Sport

Hoftuns oppskrift på å kneble Ajax

I gruppespillet i Champions League 2002 var Erik Hoftun en bauta i Rosenborg-forsvaret i de to uavgjortkampene mot Ajax. I kveld sitter han på benken. Trenerbenken.

Bilde 1 av 2

Av Tor Kise Karlsen

TRONDHEIM (Dagsavisen): 2. oktober 2002: Rosenborg - Ajax 0-0.

22. oktober 2002: Ajax - Rosenborg 1-1. Scoringer: 1-0 Zlatan Ibrahimovic. 1-1 Dagfinn Enerly på straffe.

Erik Hoftun hadde jobben med en temme den oppadstigende stjernespilleren Zlatan Ibrahimovic.

Jeg husker ikke så mye fra de kampene, sier Erik Hoftun i dag.

Men det er én ting han husker fra hjemmekampen på Lerkendal.

Jeg reiv i sund drakta til Zlatan. Det gjorde han et stort nummer av, og det var kanskje ikke så pent gjort av meg, smiler han i det gråsprengte skjegget.

Slo tilbake

I returkampen i Amsterdam oste det hevn av Zlatan.

Ja, jeg fikk noen albuer av han i den kampen, som jeg merket godt, forteller assistenten til Kåre Ingebrigtsen.

Og Zlatan fikk sin scoring.

Det kom et gjennomspill på vår venstreside. Jeg ble dratt ut, og pasningen kom på innsida av meg, og der var Zlatan og satte ballen i mål. Scoring, men ikke av det spektakulære Zlatan-slaget, husker han nå.

Så scoret Dagfinn Enerly på straffespark, og Rosenborg hadde greid to kamper med uavgjort mot det nederlandske mesterlaget.

Det var to gode kamper av oss, mener Erik Hoftun.

Rosenborg endte sist i sin pulje med bare fire poeng. Det ble uavgjort 2-2 mot Inter på Lerkendal etter at Rosenborg hadde ledet 2-1 (to scaoringer av Karadas) og 1-1 hjemme mot Lyon  etter at trønderne hadde hatt ledelsen til helt mot slutten. Seks poeng i de to kampene i stedet for to, ville gitt avansement.

Andre ferdigheter

På spørsmål om Ajax-laget den gang var bedre enn det Rosenborg møter i kveld, og der det holder med en ny uavgjortkamp etter 1-0 seieren i Amsterdam, svarer Erik Hoftun:

Det er umulig å sammenligne. De ferdighetene Rosenborg-spillerne har i dag, hadde vi ikke i min tid. Det gjelder sikkert Ajax også. Og det går på intensitet, at spillet går på mindre flater, at overblikket er bedre, og at fysikken er bedre. Fotballen har utviklet seg. Men i spillestil er det mange likheter fra tida med Nils Arne (Eggen). I dag er kontringsfasen ekstremt viktig. I internasjonal fotball er det ingen lag som ligger igjen med tre på topp når de er presset bakover. Alle jobber også defensivt, men så gjelder det å utnytte kontringsmulighetene og sette full fart forover.

Lært av Celtic-kampen

Erik Hoftun mener at kveldens kamp er mye lik returoppgjøret mot Celtic i forsøket på å nå gruppespillet i Champions League. Forskjellen er at Rosenborg har en 1-0 ledelse å gå på. Mot Celtic sto det 0-0 etter første kamp og før returmøtet på Lerkendal. Det ble en nedtur. Rosenborg var passive og lot Celtic styre kampen fra første spark på ballen. Først i andre omgang viste Rosenborg den aggressiviteten man hadde ventet fra start av.

Vi lærte mye av den kampen, sier Erik Hoftun.

Vi kan ikke legge oss lavt. Ligger vi lavt over lang tid, scorer Ajax.

Sist helg tok Ajax sin første seier på seks kampen med 3-1 over Groningen.

I kveld er Lerkendal utsolgt, og det syder av spenning og nervøsitet i trønderhovedstaden. Trønderpublikummet er sultne på seine, mørke høstkvelder med dugg i graset.

Gruppespill i Europaligaen er det nest beste når Champions League-toget har gått for denne gang.

PS. Rosenborg-lagene i 2002-møtene:

RBK - Ajax: Arni Gautur Arason - Roar Strand, Christer Basma, Erik Hoftun, Janne Saarinen - Odd Ingen Olsen, Bent Skammelsrud, Ørjan Berg - Azar Karadas, Frode Johnsen, Harald Martin Brattbakk.

Ajax - RBK: Arason - Strand, Basma, Hoftun, Saarinen - Berg, Skammelsrud, Brattbakk - Dagfinn Enerly, Karadas, Frode Johnsen.

* I kveld er det avspark 20.45 og kampen sendes på MAX.

Mer fra Dagsavisen