mandag forsterkes det private støtteapparatet med Bjørndalens svigermor.

Søvn er heller ikke noe problem, skal vi tro medaljegrossisten.

– Vi sover mindre, men godt nok, sa han etter søndagens bronseløp.

Smilte satt naturlig nok løst hos 43-åringen etter jaktstarten på arenaen der han vant fire VM-gull i 2005. Etter en sprint der Bjørndalen følte at han tapte uforholdsmessig mye tid på sisterunden, stemte noe nær alt dagen derpå.

At Johannes Thingnes Bø ble for sterk i kampen om sølvmedaljen, brukte han ikke mye krefter på.

– I dag vant jeg bronse. Johannes kom, og jeg prøvde det jeg kunne, men han var sterkere. Sånn sett var det ikke noe stort tap, sa skiskytterkongen.

Overfor NTB satte han følgende ord på hvor mye karrierens 58. mesterskapsmedalje betydde.

– Det betyr mye. Jeg visste at det kunne gå. Jeg har vært nær i en del renn i år, men ikke gått fort nok på ski. Jeg håper jeg nå har en bedre form, og at det blir bra resten av mesterskapet.

Kanskje blir det mer edelt metall å juble for. (NTB)

Mer fra Dagsavisen