Sport

IOC-presidenten vil ikke ha nasjonale avgjørelser

IOC-president Thomas Bach møtte også løperne da de hadde et møte om doping i langrenn i Lahti onsdag. Bach ønsker seg et system der ikke nasjonale særforbund avgjør sakene.

Bilde 1 av 2

Av Egil Sæther

Sveriges Emil Jönsson sier det ikke kom fram noe nytt under det varslede møtet mellom FIS og langrennsutøverne.

Møtet kom i stand etter at 105 utøvere har skrevet under på et opprop der de vil forsikre seg om at Det internasjonale skiforbundet (FIS) vil gjøre absolutt alt for å holde idretten fri for doping.

Det er utøverrepresentanten Kikkan Randall fra USA som har stått i spissen for oppropet som altså godt over 100 løpere har stilt seg bak.

Med på møtet var sterke personer som FIS-president Gian-Franco Kasper, generalsekretær Sarah Lewis og Thomas Bach, tyskeren som er president i Den internasjonale olympiske komité (IOC).

Brukte tid

Mens Bach tok seg tid til å snakke i over ti minutter med mediene, var det ikke lett å få med seg hva de norske utøverrepresentantene, Mari Eide og Niklas Dyrhaug, sa mens de hastet ut fra skimuseet ved skistadion etter møtet onsdag ettermiddag.

Sveriges utøverrepresentant Emil Jönsson tok seg bedre tid, men strengt tatt var det ikke mye han fikk sagt.

– Det kom ikke fram så mye nytt, bortsatt fra at også IOC er på utøvernes side. Alle som var på møtet er enige om én ting. De vil ha en ren sport, sa Jönsson.

– Det vi vil er å konkurrere på like vilkår. Vi synes det er bra at representanter fra både FIS og IOC møtte opp. De er bra at de forstår at vi alle er på samme side, sa den svenske skiveteranen.

Russeren Aleksej Petukhov var også på møtet. Han er en av seks russere som er utestengt av FIS til dette mesterskapet som følge av det som kom fram i McLaren-rapporten om systematisk doping i russisk idrett.

Petukhov og de seks utestengte har dog aldri testet positivt.

Informativt

– Det var et informativt møte med presentasjon av veldig mye fakta. Det var en stille og rolig stemning, mente Jönsson.

– Det ble ikke fattet noen konkrete tiltak?

– Ingenting spesifikt. Men innstillingen til dem som var der liker jeg, det at alle er på utøvernes side. Det er et ønske fra alle for å jobbe for en ren idrett. Det er klart at vi ønsker konkrete tiltak, men de kommer ikke etter et slikt møte som dette. Dette handlet mest om informasjon, og den informasjonen vi fikk var bra.

– Man baserer seg mye på McLaren-rapporten og hvordan man kan utnytte den. Jeg synes det er fint at de lytter til utøverne. Vi har etter hvert fått mer og mer å snakke om, og Kikkan Randall har gjort en strålende jobb som vi nå ser fruktene av. Det er bra at vi løpere får se hvordan FIS og IOC vil jobbe med antidopingen i årene som kommer, mener Emil Jönsson.

Bach vil at CAS avgjør

Thomas Bach følte han fikk full støtte fra langrennsutøverne i antidopingarbeidet.

– Jeg synes at det ble en fin diskusjon, og jeg setter alltid pris på en slik direkte utveksling med utøverne. Det gjør jeg alltid. Jeg setter også pris på den fulle støtten fra utøverne når det gjelder vårt reformarbeid med antidoping, ikke minst det at vi ønsker å gjøre testsystemet mer uavhengig, sa Bach.

Den mektige tyskeren tok seg god tid til å snakke med pressen etter møtet ved skimuseet på VM-arenaen i Lahti.

– Jeg føler at utøverne støttet vår tanke om et mer uavhengig, åpent og gjennomsiktig system som er tett knyttet opp mot Idrettens Voldgiftsrett (CAS). Vi ønsker at CAS skal sanksjonere og ikke de nasjonale forbundene. Dette systemet håper vi er oppe og går til OL i Pyeongchang neste år. Vi håper at kampen mot doping blir mer effektiv med dette systemet, sa Bach.

– Dere vil kvitte dere med alle former for nasjonale avgjørelser om straff i dopingsaker?

– Ja, fordi det er snakk om internasjonale konkurranser, og vi må sørge for et rent felt for alle utøvere. Dette er vår visjon, å etablere en form for uavhengighet både for testing og straff, sa Bach. (NTB)

Mer fra Dagsavisen