Historisk scoring og seier for Kristiansund

(Kristiansund - Brann 1-0). I den tredje kampen ble det skrevet fotballhistorie i Kristiansund mandag kveld. Byen og laget fikk sin første seier i Eliteserien.

Bilde 1 av 2

Av Anders Møllersen

Sverre Økland satte inn Kristiansunds første scoring i Eliteserien fra straffemerket da det nyopprykkede laget vant 1-0 over forrige sesongs sølvvinner Brann.

Mens været skiftet mellom sol, regn og hagl klarte ingen av lagene å score før det var spilt 72 minutter i Kristiansund.

Benjamin Stokke ble revet over ende innenfor Branns 16-meter og dommer Svein Oddvar Moen pekte på straffemerket.

Sverre Økland plasserte straffen knallhardt nede i venstre hjørne til 1-0. 23-åringen ble historisk ved å sette inn Kristiansunds første mål i Eliteserien.

– Det er sånn man har gjort gjennom alle tider. Å få avgjøre en eliteseriekamp, det oppsummerer fotball for meg, sa Økland til Eurosport.

– Jeg er ganske rolig i sånne situasjoner, og jeg var trygg på å sette den inn, men det var godt å se den gå inn, fortsatte han.

Brann satte innpå superinnbytteren Azar Karadas i jakten på scoring, men 35-åringen klarte ikke sette ballen på mål da han fikk muligheten på hodet med åtte minutter igjen å spille. Dermed ble Øklands scoring den eneste mandag kveld.

Dobbeltsjanse

Kristiansund tok med det sin første trepoenger i Eliteserien etter to strake tap.

– Det er fantastisk og sterkt at vi ror det i land mot en fysisk motstander, sa Økland.

Brann, som tok seriesølv forrige sesong, står med én seier, én uavgjort og et tap.

– Nå er vi veldig skuffet, og jeg føler vi hvert fall skulle hatt poeng. Men vi setter ikke sjansene våre, mens Kristiansund hadde to og scoret på én, og da vinner de. Vi har seks sjanser, men når vi ikke setter de, vinner de på straffesparket, sa Brann-trener Lars Arne Nilsen til Eurosport.

Brann hadde initiativet på bortebane den første halvtimen, men skapte sine største sjanser på personlige feil fra hjemmelaget. Gillí Rólantsson hadde den største muligheten for Brann i første omgang etter en feilpasning av Henrik Gjesdal, men Sean McDermott var med på notene.

Kristiansund kom mer med mot slutten av omgangen og produserte en vanvittig dobbeltsjanse like før pause. Først headet Stokke i tverrliggeren, før Jean Alassane Mendy ikke klarte å få kontroll på returen da han fikk ballen foran åpent mål.

McDermott ble satt på prøve like etter pause da Rólantsson fikk sjansen på bakre, men nok en gang holdt keeperen hjemmelaget inne i kampen.

Stempling

Temperaturen økte i Kristiansund da Aliou Coly stemplet Jakob Orlov på stygt vis i det 60. minutt, men dommer Moen ga kun gult kort.

Kamer Qaka gikk til topps på NTB-børsen i 1. divisjon forrige sesong og viste hvorfor da han gikk på soloraid fra midtbanen etter 66 minutter. 21-åringen dro av en haug Brann-spillere, men i det han kom inn i 16-meteren kom Ruben Kristiansen og tuppet ballen ut til corner.

Brann produserte de største sjansene etter Øklands straffescoring, men verken Karadas eller Torgeir Børven klarte å få ballen i mål. Dermed måtte Brann dra tomhendte hjem til Bergen. (NTB)

Kristiansund – Brann 1-0 (0-0)

Mål: 1-0 Sverre Økland (str. 72).

Dommer: Svein Oddvar Moen, Haugar.

Gult kort: Aliou Coly, Kristiansund, Sivert Heltne Nilsen, Vito Wormgoor, Azar Karadas, Brann.

Kristiansund (4-4-2): Sean McDermott – Aliou Coly, Andreas Hopmark, Nikita Baranov, Henrik Gjesdal – Jonas Rønningen, Sverre Økland, Kamer Qaka (Thompson Ekpe fra 89.), Liridon Kalludra (Pål Erik Ulvestad fra 82.) – Jean Alassane Mendy (Sondre Sørli fra 63.), Benjamin Stokke.

Brann (4-3-3): Piotr Leciejewski – Amin Nouri (Azar Karadas fra 78.), Vito Wormgoor, Bismar Acosta, Ruben Kristiansen – Fredrik Haugen, Sivert Heltne Nilsen, Kristoffer Barmen – Gilli Sørensen, Jakob Orlov (Torgeir Børven fra 67.), Daniel Braaten (Deyver Vega fra 46.).