Sport

Johaug utestengt i 13 måneder

Domsutvalget i Norges Idrettsforbund har bestemt at Therese Johaug er dopingutestengt i 13 måneder gjeldende fra 18. oktober 2016.

Av Anders Møllersen og Stian Johnsen
Domsutvalget har valgt å følge Antidoping Norges (ADN) innstilling om 13 måneders utestengelse etter at Therese Johaug testet positivt for det ulovlige stoffet clostebol. Det anabole steroidet fikk hun i seg ved bruk av kremen Trofodermin på en sår leppe under et høydeopphold i Livigno i starten av september 2016.

Under høringen på Ullevaal stadion for noen uker siden, der domsutvalget fikk presentert saken for første gang, pekte Johaug selv på konsekvensene ved en 13 måneders utestengelse. 12 måneder er WADA-kodens minstestraff for denne typen regelbrudd, og dommer Ivar Sølberg spurte om forskjellen mellom 12 og 14 måneders utelukkelse.

– Det er enormt stor forskjell. Med 12 måneder kan jeg gjøre de forberedelsene jeg kan før OL. Blir det 14 måneder, mister jeg hele forsesongen og den optimale oppladningen til OL, svarte Johaug.

Les også: Johaug: Når oppklaring blir falsk forklaring

Ankerett

Dommer Sølberg spurte henne også om 16 måneder.

– Da mister jeg OL. Da har jeg ingen mulighet til å kvalifisere meg, sa hun da forklaringen ble avsluttet etter en time.

En strengere straff unngikk imidlertid Johaug da domsutvalget kom med sin dom. Det er likevel ingen tvil om at veien til OL blir tyngre nå som jenta fra Dalsbygda totalt må belage seg på 13 måneders utestengelse.

Derfor kan det fort hende at Johaug og hennes advokat Christian B. Hjort vil bruke sin ankerett, slik advokaten også sa etter den to dager lange høringen på Ullevaal.

– 14 måneder eller mer vil helt sikkert bli anket, svarte han på spørsmål fra NTB om hva han vil gjøre dersom domsutvalget følger ADNs innstilling eller dømmer strengere.

– Straffeutmålingen er uriktig. For det første er vår påstand at hun ikke skal utelukkes, subsidiært mener jeg 14 måneder er uriktig, sa Hjort til NTB.

Skjerpet straff

Antidoping Norge ville ha Johaug straffet etter WADA-koden og hevdet det fantes skjerpende omstendigheter som tilsa at minimumsstraffen på 12 måneder ikke var tilstrekkelig. Dette mente også domsutvalget.

– Det første er Johaugs holdning til utøvers ansvar for ikke å ha forbudte stoffer i kroppen. Hun forklarte onsdag at hun aldri sjekker medisiner hun får selv. Der mener vi hun kan klandres, sa advokat Niels R. Kiær i sin prosedyre på Ullevaal.

– Et annet forhold som etter vår oppfatning løfter henne (opp i straff) er at hun ikke har tatt initiativ til å tilegne seg kunnskap om antidoping, tilføyde han.

Johaug-forsvarer Hjort hevdet på sin side at skistjernen gjorde det man kunne forvente av henne da hun spurte den daværende landslagslegen om Trofodermin kunne være i konflikt med dopingreglementet.

Verdens Antidopingbyrå (WADA), Det internasjonale skiforbundet (FIS) og Antidoping Norge kan alle anke dommen. Anken rettes enten til idrettsforbundets appellutvalg eller direkte til Idrettens Voldgiftsrett (CAS).

En streng dom

Advokat Gunnar-Martin Kjenner kaller Therese Johaug et offer på antidopingens alter. Han synes det er strengt av NIFs domsutvalg å utestenge langrennsstjernen.

– Jeg synes det er en streng dom. Men når hun først skulle dømmes, er dommen mild. For det er jo en grense på 12 måneder nedad når man først dømmer, sier Kjenner til NTB om dommen på 13 måneders utestengelse.

Han presiserer at han er på ferie og nettopp har fått med seg domsavsigelsen i norske medier. Ut fra det han har lest der, mener han at domsutvalget kunne landet på en frifinnelse.

– I tillegg til å slå fast at legen (Fredrik Bendiksen) anbefalte medisinen, sier dommerne at Johaug er lite å bebreide for videre undersøkelser. Men de sier ikke hva de forventer at hun i tillegg skulle ha gjort.

– Marit Bjørgen sier også at hun ville gjort nøyaktig det samme som Therese. Jeg mener de (domsutvalget) stiller for strenge krav. Er hun uten å bebreide, burde de landet på at hun er uten skyld, sier Kjenner.

Han mener Therese Johaug er blitt et offer på antidopingens alter og tror dommen strider mot den alminnelige nordmanns rettsforståelse.

– Å dømme Therese Johaug vil heller ikke føre til flere dopingovertredelser. Hun har forklart at hun gjorde de undersøkelsene hun kunne, og man kan ikke forvente mer av et menneske enn det, sier idrettsjuristen. (NTB)

FAKTA

Dette er hendelsesforløpet rundt Therese Johaugs dopingsak:

* 1. september 2016: Landslagslege Fredrik S. Bendiksen ankom Livigno like før midnatt der Therese Johaug og resten av kvinnelandslaget var på høydesamling.

* 2. september: Bendiksen møtte Johaug til frokost. Sammen fant de ut at leppene til Johaug måtte behandles på grunn av solforbrenning.

* 3. september: Bendiksen dro på et lokalt apotek der han kjøpte kremen Trofodermin og en annen krem grunnet at stoffet landslaget normalt sett brukte ikke var i den medbrakte legekofferten.

* 4. september: Bendiksen ga kremen Trofodermin til Therese Johaug på kvelden i Livigno og forsikret at den ikke var på WADAs forbudsliste.

* 4.- 15. september: Kremen ble brukt av Therese Johaug som anvist av landslagslege Bendiksen.

* 16. september: Johaug ble dopingtestet hjemme i Oslo. Der oppga hun at hun hadde brukt kremen.

* 4. oktober: Johaug ble informert av Antidoping Norge om funnet i urinprøven.

* 13. oktober: Johaug og skiforbundet offentliggjorde saken og avholdt pressekonferanse i Oslo.

* 19. oktober: Påtalenemnda i Antidoping Norge suspenderte Johaug i to måneder som følge av den positive dopingprøven. Det åpnes dessuten egen sak mot Bendiksen.

* 27. oktober: Therese Johaug møtte pressen for første gang etter pressekonferansen 13. oktober.

* 29. november: Vedtaket som påtalenemnda i Antidoping Norge gjorde 22. november om 14 måneder med virkning fra 18. oktober 2016, ble gjort kjent.

* 14. desember: Muntlig høring i dopingsaken hos domsutvalget i NIF satt til 25.–26. januar.

* 16. desember: Påtalenemnda i Antidoping Norge forlenger suspensjonen ytterligere to måneder til 19. februar 2017.

* 25. januar 2017: Dopinghøringen mot Johaug startet på Ullevaal stadion.

* 26. januar: Dopinghøringen avsluttet. Domsutvalget leder Ivar Sølberg varslet at dom i saken faller i god tid innen en måned.

* 10. februar: Domsutvalget kom med sin dom. Johaug ble utestengt i 13 måneder.

Mer fra Dagsavisen