Sport

Klæbo på sprintlandslaget

Johannes Høsflot Klæbo fikk plass på neste sesongs sprintlandslag i langrenn. Dermed ble ikke stjerneskuddets eget ønske oppfylt.

Av Stian Grythaugen

Onsdag presenterte landslagssjef Vidar Løfshus allround- og sprintlandslaget foran den kommende OL-sesongen. Et av de store spenningsmomentene var hvor Klæbo ville havne.

Unggutten har selv vært tydelig på at han ønsket seg plass på allroundlandslaget. Det bekreftet han senest i et intervju med NTB tirsdag:

– Det handler kort sagt om at det er en allround skiløper jeg ønsker å være, sa Klæbo.

20-åringen gikk til topps i sprintverdenscupen denne sesongen, men har større ambisjoner enn å gå bare sprintrennene under OL i Pyeongchang neste vinter. Fram mot vinterlekene må han likevel satse som en del av sprintlandslaget – framfor å tilhøre treningsgruppen med Martin Johnsrud Sundby og de øvrige allrounderne.

– Jeg gleder meg til å være på sprintlandslaget. Alle gutta der har noe jeg kan dra nytte av. Finn-Hågen har vist at det går an å gå fort på distanse selv om man er på sprintlandslaget, sa Klæbo til NRK.

Han ønsket ikke å gå i detalj rundt diskusjonene i forkant av uttaket.

– Det var en kabal som skulle legges, og dette er beslutningen som er tatt, sa Klæbo.

Golberg-comeback

Onsdagens uttak inneholdt for øvrig få overraskelser. På herresiden ble veteranen Ola Vigen Hattestad vraket på sprintlandslaget. Den regjerende olympiske mesteren har en vinter med mye sykdom bak seg, og 35-åringen må forsøke å forsvare triumfen fra Sotsji ved på satse på egen hånd.

Løfshus innrømmer at det var et krevende uttak.

– Det er nok en del i dette rommet her som ikke får oppfylt den olympiske drømmen sin. Det er folk som faller ut som egentlig bør være på laget, men sånn er det, sa Løfshus under presentasjonen.

En annen mangeårig landslagsløper, Anders Gløersen, måtte vike plass på allroundlandslaget. Rustad-løperen har i vinter satset nærmest utelukkende på renn i fri teknikk og fikk sjansen på VM-femmila i Lahti. Der ble han nummer 11 etter å ha brukt mye krefter tidlig.

Finn Hågen Krogh, som tok Petter Northugs faste jobb og avgjorde VM-stafetten for Norge i Lahti, har ytret ønske om å ble flyttet fra sprint- til allroundlandslaget. Det fikk han oppfylt.

Simen Hegstad Krüger er ny mann på allroundlandslaget. Lyn-løperen ble blant annet nummer åtte i vinterens Tour de Ski.

Håvard Solås Taugbøl og Pål Golberg er nye navn på sprintlandslaget. Sistnevnte gjør comeback på landslaget etter å ha røket ut foran den nylig avsluttede VM-sesongen.

Harsem tilbake

På kvinnesiden gjør Kathrine Harsem det samme. Varden Meråker-løperen falt i likhet med Golberg ut av landslaget for ett år siden, men svarte med en god sesong i vinter. Det ga belønning i form av landslagsplass.

Allerede tirsdag ble det klart Martin Løwstrøm Nyenget forsvinner ut av sprintlandslaget. Lillehammer-løperen ble da tatt ut på neste sesongs rekruttlandslag.

Therese Johaug figurerte som ventet ikke på Norges Skiforbunds landslagsuttak. Den dopingutestengte Dalsbygda-løperen slutter seg imidlertid til landslaget i det øyeblikk karantene er ferdig sonet. Det ser i øyeblikket ut til å bli midt i oktober, men den kommende ankebehandlingen i Idrettens voldgiftsrett (CAS) kan endre lengden på utestengelsen. (NTB)

Landslagene:

Kvinner, elite:

Ragnhild Haga (Åsen), Astrid Uhrenholdt Jacobsen (Heming), Ingvild Flugstad Østberg (Gjøvik), Heidi Weng (BUL), Marit Bjørgen (Rognes), Maiken Caspersen Falla (Gjerdrum), Kathrine Rolsted Harsem (Varden), Kari Øyre Slind (Oppdal).

Therese Johaug (Nansen) går inn i laget når hun har sonet ferdig dopingdommen.

Menn, allround:

Emil Iversen (Varden), Didrik Tønseth (Byåsen), Hans Christer Holund (Lyn), Martin Johnsrud Sundby (Røa), Niklas Dyrhaug (Tydal), Petter Northug (Strindheim), Sjur Røthe (Voss), Simen Hegstad Krüger (Lyn), Finn Hågen Krogh (Tverrelvdalen).

Sprint:

Sindre Bjørnstad Skar (Bærums Verk og Hauger), Sondre Turvoll Fossli (Hokksund), Eirik Brandsdal (Kjelsås), Pål Golberg (Geilo), Håvard Solås Taugbøl (Lillehammer), Johannes Høsflot Klæbo (Byåsen).

Mer fra Dagsavisen