Det var vennen Tom A. Schanke som bekreftet dødsfallet i en melding han sendte ut til norske medier onsdag formiddag. I meldingen står det at den folkekjære skøytekongen døde på Ullevål sykehus etter et dramatisk fall hjemme i Tønsberg mandag.

«Trøsten får være at når hele Norges «Hjallis» gikk sin siste runde ble den rask og smertefri, og i nærvær av hans nærmeste familie», skriver Schanke.

Hjalmar Andersen vant NM, EM og VM i årene fra 1950 til og med 1952. Han sikret seg også tre OL-gull på hjemmebane i Oslo i 1952. Da gikk han til topps på de tre lengste distansene, men i alle årene etter at skøytekarrieren tok slutt, har han også markert seg.

– Ingen har vel levd så godt på tre gullmedaljer som meg, sa han i forbindelse med et tidligere jubileum til NTB.

Han var svært populær i alle år, og det er reist statuer av ham i Oslo, på Hamar og i Trondheim.

En av de siste offentlige opptredener han var med på skjedde i forbindelse med Idrettsgallaen i januar. Der ble han hedret med hedersprisen sammen med Knut «Kupper'n» Johannessen.

Trist

– Jeg fikk akkurat høre at «Hjallis» er død. Det var en trist melding å få, for jeg kjente ham jo veldig godt, sier idrettspresident Børre Rognlien til NTB.

– Han var aktiv før min tid, men jeg husker godt jeg var på Bislett, på avslutningsdagen i VM i 1956 da «Hjallis» gikk sitt aller siste mesterskap. Det var en stor opplevelse, og jeg har alltid vært en stor beundrer av ham, forteller idrettspresidenten.

Han sier at det var tre ting som gjorde Hjalmar Andersen til en folkekjær og spesiell idrettsutøver, som for alltid vil lyse med gullskrift i den norske idrettshistorien.

– For det første var han en fantastisk god løper. Han vant alt som var på skøyter like etter krigen i den største nasjonalsporten vår. Han var helt suveren. «Hjallis» var sin tids Kramer og vel så det, mener Rognlien.

Men han trekker også fram at «Hjallis» hadde en helt spesiell utstråling og personlighet.

– Han levde opp til tilnavnet «Kong Glad», ikke bare som aktiv, men faktisk gjennom hele livet, sier Rognlien.

Et «ja-menneske»

Idrettspresidenten understreker også meget sterkt at Hjalmar Andersen var et «ja-menneske». Dersom han kunne bidra, stilte han alltid opp.

– Jeg var skøytepresident i perioden fra 1979 til 1981, og i den tiden ble jeg veldig godt kjent med ham. Han stilte alltid opp. Han var et ja-menneske, forteller Rognlien til NTB.

Han sier også at han er spesielt glad for at idretten fikk æret «Hjallis» med hedersprisen på Idrettsgallaen på Hamar i januar. Det var den siste store offentlige opptredenen den gamle skøytekongen var med på.

«Hjallis» fylte 90 år 12. mars. Dagen ble, blant annet, markert på Skøytemuseet i Oslo, og «Kong Glad» fikk også et spesielt gratulasjonstelegram fra Kong Harald på jubileumsdagen.

 

Kupper'n: – Hjallis gledet utrolig mange

Skøytelegenden Knut «Kupper'n» Johannesen sier han vil huske Hjalmar «Hjallis» Andersen som en fantastisk idrettsutøver som gledet utrolig mange.

– Selv om det var nesten elleve år mellom oss, kjente vi hverandre veldig godt, og det er jo ikke lenge siden vi var sammen, sier Johannesen til NTB kort tid etter at han fikk beskjed om vennens død.

– Jeg sitter her på hytta i sol og fint vær, og egentlig er alt bare glede. Men så fikk jeg meldingen om Hjalmar, og da falt alt sammen, forteller Kupper'n.

Han beskriver vennen og skøytekollegaen som en toppfigur i norsk idrett, en som var aktiv i over 60 år, først som utøver og deretter som konferansier og foredragsholder.

– Han drev en utrolig virksomhet og spredde glede i norsk idrett.

Sammen mottok de to skøytekongene hedersprisen på Idrettsgallaen 2013 i januar i år.

 

Tajik: – En legende har gått bort

– Hjalmar «Hjallis» Andersen var en av våre aller største idrettsutøvere gjennom tidene, sier kulturminister Hadia Tajik om skøytekongens bortgang.

Hjalmar «Hjallis» Andersen sovnet inn på Ullevål sykehus natt til onsdag, 90 år gammel.

– En legende har gått bort. Hjalmar «Hjallis» Andersen var en av våre aller største idrettsutøvere gjennom tidene, sier kulturminister Hadia Tajik til NTB.

Hun sier Andersen huskes spesielt for sine tre gull under OL i Oslo i 1952, og for den legendariske rekorden på 10.000-meteren, 16.32.6.

– Siden da har han, hans gode humør, muntre historier og idrettslige prestasjoner vært et forbilde for flere generasjoner. Jeg er glad han rakk å oppleve hyllesten han fikk på Idrettsgallaen i vinter. Den kom fra hjertet og fra et helt folk, sier Tajik.

– Mine tanker går til hans nærmeste, og til alle som kjenner savnet etter ham.

 

Skøytepresidenten: – En fantastisk ambassadør

Skøytepresident Vibecke Sørensen sier hun mottok budskapet om Hjallis' død med sorg, men at minnene – og tidene – han har gitt oss, vil leve videre i skøytehistorien.

– Jeg er også for ung til å ha opplevd ham på isen, og det er som legenden og skøytekongen jeg ble kjent med ham, sier Sørensen til NTB etter at skøytekongen Hjalmar Andersen døde natt til onsdag.

– Han hadde alltid en morsom og hyggelig kommentar og et glimt øyet som han bevarte helt til den siste runden, fortsetter Sørensen. For bare et par uker siden var hun en av dem som feiret Hjallis da han fylte 90 år.

– Han var i godt humør, og vi mintes hans fantastiske tider og prestasjoner på isen, og disse kommer til å stå som hogget i stein i skøytehistorien, selv om kongen nå er død. Vi skal sørge for at minnene om ham forblir like levende som han selv var, sier skøytepresidenten. Hun gir også legenden fra Falken skøyteklubb og fra OL i 1952 noe av æren for den posisjonen skøytesporten fortsatt har.

– Hjallis var en fantastisk ambassadør for skøytesporten og bidro til at vi er en nasjonalsport. Han satte en standard som er vanskelig å følge opp.

 

Stoltenberg: – Et stolt kapittel i historien lukkes

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) omtaler den avdøde skøytekongen «Hjallis» som en legende og en inspirator for generasjoner av nordmenn.

«Med Hjalmar Andersens bortgang lukker vi et stolt kapittel i norsk etterkrigshistorie», skriver Stoltenberg på Facebook onsdag, etter at nyheten om at «Hjallis» var død ble kjent..

Statsministeren påpeker at den gamle skøytekongen fikk oppleve at det ble reist tre statuer over ham.

– Den mest ruvende reiste Hjalmar Andersen, kong Glad, likevel selv med sitt varme smil og smittende humør. Minnet om Hjallis vil for alltid leve i hjertene til et helt folk, sier Stoltenberg.