Sport

Jansrud to hundredeler fra VM-medalje

Det sveitsiske hjemmehåpet Beat Feuz vant utforrennet i alpin-VM i St. Moritz. Kjetil Jansrud ledet på et tidspunkt, men endte like bak pallen på fjerdeplass.

Av Per-Kristian Eriksen

ST. MORITZ: Kjetil Jansrud kjørte inn til ledelse i VM-utforen fra start nummer ni. Han trodde det skulle holde til medalje, men fasit viste at han var to hundredeler for sent ute. Gullet gikk til hjemmefavoritten Beat Feuz med 12 hundredelers margin til super-G-vinner Erik Guay. Fra startnummer 18 snek østerrikeren Max Franz seg inn på bronseplass, 37 hundredeler bak Feuz, men to hundredeler foran Jansrud, som endte på den sure fjerdeplassen som han delte med en annen sveitser, Patrick Küng.

De første startende hadde de vanskeligste forholdene. Det var bedre da Jansrud kjørte, men forholdene ble raskere og bedre hele tiden, ettersom sola fikk bedre tak og gjorde snøen raskere. Trolig ville det vært en fordel for Jansrud å ha holdt på startnummer 19 som han hadde valgt til det utsatte rennet lørdag.

– Jeg tror det begynte å bli litt lettere da jeg kjørte, men om det var rettferdige forhold er ikke noe jeg gidder å svare på. Jeg tenkte ikke noe særlig på forholdene da jeg startet, for det gjør jeg aldri, men jeg følte kanskje litt inni meg at det begynte å bli bedre og bedre.

– Jeg er fornøyd med kjøringen min og hadde fryktelig raske ski. Utstyret var veldig bra, og jeg følte jeg gjennomførte det beste løpet jeg har gjort denne uka. Som regel henger jeg godt med, men det er selvfølgelig ekstremt surt å bli nummer fire, sa Jansrud til NTB.

Stor forskjell

Blant de seks første var det bare Jansrud som hadde startnummer før nummer 10. Det forteller at jo senere man startet, jo større fordel var det.

– De som startet veldig tidlig, som Carlo Janka, Dominik Paris og Peter Fill, hadde de dårligste forholdene. Så bedret det seg gradvis. Forskjellen på hastigheten i snøen, når det ligger tåke kontra når sola begynner å varme opp snøen, er betydelig, forklarte Jansrud til de norske pressefolkene i målområdet.

– Det skulle være overskyet hele dagen i dag, det sa værvarselet. Jeg valgte startnummer ut fra det, og det var selvsagt vanskelig å spå at det plutselig skulle åpne opp med sol. Som regel er det bedre å start tidlig, for da er snøen gjerne raskere etter den kalde natta. Men det hadde opplagt vært en fordel å starte senere, slik været utviklet seg i dag, mente Vinstra-løperen.

På bedringens vei

Jansrud har slitt med forkjølelse, sterk hoste samt press i hodet og øreganger siden VM startet for en liten uke siden. Oppladningen har selvsagt ikke vært den beste. Han klarte likevel sølvet i super-G og bommet på en utformedalje med minst mulig margin, men nå går det den rette veien for ham, også med helsa.

– Jeg føler meg bedre i hodet i dag. Trykket er mindre, men jeg er fremdeles litt hostete. Nå er jeg på bedringsvei, for hostingen er ikke så voldsom og langvarig lenger, fortalte han.

Søndagens utfor ble litt forkortet, for tåke gjorde at det ikke var mulig å starte med "freie fall" som starten kalles.

– Hva trodde du om løpet ditt da du kom til mål?

– Kjøringsmessig trodde jeg det skulle holde til medalje da jeg kom ned. Men med en gang jeg så hvordan rennet utviklet seg, og folk begynte å bli raskere og raskere, samtidig som tåka ble helt borte, visste jeg at det åpnet opp for muligheter for flere, sa Jansrud til NTB.

Nye muligheter

Kjetil Jansrud lot seg imponere over Beat Feuz som sto imot presset og sikret gullet på hjemmebane etter glimrende kjøring.

– Jo, Feuz var veldig imponerende, men han vant har i fjor også, i verdenscupfinalen, så overraskende var det ikke. Han er god i denne bakken. Dessuten er han veldig dyktig på ski, skrøt Jansrud av konkurrenten og verdensmesteren.

For Jansrud og Aleksander Aamodt Kilde er det nye muligheter allerede mandag. Da står kombinasjonen på programmet, og begge nordmennene hører hjemme blant medaljekandidatene. Slik vurderer Jansrud mandagens renn:

– Aleksander (Aamodt Kilde) er den største favoritten vår i kombinasjonen. Han har jo vært på pallen i den disiplinen i verdenscupen i år. Men vi har to gode kort på hånden mandag også, og så må vi passe på at vi klarer å slå Alexis Pinturault og Marcel Hirscher, for de er de to største favorittene. (NTB)

Resultater:

VM alpint menn i St. Moritz, Sveits søndag, utfor:

Gull: Beat Feuz, Sveits 1.38,91,

sølv: Erik Guay, Canada 1.39,03,

bronse: Max Franz, Østerrike 1.39,28,

4) Kjetil Jansrud, Norge 1.39,30 og Patrick Küng, Sveits 1.39,30, 6) Aleksander Aamodt Kilde, Norge 1.39,40, 7) Bostjan Kline, Slovenia 1.39,43, 8) Andreas Sander, Tyskland 1.39,47, 9) Peter Fill, Italia 1.39,56, 10) Brice Roger, Frankrike 1.39,73.

Mer fra Dagsavisen