Sport

Kasparovs retur

Garry Kasparov (54) stiller til start i lyn- og hurtigsjakk i august.

I går formiddag ble det klart at sjakklegenden returnerer til brettet, 15 år etter at han la opp. Det skjer i St. Louis 14. august.
– Veldig morsomt, var det første NRKs sjakkekspert og tidligere president i Norges Sjakkforbund Torstein Bae sa da Dagsavisen ringte.
Han har liten eller ingen tro på at Kasparov stiller for moro skyld.
– Han har en kolossal vinnervilje og han ville aldri stilt opp i en så seriøs og tung turnering om han ikke trodde han kunne vinne, forklarer Bae.

Møter ikke Carlsen

Dessverre får vi ikke drømmeduellen mot Magnus Carlsen med det første. Grunnen er at Carlsen har deltatt i to lyn- og hurtigsjakk-turneringer tidligere i sesongen, dermed tillater ikke regelverket han å spille. Bae spekulerer i om det nettopp er derfor Kasparov prøver seg.
– Det er jo litt synd at vi ikke får se han mot Magnus, men kanskje han valgte denne turneringen nettopp fordi han ikke spiller og dermed anser sjansene for seier som større. Jeg vet ikke om han hadde stilt opp om Magnus var med, sier en oppspilt Bae til Dagsavisen.

Har tro på han

Kasparov var nummer én på verdensrankingen i 20 år (1985-2005), i St. Louis skal han få bryne seg på blant andre verdensfirer Levon Aronian og spørsmålet nå er hvor god Kasparov fortsatt er.
– Han har jo deltatt i en del showkamper blant annet, men det er ikke godt å si hvor god han er. Kanskje han har trent litt mer enn vi tror, sier Bae som har god tro på den gamle mesteren.
– Jeg tror han kan hamle opp med de andre og havne et sted midt i feltet, men dersom han skulle vinne hele greia vil han nok få blod på tann og kanskje han vil prøve seg på langsjakk og ta rotta på Magnus også, sier en håpefull Bae.

Mislikt i hjemlandet

Kasparov ble født i Baku (den gang Sovjetunionen, nå Aserbajdsjan) og har hele karrieren vært ansett som en russisk sjakkspiller, han har likevel ikke en like stor stjerne i Russland som han har i resten av sjakkverden.
– Han har vært en krass Putin-kritiker og det er ikke populært i Russland. Mange synes han burde holde seg til sjakkbrettet og ikke legge nesa si opp i politikken, sier Bae.
Er det ikke akkurat det han gjør nå?
– Jo, det kan du si. Kanskje han kan få en høyere stjerne om han høster noen seiere for landet, sier en lattermild Bae som gleder seg masse til å se den gamle storheten i aksjon igjen.

En sjakkelsker

Bae beskriver Kasparov som en sjakkelsker, en som er opptatt av sjakkens finesser, litt i motsetning til vår egen Magnus Carlsen som fremfor alt ønsker å vinne. Og han gleder seg veldig til å se Kasparov utfordre verdenseliten nok en gang.
– Det var veldig overraskende, men han har jo ikke vært helt ute av sjakken, han er en sjakkelsker og det er veldig morsomt og spennene at han kaster seg inn i ringen igjen.

Mer fra Dagsavisen