Sport

Johaug dopingtatt etter bruk av sårkrem

Langrennsstjernen Therese Johaug har testet positivt på det forbudte stoffet clostebol etter bruk av kremen Trofodermin på en solbrent leppe.

Bilde 1 av 2

– Først vil jeg starte med å si at jeg her helt knust. Jeg er vanvittig fortvilet og forbanna over situasjonen jeg har kommet i. Denne situasjonen er for meg ubeskrivelig. Det finnes ikke ord som beskriver hvor jævlig jeg har hatt det ei uke nå, innledet Therese Johaug da hun møtte pressen senere torsdag.

Johaug møtte pressen gråtende etter torsdagens dopingavsløring der det ble klart at 28-åringen hadde testet positivt på det forbudte stoffet clostebol etter bruk av kremen Trofodermin på en solforbrent leppe.

– Jeg skal sitte her rakrygget og fortelle alle alt. Jeg har null skyld i denne saken her. Det har vært en stor belastning for meg. Det har vært den verste uka i mitt liv, forklarer langrennsjenta.

Spurte legen

Johaug fortalte at hun fikk kremen av landslagssjef Fredrik S. Bendiksen under en høydesamling i Livigno i ltalia. Hun forsikret om at hun spurte legen om kremen var på dopingslista og at han sa nei.

– Han er ekspert på idrettsmedisin og har over tretti års erfaring. Jeg hadde full tillit til ham. Jeg hadde overhodet ingen grunn til å ikke stole på ham, sa Johaug, som slo i bordet da hun var ferdig å forklare seg.

– Jeg skal kjempe. Jeg skal vise alle at jeg er uskyldig, sa hun.

Landslagslege Bendiksen var også til stede på pressekonferansen på Ullevaal. Han tar ansvaret for at den norske langrennsstjerna fikk i seg det forbudet stoffet.

– Jeg tar ansvaret

– Jeg har og tar ansvaret for at Therese har fått i seg det ulovlige stoffet clostebol via kremen Trofodermin, sier landslagslege Fredrik S. Bendiksen, som er dypt ulykkelig over den situasjonen han har satt Therese i.

– Therese er en utrolig rettskaffen person og utøver som er nøye og nøyaktig i alt det hun gjør. Det viktigste for meg nå er å gjøre alt jeg kan for at hun ikke blir straffet fordi hun har brukt en krem som jeg forsikret henne om var lovlig å bruke, sier Bendiksen.

I Livigno tok Bendiksen ut to kremer for sårbehandling på et italiensk apotek. En av de to kremene var av typen Trofodermin. Denne kremen ga Bendiksen til Johaug om kvelden den 4. september 2016. Hun sjekket da med legen som forsikret henne om at kremen var tillatt å bruke, og ikke inneholdt noen stoffer som står på forbudslisten. Legen har altså ikke oppfattet at kremen inneholder clostebol, som står på WADAs forbudsliste.

Clostebol er et syntetisk anabolsk steroid. Kremen ble brukt som anvist av legen mellom 4. og 15. september 2016, skriver Norges Skiforbund i en pressemelding.

Oppga bruk av kremen

Ifølge forbundet ble det fredag 16. september i år tatt en urinprøve (out-of-competition) av Therese Johaug. Hun oppga da at hun hadde brukt kremen Trofodermin. I urinprøven ble stoffet clostebol funnet, som er i WADAs liste over forbudte stoffer. Tirsdag 4. oktober 2016 ble hun informert av Antidoping Norge om funnet i urinprøven.

– Det som er viktig for oss nå er å ivareta Therese og Fredrik på best mulig måte, og ha full åpenhet rundt det som har skjedd, sier leder i langrennskomiteen Torbjørn Skogstad.

– Dette er en alvorlig situasjon både for Therese Johaug, Fredrik Bendiksen og Norsk langrenn. Langrennskomiteen har innkalt landslagsledelsen til møte for å vurdere eventuelle strakstiltak. Denne konkrete saken kan vi ikke kommentere ytterligere før den er ferdigbehandlet av Antidoping Norge, sier Skogstad. (NTB)

Clostebol er et svakt anabolsk stoff

Trofodemin er et ikke godkjent legemiddel i Norge. Det inneholder clostebol som er en kjemisk variant av testosteron, opplyser Statens legemiddelverk.

Steinar Madsen i avdeling for legemiddelinformasjon, opplyser til NTB at stoffet er et svakt anabolsk steroid, altså prestasjonsfremmende.

– Det er et prestasjonsfremmende stoff, brukt blant annet i Øst-Tyskland tidligere, det ble senest brukt nå i OL i Brasil, sier Madsen.

– Det er altså ikke godkjent som legemiddel, og er ikke i medisinsk bruk i Norge. Det er heller ikke tillatt å ha det i kosmetikk her til lands, fastslår Madsen.

Etter det Legemiddelverket kjenner til, er produktet i salg i Italia og Brasil.

– Hva som er legemiddel varierer fra land fra land, det er helt normalt, sier Madsen.

Utøvere som er tatt for bruk av clostebol har normalt tatt dette som tabletter.

– Hva slag effekt stoffet har ved bruk som krem på hud, kan jeg ikke uttalte meg om. Det vet vi ikke noe om, presiserer Madsen.

– Vi har heller ikke noe mening om hvor alvorlig denne bruken er, legger han til. (NTB)

* Clostebol er et syntetisk anabolsk steroid. Den naturlige delen av stoffet finnes også i hormonet testosteron.

* Det er et svakt anabolsk stoff som ofte ble brukt av østtyskerne under deres olympiske storhetstid.

* Stoffet står på WADA-listen over forbudte stoffer.

* Therese Johaug testet positivt for stoffet utenfor konkurranse 16. september etter ha brukt en krem mot solbrente lepper. (NTB)

Mer fra Dagsavisen