Sport

Johaug får svar fra FIS 7. mars

Therese Johaug får stadig nye datoer i sin dopingsak. 7. mars offentligjør det internasjonale skiforbundet (FIS) om de vil anke saken. Men heller ikke da er det sikkert det er over.

LAHTI (Dagsavisen): Ingen rakk å stille noen spørsmål før FIS generalsekretær Sarah Lewis orienterte om Johaug-saken på onsdagens pressekonferanse på skistadion i Lahti.

– Rapporten rundt Johaug-saken blir nå studert av vårt dopingpanel. Vi kommer ikke til å gi noen kommentarer rundt dette før tirsdag 7. mars, sa FIS- Sarah Lewis på pressekonferansen som på sett og vis skulle åpne ski-VM.

Russland først

Men hun fokuserte på Johaug-saken som sak nummer to. Først orienterte hun om en tross at mye større sak: Utestengingen av seks russiske utøvere.

Det er en ganske unik situasjon at utøverne er ustengt uten noen formell dopingdom som bakgrunn. Men deres anke ble avslått av CAS (idrettens voldgiftsrett i Lausanne) tirsdag.

- Etter at IOC sendte disse sakene over til de internasjonale særforbundene, starter vi denne etterforskningen om Sotsji-sakene nå, sa hun. Det er den såkalte MacLaren-rapporten som ligger bak utstengelsen der dopingprøvene til de seks utestengte russiske løperne skal ha blitt manipulert.

Kasper vil ha strenge straffer

Domsutvalget i Norges Idrettsforbund ga Johaug en straff på 13 måneder for bruk av stoffet clostebol. Straffen var én måned lavere enn innstillingen fra Påtalenemnda i Antidoping Norge (ADN).

For 16 år siden endte Lahti-VM i en stor skandale da hele seks finske løpere ble tatt for doping.

– Dopingkontrollen denne gangen blir den bredeste i ski-VMs historie, sa Lewis om kontrollappparatet i Lahti. Ved siden av dopingkontrollene i og utenfor konkurranse, er det utviklet blodpass på hver enkelt utøver.

– Vi har vært altfor mye på avisforsidene av gal grunn, doping, de siste årene. Det ødelegger kredibiliteten til langrennssporten, sa FIS-president Gian Franco Kasper.

Han viklet seg også inn i et forslag han hadde fått fra en tysk journalist om å plassere en chip i øret på alle utøvere for konstant overvåking.

- Det passer nok bedre på okser og griser enn på mennesker, sa Kasper, som alltid har ønsket seg strenge dopingstraffer og er forsiktig mellom å skille mellom juks og uflaks.

Rekord i antall nasjoner

Den norske rapporten om bruk av astmamedisiner i langrenn ville han ikke gå inn på. Senere onsdag skulle han møte representanter for de aktive utøverne for å orientere om FIS arbeid med antidoping.

Mens pressekonferansen pågikk var det kvalifiseringen for diverse VM-øvelser i gang ute på skistadion. Dette gjaldt utøvere som ikke er kvalifisert gjennom verdenscupen. Det virket som om samtlige av Lahtis skolebarn var utkommandert for å følge konkurransen. Det var barna som dominerte på tribunene på VMs første offisielle dag. Men første emdaljeøvelser går torsdag, sprint for kvinner og menn.

Lahti-VM 2017 setter rekord i antall deltakernasjoner: 61. Til sammenligning konkurrerte 49 nasjoner i Oslo-VM i 2011.

Mer fra Dagsavisen