Sport

Johnsrud Sundby: - Ingen glede av disse medaljene

Martin Johnsrud Sundby kan få to OL-bronse etter diskvalifikasjonen av Alexander Legkov. – Dette er bare trist, sier han i en kommentar.

Av Sjur Natvig

Sundby er på samling i Val Senales, men har i mediene lest om IOCs avgjørelse om å diskvalifisere to russiske langrennsløpere fra Sotsji-OL på grunn av doping.

– Dette er bare trist for langrennssporten, uansett hva konklusjonen i sakene blir. Hvis det ender med at jeg mottar olympiske medaljer, har jeg ingen glede av dem med dette bakteppet, sier Sundby i en  pressemelding fra Norges Skiforbund.

Også skipresident Erik Røste bruker ordet "trist".

– Vi kjenner ikke detaljene og har kun informasjon gjennom mediene, men dette er uansett en trist og nedslående dag for internasjonal skisport. Vi avventer nå en begrunnelse for IOCs avgjørelse, og mye tyder på at vi vil få flere saker og mer detaljert informasjon i dagene som kommer, sier Røste i pressemeldingen.

– Nå har de involverte allerede uttalt at de vil anke dommene, og vi håper det vil komme en endelig avgjørelse så raskt som mulig.

Vil anke dommen

Advokatfirmaet som representerer langrennsløperne Alexander Legkov og Jevgenij Belov mener IOC-dommen mot dem er skandaløs.

" IOC dømmer utøvere uten bevis" er tittelen på en pressemelding fra det tyske Wieschemann-advokatfirmaet etter at Legkov og Belov ble diskvalifisert fra sine øvelser i Sotsji-OL for brudd på antidopingreglementet.

Løperne er også bannlyst fra alle framtidige OL.

– Med denne avgjørelsen går IOC uten videre etterforskning og uten ytterligere bevis mye lenger enn funnene i McLaren-rapporten gir grunn for, og i strid med en allerede eksisterende CAS-avgjørelse i samme sak. Dette fortjener ordet "skandale". Det er en hån mot IOC-president Thomas Bachs erklæring om at man ville dømme bare på basis av sikre bevis, står det.

I uttalelsen står det at en anke til Idrettens voldgiftsrett (CAS) vil leveres senest torsdag.

Vil utsette eller annullere OL-øvelser

Det gjøres klart at man er innstilt på å bruke kraftig lut for å få langrennsløperne klare til OL.

– Om saken ikke er avgjort innen starten av OL i 2018, og det ikke er mulig å utsette konkurransene ved en rettskjennelse, kan det bli nødvendig å erklære resultatene ugyldige i ettertid, står det.

Det pekes på at det i McLaren-rapporten om utbytting av urinprøver fra utøvere som hadde benyttet ulovlige midler ikke ble fastslått at samtlige utøvere som fikk sine prøver byttet ut definitivt var dopet.

Beskyldninger

Advokatfirmaet sier at det i mandagens høring kom fram at IOCs disiplinærkommisjon i strid med leder Denis Oswalds tidligere uttalelser ikke har skaffet nye bevis i saken, kun nye ekspertvurderinger.

Det trekkes fram en rekke punkter som ifølge advokatene underbygger at løperne skal være dømt på sviktende grunnlag, og IOC beskyldes for i sin dom å ha sett bort fra helt grunnleggende rettsprinsipper.

FIS avventer

FIS vil ikke behandle IOC-utelukkelsen av Alexander Legkov og Jevgenij Belov før alle de russiske langrennsløpernes dopingsaker er avgjort.

Det internasjonale skiforbundet opplyste onsdag på sitt  nettsted at det har mottatt IOCs disiplinærkommisjons avgjørelser i Legkovs og Belovs saker. Begge diskes fra sine øvelser i Sotsji-OL og utestenges fra alle framtidige OL.

Samtidig oppfordres FIS til å revidere resultatlistene og følge opp med egen utelukkelse av utøverne.

– Når vi har mottatt avgjørelsen i alle seks saker, vil de bli gjennomgått av vårt dopingpanel, skriver FIS.

Fortsatt gjenstår sakene til Maxim Vylegzjanin, Aleksej Petukhov, Julia Ivanova og Jevgenia Sjapovalova.

– IOCs jurisdiksjon er begrenset til olympiske leker, og det er opp til FIS å avgjøre konsekvensene av IOCs konklusjoner for perioden utenfor lekene, deriblant verdenscupen og andre FIS-konkurranser, understrekes det.

– Straks avgjørelsen i alle seks saker er offentliggjort av IOC, vil FIS' dopingpanel gå gjennom disse avgjørelsene og ta de nødvendige steg. Utøverne har rett til personlige høringer. Både høringene og avgjørelsene vil ta hensyn til at verdenscupsesongen starter allerede i slutten av november. (NTB)

Mer fra Dagsavisen